blade-runner

Το 1982, ο Harrison Ford ήταν ένα αστέρι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, καθώς είχε παίξει στα δύο πρώτα Star Wars.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιουνίου 1982 όταν οι μεγάλες οθόνες ταξίδεψαν τον κόσμο 34 χρόνια μπροστά από την εποχή του. Τον ταξίδεψαν σε έναν άγνωστο κόσμο, με εξελιγμένη τεχνολογία, με εξωγήινους, φουτουριστικά κτίρια και ρομπότ. Σε έναν κόσμο πολύ φωτεινό και, παράλληλα, πολύ σκοτεινό.

Φυσικά και μιλάμε για την ταινία “Blade Runner”, που σκηνοθέτησε ο Ridley Scott και το σενάριό της βασίστηκε στο βιβλίο του Philip K. Dick από το 1968 με τίτλο “Do Androids Dream of Electric Sheep?”. Στον κεντρικό ρόλο βρέθηκε ο Harrison Ford, ο οποίος είχε καθιερωθεί εκείνη την περίοδο σε ταινίες δράσης/επιστημονικής φαντασίας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε πρωταγωνιστήσει τόσο ως Hans Solo στα δύο πρώτα “Star Wars”, αλλά και ως Indiana Jones.

Σήμερα το Blade Runner του 1982 θεωρείται μια τόσο σημαντική ταινία όσο τα Star Wars και το 2001: A Space Odyssey.

Στα όρια του θρυλικού

Όπως συνέβαινε με όλες αυτές του είδους τις ταινίες εκείνα τα χρόνια, οι κριτικές ήταν μπερδεμένες. Κάποιοι αποθέωσαν το “Blade Runner”, κάποιοι άλλοι το «έθαψαν». Οικονομικά δεν μπήκε μέσα, αλλά δεν έσπασε και τα ταμεία. Φυσικά, μέσα στα επόμενα χρόνια, πάλι όπως συνέβαινε με όλες αυτές του είδους τις ταινίες, το φιλμ έγινε ένα από τα αγαπημένα των fans και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.

Σήμερα, το “Blade Runner”, σε αξία μπαίνει με άνεση δίπλα στα “Star Wars”, στο “2001: A Space Odyssey” και το “Alien”. Κάτι που φάνηκε πολύ καλύτερα τόσο το 1992, όταν πρώτα η ταινία επανακυκλοφόρησε με σκηνές που είχαν κοπεί στην αρχική προβολή, όσο και το 2007 για τα 25 χρόνια «ζωής» της.

Sean-Young-and-Harrison-Ford-together-in-the-directors-cut-of-Blade-Runner

Τεχνολογία, ζωή σε άλλους πλανήτες, ρομπότ και το 2019 όπως το φανταζόταν ο Ridley Scott.

Μια απαισιόδοξη ιστορία

Σε περίπτωση που, αν και δεν το πιστεύω, δεν ξέρεις την υπόθεση του “Blade Runner”, ας την αναφέρουμε στα γρήγορα. Η ταινία διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 2019, ο πλανήτης έχει περάσει από πολέμους που έχουν αλλάξει λίγο το look του, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, ζωή σε άλλους πλανήτες έχει ανακαλυφθεί, ενώ τα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας δεν διαφέρουν καθόλου από τους ανθρώπους εμφανισιακά.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες «ρέπλικες» (όπως αναφέρονται στο φιλμ) θέλουν να γίνουν άνθρωποι και παλεύουν γι’ αυτό. Σε έναν πλανήτη γίνεται μια επανάσταση, η οποία καταστέλλεται και κάποιες ρέπλικες το σκάνε για τη γη. Εκεί εμφανίζεται και ο Ford ως Rick Deckard, μέλος της ομάδας των Blade Runners, ο οποίος κυνηγάει και εξοντώνει ρέπλικες.

Concept art from the Untitled Blade Runner Sequel.

Μια πρώτη ματιά στο πώς φαντάζεται ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve και η ομάδα του το sequel του “Blade Runner”.

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή

Πολλές φορές, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία που ζούμε κινηματογραφικά στην εποχή των sequels, έχουν ακουστεί φήμες για την επιστροφή του “Blade Runner”. Και τελικά, αυτή η στιγμή πλησιάζει, καθώς το sequel του αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

Μόνο που αυτήν τη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη δεν θα βρούμε τον Scott (ετοιμάζει το νέο του Alien), αλλά τον Denis Villeneuve, γνωστό από το θρίλερ “Prisoners”. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε, εκτός από τον Ford, τους Ryan Gosling, Robin Wright, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Carla Juri, Mackenzie Davis, Barkhad Abdi, Dave Bautista, David Dastmalchian και Hiam Abbass.

«Πάντα με έλκυαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας με στιβαρό όραμα που μας οδηγούν σε μοναδικούς παράλληλους κόσμους, και το αυθεντικό “Blade Runner” είναι μακράν η καλύτερη του είδους όλων των εποχών. Ο Ridley Scott ευφυώς ενέπλεξε την επιστημονική φαντασία με το νουάρ στοιχείο, για να δημιουργήσει αυτήν τη μοναδική σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το καινούργιο “Blade Runner” είναι μια επέκταση της πρώτης ταινίας» δήλωσε ο Villeneuve.

Και από τις δηλώσεις του μάθαμε και το μόνο πράγμα που ξέρουμε για την υπόθεση της ταινίας: δηλαδή ότι θα πάμε μερικές δεκαετίες μετά το 2019. Λογικό γιατί, αν το καλοσκεφτείς, σε τρία χρονάκια πλησιάζει η εποχή του πρώτου “Blade Runner” και ο κόσμος μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που έφτιαξε ο Ridley Scott. Τώρα που το σκέφτομαι ξανά, πάλι καλά να λέμε.

 

Διαβάστε ακόμα: Σπύρος Σκούρας – Ο εγγονός του Προέδρου της 20th Century Fox μιλάει στο Andro

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top