Το Burning Man είναι αυτή τη στιγμή το γνωστότερο εναλλακτικό και καλλιτεχνικό φεστιβάλ του πλανήτη.

Οι περισσότεροι όταν μιλάμε για φεστιβάλ στο εξωτερικό εννοούμε μουσικά και τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στα Primavera Sound, Rock en Seine και Glastonbury. Ωστόσο υπάρχει και ένα φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα, μαζεύει περίπου 60 χιλιάδες ανθρώπους και θεωρείται ότι πιο εναλλακτικό και καλλιτεχνικό (ή χίπικο αν προτειμάτε) υπάρχει εκεί έξω.

Το Burning Man πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1986 στην Baker Beach του Σαν Φρανσίσκο όταν ο Larry Harvey, ο Jerry James και μερικοί φίλοι τους μαζεύτηκαν εκεί, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης. Στο τέλος της βραδιάς έκαψαν ένα ξύλινο ομοίωμα ενός άνδρα, ύψους 2,7 μέτρων. Αυτή η κίνηση ήταν που τους οδήγησε να ονομάσουν την τελετουργία Burning Man – μια τελετουργία που συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με πάντα μεγαλύτερα ξύλινα ομοιώματα ανδρών.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι μαζεύονται στην έρημο της Νεβάδα, για 8 ημέρες διασκέδασης και απόδρασης.

Φυσικά άρχισε να μαζεύεται και περισσότερος κόσμος και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα η τελετουργία να γίνει φεστιβάλ. Το 1990 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην έρημο Black Rock της Νεβάδα, θα διαρκέσει 3 μέρες και θα προσελκύσει 80 άτομα. Σήμερα, το φεστιβάλ είναι 8μερο, με τον κόσμο να ξεπερνάει τους 60.000!

Ήταν πριν μερικά χρόνια, όταν ο Anders Overgaard πήγε στο Burning Man, προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες για ένα περιοδικό. Όταν ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ, επέστρεψε σπίτι του και είδε το υλικό, κατάλαβε ότι πολλές εικόνες δεν ήταν προς δημοσίευση. Άνηκαν στις κατηγορίες «behind the scenes» και «NSFW».

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι ένας συνδυασμός επιστροφής στη φύση και ανακάλυψη του εαυτού σου.

Αυτό όμως δεν τον αποθάρρυνε. Ο Overgaard βρέθηκε και άλλες φορές στην έρημο στη Νεβάδα, συνέχισε να φωτογραφίζει με το δικό του στυλ και τώρα είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει τη «Βίβλο» του Burning Man, με τίτλο Nothing Left Behind.

//Περισσότερες πληροφορίες για το Nothing Left Behind θα βρείτε εδώ.

Το βιβλίο του Anders Overgaard έχει τον τίτλο «Nothing Left Behind» και περιέχει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του στο Burning Man.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Harry Benson κατέγραψε τη ζωή πίσω από την Beatlemania

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top