Δεκαεννιά κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου συναντιούνται και επιχειρούν τη σύνδεση του θεατή με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα.

    Η κεραμική είναι ταυτισμένη με τον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας, ιδιαιτέρως της νησιωτικής. Είναι ένα επάγγελμα που ακόμη και στις μέρες μας αντέχει και προσφέρει μοναδικά αντικείμενα που φέρνουν κάτι από το παρελθόν στο σήμερα.

    Όποιος έχει ταξιδεύσει στη Σίφνο δεν γίνεται να μην έχει θαυμάσει τα πήλινα αντικείμενα των ντόπιων τεχνιτών, να μην έχει αγοράσει κάποιο από αυτά για προσωπική του χρήση ή για δώρο και σίγουρα να μην έχει φάει την παραδοσιακή ρεβυθάδα στο πήλινο σκεύος που ψήνεται για ώρες.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο MON COIN Studio στο Μοναστηράκι από τις 15 Ιουνίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

    Υπάρχει, όμως, και η σύγχρονη διάσταση της κεραμικής που αντικατοπτρίζει τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό κι αυτή προσπαθεί να αναδείξει η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο MON COIN Studio στο Μοναστηράκι από τις 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

    Δεκαεννιά κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου συναντιούνται και επιχειρούν τη σύνδεση του θεατή με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα. Παράλληλα με τις θεματικές ομαδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο δραστήριο χώρο του MON COIN Studio, παρουσιάζεται, κάθε χρόνο, μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη κεραμική δραστηριότητα.

    Η οικονομία της Σίφνου έχει στηριχθεί κατα το παρελθόν από τους παραδοσιακούς τεχνίτες.

    Επιλέγοντας έναν από τους τόπους με τη σημαντικότερη αγγειοπλαστική παράδοση στη νεοελληνική ιστορία, το ταξίδι φέτος περιλαμβάνει τη Σιφνέικη κεραμική, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα ταλαντούχους κεραμίστες και καλλιτέχνες, που ασχολούνται αδιάλειπτα με την κεραμική στο νησί.

    Τα πλούσια αργιλώδη κοιτάσματα του τόπου, στα επιδέξια κι έμπειρα χέρια των Σιφνίων τεχνιτών συνδυάζονται με το νερό και τον δυνατό ήλιο και μεταμορφώνονται σε είδη οικιακής χρήσης, σκεύη για μαγειρική, για μεταφορά υγρών και άλλα χρηστικά αντικείμενα.

    Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στην ίδια αίθουσα παλαιά παραδοσιακά αγγεία, την ιστορία τους και σύγχρονες δημιουργίες των εργαστηρίων.

    Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής αγγείων με τη χρήση παραδοσιακού τροχού.

    Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στην ίδια αίθουσα παλαιά παραδοσιακά αγγεία, την ιστορία τους και σύγχρονες δημιουργίες των εργαστηρίων. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής αγγείων με τη χρήση παραδοσιακού τροχού.

    Η λιτή ομορφιά των κεραμικών της Σίφνου.

    Όπως αναφέρει η δημιουργός του MON COIN Studio, Eleonore Trenado – Finetis, «αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστή την κεραμική της Σίφνου είναι η λιτή ομορφιά των σχημάτων και η κομψή διακόσμηση, που προκαλούν μια αίσθηση διαχρονικότητας στα απλά καθημερινά αντικείμενα και τη χρήση τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την σπουδαία δουλειά των Σιφνέικων εργαστηρίων και να προσκαλέσει τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει».

    Τα πλούσια αργιλώδη κοιτάσματα του τόπου, στα επιδέξια κι έμπειρα χέρια των Σιφνίων τεχνιτών συνδυάζονται με το νερό και τον δυνατό ήλιο και μεταμορφώνονται σε είδη οικιακής χρήσης.

    Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από τον Αρτέμωνα, το Βαθύ, τον Πλατύ Γυαλο και τις Καμάρες, και συγκεκριμένα οι: Αποστολίδης Γιάννης, Ατσόνιος Αντώνης & Γιάννης, Ατσόνιος Γιώργος Bairamis, Δεπάστας Βασίλης, Δεπάστας Κωνσταντίνος, Εξυλζές Γιώργος, Καλογήρου Αντώνης, Καλογήρου, Κατερίνα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φραζέσκος – Ζαμπέλη Μαρία, εμπέσης Γιάννης & Νίκος, Μαμίδας Κωνσταντίνος, Ναρλής Γιάννης, Ποδότας Γιάννης, Ραβιόλος Νίκος, Τζαννή Τζούλι, Ψαραύτης Κωνσταντίνος, ART CERAMIC NARLIS, Peristeriona. Visual Artists: Γιώργος Βενιός, Βάνιας Ξυδάς. Υφαντά: Ζ&Υ.

     

    //Μοn Coin Studio, Θησείου 7, Μοναστηράκι.

    Διάρκεια έκθεσης: 15.06.2022 – 30.09.2022.
    Εγκαίνια:  15.06.2022 από τις 19:00.
    Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 10:00-17:00.

     

    Διαβάστε ακόμα: Εξοχική κατοικία μόλις 58 τ.μ. στη Σίφνο. Υπόδειγμα αιγαιοπελαγίτικης λιτότητας.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top