
Ο Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να πάρει κάποια πλάνα από την Ακρόπολη για την τελευταία σεκάνς στο Bugonia, αλλά το ΚΑΣ είχε απορρίψει το αίτημά του. Τελικά, πήγε σε κάτι καλύτερο.
Η ταινία Bugonia έχει ξεκινήσει ήδη, δειλά δειλά, το ταξίδι της στις αίθουσες, αφού μετά το Φεστιβάλ Βενετίας, ήταν η εναρκτήρια ταινία και στις Νύχτες Πρεμιέρας στις αρχές του Οκτωβρίου. Και, πλέον, την Παρασκευή θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ, για να ταιριάξει και με το Halloween κλίμα των ημερών, ενώ στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει από την Tanweer στις 6 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη. Μέχρι τότε, καθώς η ταινία προβλήθηκε στις δημοσιογραφικές προβολές, μπορούμε να μιλήσουμε για το «καυτό θέμα» που απασχόλησε την κοινή γνώμη τον περασμένο Απρίλιο.
Τότε, κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, ο Γιώργος Λάνθιμος και η παραγωγή της Bugonia είχαν αιτηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού να τους δοθεί για μερικά 24ωρα πρόσβαση στην Ακρόπολη και απομόνωση του χώρου, ώστε να γυριστεί μια σκηνή, η καταληκτική της ταινίας. Το Υπουργείο, μέσω του ΚΑΣ, απέρριψε το αίτημα του Έλληνα σκηνοθέτη και εκείνος στράφημε σε ένα άλλο εμβληματικό σημείο της Ελλάδας, πιο καλοκαιρινό, στην παραλία Σαρακήνικο, όπου έκανε γυρίσματα για 3-4 ημέρες.
Τι περιελάμβανε, λοιπόν, αυτή η σκηνή που έκανε το ΚΑΣ να μην επιτρέψει γυρίσματα; Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε κάποιο spoiler για την ταινία, η σκηνή συνδέεται νοηματικά με όσα έχουν συμβεί νωρίτερα, είναι στο τέλος της ταινίας, αλλά η περιγραφή της δεν προδίδει κάτι ως προς την υπόθεση.

Δεν έχει καμία σχέση με την πλοκή, δε θα άλλαζε κάτι στην ταινία αν είχε πλάνα από την Ακρόπολη ή -όπως έχει τελικά- το Σαρακήνικο.
Πήγε σε κάτι καλύτερο ο Λάνθιμος
Στο τέλος της ταινίας, ο Λάνθιμος δείχνει μια σειρά από πλάνα με ανθρώπους νεκρούς σε διάφορα σημεία του κόσμου: σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε πάρκα κλπ. Μεταξύ των πλάνων, και ένα πλάνο 10-15 δευτερολέπτων από την παραλία Σαρακήνικο που δείχνει νεκρούς ανθρώπους πάνω στα βράχια και νεκρούς μέσα σε μια βάρκα στη θάλασσα.
Στην ουσία, δε θα είχε καμία σημασία για την ταινία συνολικά, δε θα συνδεόταν με κάτι. Εκ του αποτελέσματος, ίσως είναι καλύτερα που ο Λάνθιμος κατέληξε στο Σαρακήνικο, διότι είναι μια πιο γοητευτική εικόνα από την Ακρόπολη και περισσότερο καλό θα κάνει, αν υποθέσουμε πως σε αυτά τα 10-15 δευτερόλεπτα θα αναρωτηθεί ο θεατής ποια είναι αυτή η ωραία παραλία.
Αντιθέτως, αν είχε πάει στην Ακρόπολη, θα έβεπε ο θεατής ένα χιλιοπροβεβλημένο μνημείο που το ξέρει όλος ο πλανήτης και δε θα προσέφερε κάτι στην προώθηση της χώρας, όπως ήταν το επιχείρημα υπέρ του Λάνθιμου εκείνες τις μέρες μετά την απόρριψη.
Κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο λαός, και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει. Μπορεί να μη βρίσκουμε ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα για να απορριφθεί το αίτημα από το ΚΑΣ, μπορεί να μη βλέπουμε το γιατί θεώρησαν απρεπή τη σκηνή για την Ακρόπολη -ίσως να ξεσήκωνε κανένας ακροδεξιός γκρίνια και να επιτίθετο στον Λάνθιμο, διόλου απίθανο-, αλλά οδήγησε σε κάτι καλύτερο, σε ένα πλάνο που γοητεύει περισσότερο το μάτι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε ακόμη: Κάντε το όπως ο Λάνθιμος με το βουργουνδί κοστούμι




