Οι μουσικοί της ορχήστρας και ο αρχιμουσικός με αυτή τη συναυλία υποστηρίζουν τη δράση της  Unicef.

Τηλεοπτικά και διαδικτυακά μεταδόθηκε η 30η “Ευρωπαϊκή Συναυλία” της 1ης Μαΐου 2020 από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Διηύθυνε ο μόνιμος αρχιμουσικός Kirill Petrenko και συνέπραξε η σοπράνο Christiane Karg, ενώ το πρόγραμμα διαμορφώθηκε στο πνεύμα περισυλλογής και δοκιμασίας, αλλά εντέλει αισιοδοξίας των ημερών και περιέλαβε έργα Αrvo Pärt, György Ligeti, Samuel Barber και Gustav Mahler.

Λόγω κορονοϊού η συναυλία δόθηκε από κλιμάκιο μουσικών της ορχήστρας στην έδρα της στο Βερολίνο, την περίφημη Φιλαρμονική, κεκλεισμένων των θυρών.

Η συναυλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, που φέτος εορτάστηκε στις 28-28 Απριλίου (είναι κινητή εορτή). Λόγω κορονοϊού όμως η συναυλία δόθηκε από κλιμάκιο μουσικών της ορχήστρας στην έδρα της στο Βερολίνο, την περίφημη Φιλαρμονική, κεκλεισμένων των θυρών και με αλλαγμένο το αρχικό πρόγραμμα.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε πριν από τη συναυλία, ο Πρόεδρος Steinmeier χαρακτήρισε την Ευρώπη “κοινό μας σπίτι” και “θησαυροφύλακα της μεγάλης μουσικής”, η οποία είναι ο “κοινός θησαυρός” που ενώνει τους Ευρωπαίους παρά τις πολλές διαφορετικές γλώσσες και τρόπους ζωής, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι. Εξήρε τη σημασία της αλληλεγγύης και αναφέρθηκε ειδικά στους καλλιτέχνες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την επιδημία, ευχόμενος η βοήθεια που λαμβάνουν (στη Γερμανία) να αποβεί χρήσιμη. Η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν ειναι αναλώσιμα της ανθρώπινης ζωής, αλλά “τροφή με την κυριολεκτική έννοια”.

Οι μουσικοί της ορχήστρας και ο αρχιμουσικός με αυτή τη συναυλία υποστηρίζουν τη δράση της  Unicef για τα παιδιά πρόσφυγες, κάνοντας ειδική μνεία στα παιδιά που απειλούνται από τον κορονοϊό σε προσφυγικά κέντρα στη Συρία και την Ελλάδα, και για αυτό τον λόγο δώρησεν τις αμοιβές τους, όπως και η σολίστ.

Η συναυλία είναι ακόμα ελεύθερα προβάσιμη εδώ και από τις 2 Μαΐου η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στην συνδρομητική ψηφιακή αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

 

Διαβάστε ακόμα: Μιχαήλ Μαρμαρινός – «Τώρα λειτουργήσαμε σαν να πέρασε και από την Ελλάδα ο Διαφωτισμός».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top