Ο Νίκος και η Barbara Γκίκα, με τον John Craxton, τον Patrick και την Joan Leigh Fermor στο σπίτι τους στην Ύδρα, 1958 (Φωτογραφία: Roloff Beny)

    «Η Καρδαμύλη μοιάζει μ’ εκείνα τα Ηλύσια πεδία, όπου, όπως λέει ο Όμηρος, η ζωή είναι πιο εύκολη για τους ανθρώπους» είχε γράψει στο βιβλίο του Μάνη το 1985 ο Patrick Leigh Fermor. Λέξεις που δεν γράφτηκαν για να δώσουν μια πιο ρομαντική και λογοτεχνική αύρα στο βιβλίο του. Ο Fermor, όχι μόνο δεν είχε κρύψει ποτέ την αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά φρόντιζε να τη δείχνει με κάθε ευκαιρία.

    Και αυτή η αγάπη του μέσα από τα γραπτά του έρχεται να συναντήσει τα έργα των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και John Craxton στην έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τίτλο Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα.

    Πάνω αριστερά: John Craxton, Νεκρή φύση με τρεις ναύτες, 1980-1985. Κάτω αριστερά: Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μάντρες σε πλαγιά – Μάνη, 1980. Δεξιά: Ο John Craxton ζωγραφίζει στο σπίτι του Γκίκα στην Ύδρα, 1960. (Φωτογραφία: Wolfgang Suschitzky)

    Η έκθεση αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Leigh Fermor και το ζωγραφικό έργο του Γκίκα και του Craxton, τις μαγευτικές τους εξερευνήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με πηγές έμπνευσης την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Μια γοητευτική επισκόπηση, τόσο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, όσο και των όψεων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζεται σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους δημιουργούς που τίμησαν με το έργο τους τη χώρα που τους ενέπνευσε.

    Ο Ν. Χ.-Γκίκας στο ατελιέ του στην Ύδρα, 1960. (Φωτογραφία: Wolfgang Suschitzky)

    Μέσα από ζωγραφικά έργα του Γκίκα και του Craxton και τα κείμενα του Leigh Fermor, επιστολές, σημειώσεις, εκδόσεις και αφιερώσεις, αλλά και πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των τριών δημιουργών, η έκθεση δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα, την ιστορία, το μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, αλλά και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

    Αριστερά: Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Προσχέδιο αφίσας, 1948. Δεξιά: Ο Paddy και η Joan στην αυλή του σπιτιού.

    Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, το Craxton Estate στο Λονδίνο, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Info
    Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα
    Που: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, τηλ 210 367 1000)
    Πότε: 7 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου
    Επιμέλεια έκθεσης: Αράπογλου, Ian Collins, Sir Michael Llewllyn-Smith και Ιωάννα Μωραϊτη.
    Γενικός συντονισμός: Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου
    http://www.benaki.gr

    John Craxton, Γαλατάς, 1947.

    Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δροσερό πρωινό στο βουνό, 1977.

     

    Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Cy Twombly ανακάλυψε την (αρχαία) Ελλάδα

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top