Το διεθνές φεστιβάλ θα γίνει κανονικά έστω και χωρίς τη φυσική παρουσία του κόσμου (Thor Brodreskift).

«Και τότε που ο αγνός Δώριος τρόπος της αρχαιότητας οδηγούνταν στο περιθώριο από τον αισθησιακό Ιόνιο, οι συντηρητικοί Έλληνες ανησυχούσαν για το πώς θα ήταν η μουσική του μέλλοντος…». 

 Ένα παράδειγμα από την ελληνική αρχαιότητα (ιδωμένο ίσως από βαγκνερική σκοπιά) διάλεξε ο Anders Beyer, CEO και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μπέργκεν – Bergen International Festival, για να μας υπενθυμίσει ότι ο φόβος απέναντι στις προκλήσεις και η προσαρμογή σε αυτές είναι παλιά όσο και ο δυτικός πολιτισμός. Απέναντι στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού, η φετινή έκδοση του φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1953 στη γραφική πόλη της Νορβηγίας θα γίνει κανονικότατα και ψηφιακά, χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού στις αίθουσες, αλλά με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση δωρεάν προσβάσιμη σε όλους.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει με μια μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020.

Το πρόγραμμα μόνο αναπροσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και αντί για διεθνείς προσκεκλημένους φέτος θα στηρίξει και θα στηριχτεί στους Νορβηγούς καλλιτέχνες, τους καλύτερους από τους οποίους θα συστήσει στο διεθνές κοινό μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις του. Η επίσημη έναρξη θα γίνει με μια μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 με συμμετοχή του διάσημου πιανίστα Leif Ove Andsnes και θα συνεχιστεί με ένα ποικίλο πρόγραμμα περίπου 50 εκδηλώσεων ως τις 3 Ιουνίου.

O διάσημος πιανίστας Leif Ove Andsnes (Gregor Hohenberg)

Μεταξύ των παραδόσεων του Φεστιβάλ είναι να παίζεται κάθε χρόνο και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907), το οποίο φέτος θα ερμηνεύσει ο Víkingur Ólafsson στις 24 Μαΐου 2020. Ο γνωστότερος συνθέτης της Νορβηγίας γεννήθηκε και έζησε ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής του σταδιοδρομίας στο Μπέργκεν, στα περίχωρα του οποίου έχτισε εξοχικό το οποίο είναι σήμερα μουσείο.

Συνήθιζε να συνθέτει σε μια καλύβα, η οποία είναι ορατή μέσα από τα μεγάλα παράθυρα του βάθους της σκηνής της αίθουσας συναυλιών που κατασκευάστηκε το 1985 και όπου δίδονται οι συναυλίες μουσικής δωματίου. Το όνομα της κατοικίας απαθανάτισε ο συνθέτης στην πολύ γνωστή σύνθεση «Ημέρα γάμου στο Troldhaugen», έργο  65 αρ. 6 από τα Λυρικά Κομμάτι για πιάνο. Επίσης θα ακούσουμε τραγούδια του Γκρηγκ και άλλων συνθετών στις 30 Μαΐου 2020 σε ρεσιτάλ που θα δοθεί μέσα στο σπίτι του συνθέτη.

Εκτός από τον Γκρηγκ που προφανώς έχει την τιμητική του κάθε χρόνο, φέτος συνθέτης in residence θα είναι ο κλαρινετίστας Jörg Widmann (Μόναχο 1973) Το έργο του Fanfare θα ανοίξει την εναρκτήρια συναυλία και έργα του μουσικής δωματίου θα ακουστούν στη συναυλία της Δευτέρας 25 Μαΐου 2020. Το πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Το πρόγραμμα είναι σε τοπική ώρα (GMT +1).

 

Διαβάστε ακόμα: Τα νέα τελετουργικά της «απόστασης».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top