Το Βερολίνο στη χρυσή του περίοδο, λίγα χρόνια πριν την άνοδο των ναζί και του Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας.

Δεκαετία του ’20. Είναι η εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει και πάλι τα πατήματά της μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η εποχή της ταινίας Metropolis. Είναι η εποχή του σαγηνευτικού χορού της Josephine Baker. Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών.

Σε αυτό τον κόσμο μας ταξιδεύει το νέο βιβλίο των εκδόσεων Taschen Night Falls on the Berlin of the Roaring Twenties. Στην εποχή που οι φωτεινές πινακίδες των μαγαζιών έκαναν τη νύχτα να μοιάζει με μέρα, ο χορός foxtrot κέρδιζε τη θέση του στα night club της εποχής, οι τέχνες και οι επιστήμες αναπτύσσονταν σε καταιγιστικούς ρυθμούς, ο ενθουσιασμός για τον αθλητισμό έκανε τα στάδια να γεμίζουν, ο ερωτισμός που βρισκόταν παντού στους δρόμους του Βερολίνου.

Οι Comedian Harmonists, το πιο δημοφιλές γερμανικό συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας του ’20.

Όμως κάθε φωτεινή στιγμή έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, και ο Robert Nippoldt προσπάθησε να την καταγράψει και αυτή, μετά από τα αλά film noir σχέδιά του. Από τους σταρ-εγκληματίες της εποχής που έκαναν κουμάντο στη νυχτερινή ζωή της πόλης και τους ψιθύρους που ακούγονταν στα παρασκήνια των μεγάλων εκδηλώσεων μέχρι την εκτόξευση της πορνείας και τις σκληροπυρηνικές πολιτικές συγκεντρώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όσο λαμπερό κι αν ήταν το Βερολίνο εκείνα τα χρόνια, η δεκαετία του ’20 ήταν και η ενδιάμεση περίοδος ανάμεσα στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περίοδος που στη Γερμανία υπήρχε οργή – μια οργή που οδήγησε στην άνοδο του εθνικισμού με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε. Για αυτό και ο Robert Nippoldt δεν σταματάει την καταγραφή του στις 31 Δεκεμβρίου 1929, αλλά φτάνει μέχρι το 1933, όταν οι ναζί και ο Χίτλερ ανέβηκαν στην εξουσία και ουσιαστικά αυτό ήταν το τέλος της χρυσής περιόδου του Βερολίνου.

Δεκαετία του ’20. Είναι η εποχή της ταινίας Metropolis και του σαγηνευτικού χορού της Josephine Baker.

//Περισσότερες πληροφορίες για το Night Falls on the Berlin of the Roaring Twenties των εκδόσεων Taschen θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα graffiti του Mr. Brainwash γεμίζουν με χρώμα τη Μύκονο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top