Το σώμα δοξάζεται όπως είναι: Γυμνό

145 ερασιτέχνες φωτογράφοι διηγούνται τις δικές τους ιστορίες για το σώμα στην έκθεση «Truth & Lies», η οποία έχει τη σφραγίδα της ομάδας METAPolis. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλοι κατοικούμε ένα σώμα. Απλώς συχνά δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε.

Δημήτρης Δημόπουλος

Δημήτρης Δημόπουλος

Όλα είναι σώμα. Γυμνό ή ντυμένο, γυναικείο ή ανδρικό, νεανικό ή γερασμένο. Το σώμα είναι επίσης μια πραγματικότητα και μια ψευδαίσθηση.

Τις πολλαπλές σχέσεις, κοντινές ή μακρινές, μαζί του ξεδιπλώνει η έκθεση «Truth & Lies», την οποία οργανώνει η φωτογραφική ομάδα MΕΤΑPolis στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Σ’ αυτόν το βιομηχανικό χώρο, με το χαρακτηριστικό όνομα «Δεξαμενές Καθαρισμού», 145 ερασιτέχνες φωτογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με το υπέρτατο θέμα: το «σώμα».

Άννα Κάντα

Άννα Κάντα

Πειραματίζονται, αφηγούνται, παρατηρούν. Προσπαθούν τελικά να απαντήσουν πόσο και πώς το σώμα κινείται ανάμεσα στις λέξεις «Truth» και «Lies», πόσο παγιδεύεται ή απελευθερώνεται από τις Αλήθειες και τα Ψέματά του, αυτά που εμείς οι ίδιοι του φορτώνουμε ή που μας τα δανείζουν οι άλλοι.

Τα μέλη της φωτογραφικής αυτής ομάδας, με μια ηλικιακή βεντάλια που κινείται μεταξύ 22 και 68 ετών, σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν το σώμα ως φωτογράφοι μόδας. Δεν κάνουν εξώφυλλα, ούτε πορτρέτα διασήμων «παγιδευμένων» στην εικόνα των ευγονικών τους αναλογιών.

Σοφία Κονδύλη | Μένια Μπογέα

Σοφία Κονδύλη | Μένια Μπογέα

«Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τα κοινωνικά πρότυπα» λέει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο ένας από τους δύο επιμελητές της έκθεσης (ο άλλος είναι ο Κώστας Κουρτίδης). Και συνεχίζει: «Δεν θέσαμε περιορισμούς στο πώς θα αποδοθούν τα σώματα και σε αυτό βοήθησε ακριβώς το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι διαφόρων ηλικιών».

«Είμαστε μια μορφή κινητοποίησης απέναντι στην κρίση. Από εκεί, άλλωστε, γεννήθηκε η ιδέα της METAPolis», λέει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 78 έργα που θα κατανεμηθούν χωροταξικά σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο τη δοξαστική του θα έχει το γυμνό σώμα που γίνεται αφορμή για την αντίληψη του εαυτού μας, ενώ στο υπόγειο θα δίνεται έμφαση στο θέμα «σώμα και σχέση με τον άλλο», είτε αυτή είναι ο έρωτας, η οικογένεια ή ο φίλος.

Κική Κατσίγιαννη

Κική Κατσίγιαννη

Η ιδέα προέκυψε ως συνέχεια της περσινής έκθεσης, η οποία είχε θέμα την εγκατάλειψη. «Αναζητώντας τη φετινή θεματική, προσεγγίσαμε το σώμα ως συνέχεια της εγκατάλειψης και της φθοράς, κυρίως εξαιτίας του χρόνου, ο οποίος αποτυπώνεται έτσι κι αλλιώς στο σώμα» λέει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπήρξε μια πειραματική διάθεση με το φως. Ήταν περισσότερο βιωματική. Ως δάσκαλοι (ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Κουρτίδης διδάσκουν στην ομάδα), δώσαμε κάποιες λέξεις-κλειδιά που βοήθησαν στο να μη μείνουμε στην αποτύπωση μιας ασπρόμαυρης εικόνας».

Nansi Varsami

Nansi Varsami

«Προσπαθήσαμε ώστε οι συμμετέχοντες να δείξουν αυτό που είναι οι ίδιοι και όχι αυτό που θέλουν οι δάσκαλοι, κάτι τέτοιο θα ήταν βαρετό για το κοινό. Θέλουμε λοιπόν να προκαλέσουμε συζήτηση μέσα απ’ αυτά τα έργα, γι’ αυτό και οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται στην έκθεση για να μιλήσουν με τον κόσμο».

Η φωτογραφική ομάδα METAPolis αποτελεί μια απάντηση στους περίεργους καιρούς που ζούμε. «Είμαστε μια μορφή κινητοποίησης απέναντι στην κρίση. Από εκεί, άλλωστε, γεννήθηκε η ιδέα της METAPolis».

Απόστολος Μανωλιτζάς | Τάνια Ζάρκου

Απόστολος Μανωλιτζάς | Τάνια Ζάρκου

Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά της προήλθε από την πρώτη έκθεση που έγινε το 2010, με θέμα το σύγχρονο αστικό τοπίο και είχε ακριβώς το όνομα METAPolis. Η ομάδα διανύει πέντε χρόνια γόνιμης φωτογραφικής ζωής, καρποφόρων μορφωτικών ταξιδιών σε προορισμούς, όπως το φεστιβάλ της Αρλ, το σπουδαιότερο στο χώρο της φωτογραφίας, για να φτάσει σήμερα στην έκθεση «Truth & Lies» και στο σώμα. Αυτό που κατοικούμε και ζούμε.

Vasiliki Lambada

Vasiliki Lambada

Info

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, στις 20.00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού.
Διάρκεια: 3/06/2015 – 7/06/2015
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή: 16.00 – 23.00, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 23:00
Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα για την ομάδα METAPolis: metapolis.gr

 

Διαβάστε ακόμα: e-body – H τελευταία ουτοπία.

Τάνια Λαμπροπούλου

Τάνια Λαμπροπούλου

Button to top