Η Mathilde Laurent είχε εδώ και καιρό την ιδέα να δημιουργήσει μια τέχνη εμπνευσμένη από τις οσμές της δουλειάς της.

  Η διάσημη αρωματοποιός του οίκου Cartier Mathilde Laurent συνεργάστηκε με τους μηχανικούς του κλίματος της Transsolar από το Μόναχο για να δημιουργήσει το ονειρικό αυτό έργο.

  Έχει τη μορφή ενός κατοικήσιμου γυάλινου κύβου, κρεμασμένου από το Περίπτερο του Palais de Tokyo στο Παρίσι, δυο βήματα από το Σηκουάνα. Στο εσωτερικό, μια και μοναδική σκάλα συστρέφεται μέσα σ’ ένα σύννεφο, καλώντας τους επισκέπτες.

  Όταν βγάζετε το κεφάλι από την καταχνιά, η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη αλλά αρωματισμένη. «Δεν ξέρετε τι να περιμένετε», εξηγεί η μηχανικός της Transsolar Sabine Gröger. «Η εμπειρία είναι τόσο προσωπική που όλοι διακατέχονται από διαφορετικά συναισθήματα πάνω στο θέμα».

  Είναι ακριβώς η απάντηση που ήθελε η Laurent. Το project είναι το πρώτο μιας σειράς υπό μελέτη και η αρωματοποιός, της οποίας το στούντιο είναι επίσης ένα γυάλινο κουτί στη Fondation Cartier, είχε εδώ και καιρό την ιδέα να δημιουργήσει μια τέχνη εμπνευσμένη από τις οσμές της δουλειάς της.

  «Θεωρώ πως το να φτιάξεις ένα έργο σαν κι αυτό είναι καθήκον μας ως οίκου, γιατί είναι σημαντικό να στηρίζουμε την οσφρητική τέχνη όπως όλες τις άλλες. Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ σημαντική».

  «Δεν είμαι καλλιτέχνης, λέει, αλλά είναι καλό να θυμάσαι ότι η Cartier θεωρούνταν πάντα και πάντα ήταν κοντά στη σύγχρονη τέχνη από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η Fondation Cartier τη δεκαετία του ’70. Θεωρώ πως το να φτιάξεις ένα έργο σαν κι αυτό είναι καθήκον μας ως οίκου, γιατί είναι σημαντικό να στηρίζουμε την οσφρητική τέχνη όπως όλες τις άλλες. Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ σημαντική».

  Το OSNI 1 λοιπόν δεν είναι μια εμπορική δράση. Δεν υπάρχει καινούργιο άρωμα που να λανσάρεται. Αντί γι’ αυτό, ο αέρας στην κορυφή είναι εμποτισμένος με ένα υπάρχον unisex άρωμα της Cartier, το «L’Envol» (The Flight). Αναζητώντας αυτό το άρωμα, η Laurent και η ομάδα της εμπνεύστηκαν την ιδέα μιας αίσθησης ανύψωσης και φαντάστηκαν «την οσμή του ουρανού».

  «Η Transsolar ασχολείται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήστε, ενώ εμείς μπορούμε να αναλάβουμε πώς αυτό μυρίζει. Αυτό που κι οι δυο μας προσφέρουμε είναι υπέροχες ιδέες για το χώρο γύρω μας».

  Είχαν ακουστά ότι η Transsolar δημιουργούσε τεχνητά σύννεφα και ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να προβάλουν την τεχνολογική πλευρά αυτού που κάνουν, τη χημεία που το καθιστά δυνατό. «Λειτουργεί γύρω από τη μετάβαση του ψυχρού αέρα προς το θερμό», εξηγεί η Gröger, μιλώντας για την ευχάριστα παράξενη αίσθηση της εγκατάστασης. «Το σύννεφο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, πράγμα το οποίο καθιστά τη μετάβαση ορατή».

  Ένα project κάπως απροσδόκητο, το οποίο αποκαλύπτει επίσης το φυσικό συσχετισμό μεταξύ του αρωματοποιού και του μηχανικού: «Συνειδητοποιήσαμε ότι μοιραζόμαστε ένα παρόμοιο όραμα», εξηγεί η Laurent. «Η Transsolar ασχολείται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήστε, ενώ εμείς μπορούμε να αναλάβουμε πώς αυτό μυρίζει. Αυτό που κι οι δυο μας προσφέρουμε είναι υπέροχες ιδέες για το χώρο γύρω μας».

  //Πηγή: Wallpaper magazine

   

  Διαβάστε ακόμα: Σε μια tech εποχή το χαρτί γυρεύει την εκδίκησή του

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top