Η είδηση ότι ο αγαπημένος Μπρους Γουίλις πάσχει από άνοια σκορπάει θλίψη (φωτογραφία: cnn.com).

Κομψά ευαίσθητος και με ένα ακαταμάχητο φλέγμα στο Moonlighting. Σκληροτράχηλος και συνάμα καλόκαρδος σε όλες τις εκδοχές του Die Hard. Παντελονάτος τολμητίας στο Pulp Fiction. Βαθύς και ανθρώπινος στο The Sixth Sense. Επαγγελματίας, αλλά δίχως καμία διάθεση απλής διευθέτησης σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού όπως το Unbreakable ή το Armageddon.

Ο Μπρους Γουίλις ήταν πάντα μια ξεχωριστή περίπτωση στην αστροφωτισμένη πολιτεία του Χόλιγουντ. Ναι, έφερνε χρήματα στα ταμεία των παραγωγών. Ναι, βρισκόταν πάντα στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών. Ναι, είχε πάνω του πάντα τα φώτα της δημοσιότητας και ποτέ κανείς δεν τον ξέχασε. Πώς γίνεται, όμως, ένας τέτοιος ηθοποιός-σταρ να είναι ταυτόχρονα και οικείος;

Ο Μπρους είχε την τσαχπινιά του εφήβου που δεν λέει με τίποτα να ανδρωθεί. Αυτή που έκανε κάθε άντρα θεατή να σιγομουρμουρίζει μέσα του: «Κάπως έτσι είμαι κι εγώ».

Mε την Cybill Shepherd στο ανεπανάληπτο Moonlighting (φωτογραφία: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content).

Η απάντηση ενδέχεται να είναι και προφανής: ήταν το attitude που έγραφε στο πρόσωπό του. Η κάμερα δεν κάνει ποτέ λάθος. Ο Μπρους ήταν ένας ρόλος πριν καν υποδυθεί τον εκάστοτε ρόλο του. Αυτή η τσαχπινιά του εφήβου που δεν λέει με τίποτα να ανδρωθεί είναι που κάνει κάθε άντρα θεατή να σιγομουρμουρίσει μέσα του: «Κάπως έτσι είμαι κι εγώ».

Ως πυγμάχος στο Pulp Fiction (φωτογραφία: Miramax).

Να γιατί η ανακοίνωση της οικογένειάς του ότι πάσχει από άνοια σκόρπισε θλίψη. Μα να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν «δικό» μας άνθρωπο; Φευ, αυτή η δραματική εξέλιξη ήταν αναπόδραστη. Στις 30 Μαρτίου 2022, η οικογένειά του Μπρους Γουίλις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι ο δημοφιλής ηθοποιός βάζει τέλος στην καριέρα του, επειδή πάσχει από αφασία και αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου. Την ανακοίνωση υπογράφουν η κόρη του Ρούμερ, η σύζυγός του Έμμα Χέμινγκ και η πρώην σύζυγός του Ντέμι Μουρ.

Aνεπανάληπτος στα Die Hard (φωτογραφία: Moviestock).

Λέγεται πως ακόμη και την περίοδο που βρισκόταν στα φόρτε του και έπαιζε στις γνωστές ταινίες δράσης, είχε αρχίσει να εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια πνευματικής κόπωσης.

Ήταν ήδη γνωστό ή, τουλάχιστον, έγινε μαθεύτηκε πολύ γρήγορα πως η νοητική παρακμή του Γουίλις βρισκόταν σε φάση εξέλιξης για χρόνια στα κινηματογραφικά πλατό. Λέγεται πως ακόμη και την περίοδο που βρισκόταν στα φόρτε του και έπαιζε στις γνωστές ταινίες δράσης, είχε αρχίσει να εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια πνευματικής κόπωσης ή απουσίας από το περιβάλλον.

Μάλιστα, κάποιες φορές άρχισε να γίνεται και επικίνδυνος ακόμη και για τη σωματική του ακεραιότητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια γυρισμάτων και χρειαζόταν κάποιον να του διαβάζει τις ατάκες του μέσω ακουστικού, καθώς τα συμπτώματά του διαρκώς επιδεινώνονταν.

Ετοιμοπόλεμος στο Armageddon.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν πει το οριστικό και αναγκαστικό «αντίο» στην υποκριτική, ο μάνατζέρ του φρόντιζε τα γυρίσματα των ταινιών του να μην διαρκούν πάνω από δύο μέρες. Ακόμη και σ’ αυτό το βραχύ διάστημα, όμως, με δυσκολία μπορούσε να μείνει στο πλατό πάνω από τέσσερις ώρες.

Σκληρό, αλλά αληθές: από εδώ και πέρα τα πράγματα για τον αγαπημένο μας Μπρους δύσκολα θα ακολουθήσουν το δρόμο της ευκταίας εξέλιξης.

Είναι πραγματικά λυπηρό για έναν άνθρωπο μόλις στα 67 του, άρα σε πλήρη ακμή ταλέντου, να αναγκάζεται να υποστείλει τη σημαία της δημιουργικότητας και συνάμα να βιώνει μια κατάσταση πλήρους νοητικής αφασίας. Σκληρό, αλλά αληθές: από εδώ και πέρα τα πράγματα για τον αγαπημένο μας Μπρους δύσκολα θα ακολουθήσουν το δρόμο της ευκταίας εξέλιξης.

Βαθύς και ανθρώπινος στο The Sixth Sense (φωτογραφία: Ron Phillips/Kobal).

Για τους μη γνωρίζοντες, η μετωποκροταφική εκφύλιση από την οποία πάσχει ο Γουίλις, είναι μια μορφή άνοιας, η οποία προκαλείται από μια οικογένεια εγκεφαλικών διαταραχών. Αυτές είναι γνωστές ως «εκφύλιση του μετωποκροταφικού λοβού».

Η οικογένειά του, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (16/2), αναφέρει: «Η οικογένειά μας θέλησε να ξεκινήσει εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για το απίστευτο κύμα αγάπης, υποστήριξης και υπέροχων ιστοριών που έχουμε λάβει από τότε που μοιραστήκαμε την αρχική διάγνωση του Μπρους. Στο πνεύμα αυτό, θέλαμε να σας δώσουμε μια ενημέρωση σχετικά με τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο, αφού πλέον έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει.

H φωτογραφία που ανέβασε η Ντέμι Μουρ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση της αφασίας του Μπρους την άνοιξη του 2022, η κατάστασή του έχει προχωρήσει και έχουμε πλέον μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD). Δυστυχώς, οι προκλήσεις με την επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της νόσου που αντιμετωπίζει ο Μπρους. Παρόλο που αυτό είναι οδυνηρό, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια σαφή διάγνωση».

Θα θέλαμε να είναι καλά, να μας τραγουδήσει με τη βαθιά φωνή του το «If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger».

Η πρώην γυναίκα του, Ντέμι Μουρ, ανέβασε στην προσωπική της σελίδα στο Instgram μια ρομαντική φωτογραφία του Μπρους σε μια παραλία να χαμογελάσει και τη συνοδεύει με την εν λόγω ανακοίνωση για την υγεία του.

Γιατροί δεν είμαστε, αλλά αντιλαμβανόμαστε πως ο αγαπημένος Μπρους οδηγείται σε ένα τέλος σκληρό και άδικο γι’ αυτόν. Ωστόσο, έπραξε πολύ σωστά η Μουρ και ανέβασε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον λογαριασμό της. Διότι αυτή η ήρεμη παιδικότητα που αναδίδει το πρόσωπο του Μπρους, ένα βλέμμα που σου δίνει την αίσθηση πως κάποια κατεργαριά έχει κάνει πάλι, αλλά του μπαγάσα θα του την συγχωρήσεις γιατί είναι γλυκός σαν παιδί, αυτή η έκφραση είναι που τον έκανε τόσο δικό μας.

Θα θέλαμε να είναι καλά, να μας τραγουδήσει με τη βαθιά φωνή του το «If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger», δίσκο που έβγαλε το 1989 και όλα να είναι όπως πριν, αλλά ξέρουμε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Ακόμη, όμως, κι αν χαθεί ολότελα η επαφή του με το περιβάλλον. Ακόμη κι αν απολέσει όλες τις μνήμες του, δεν μπορεί, κάπου εκεί στο βάθος του σκοτεινού πηγαδιού του, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα του έρχεται ως αναλαμπή η αγάπη που του έχουμε και που εκείνος μας έδωσε το δικαίωμα να την κρατάμε ζωντανή μέσα μας για χάρη του.

Μείνει δυνατός, Μπρους… 

 

Διαβάστε ακόμα: Mads Mikkelsen. Ο «κακός» του Χόλιγουντ που σε κερδίζει με το στιλ του.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top