Ο Joaquin Phoenix το 1995. (Όλες οι φωτογραφίες είναι του Chris Buck)

Κάποτε, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, μια οποιαδήποτε φωτογραφία του James Dean και της Marilyn Monroe ήταν αρκετή για να κερδίσει τη θέση της στις σελίδες (ή ακόμα και στο εξώφυλλο) ενός περιοδικού. Δεν ήταν ανάγκη να είναι «φτιαγμένη» και «στημένη», απλά στο κάδρο να εμφανίζεται ο σταρ.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά – και πολύ πιο δύσκολα για τους φωτογράφους. Υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες στο διαδίκτυο με διάσημους. Υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες με άπειρες πόζες των διάσημων. Ενώ κατά 99,9% όλοι οι διάσημοι έχουν λογαριασμό στο Instagram όπου ποστάρουν τις δικές του εικόνες, κάνοντας «χαλάστρα» στους επαγγελματίες – εικόνες πιο καθημερινές, χαλαρές από αυτές που βγάζουν και οι ίδιοι οι παπαράτσι. Άρα πόσο εύκολο είναι σήμερα να βγάλεις μια φωτογραφία έναν διάσημο που θα ιντριγκάρει;

Αριστερά: Ο Keanu Reeves το 1988. Δεξιά: Ο Eminem το 1999.

Ο Chris Buck έχει την απάντηση σε αυτό – και την δίνει μέσα από τη δουλειά του. Για 30 χρόνια φωτογραφίζει τα μεγαλύτερα αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος, με έναν τρόπο μοναδικό, έναν τρόπο που σου δίνει την αίσθηση ότι δεν θέλουν να ποζάρουν, έναν τρόπο που σε κάνει να δεις μέσα στην ψυχή τους. Και μιλώντας στον Andrew Barker και το Mr Porter δεν δίστασε να αποκαλύψει το μυστικό του.

«Είναι ένας συνδυασμός μεταξύ άνετου και σφιγμένου. Θέλω να νιώθουν τόσο άνετα όσο χρειάζεται για να ποζάρουν, αλλά όχι και ιδιαίτερα σφιγμένοι για να αρνηθούν. Απλά πρέπει να βρεις την κατάλληλη στιγμή ανάμεσα σε αυτές τις δύο στιγμές, πρέπει να βρεις εκείνη την βολική άβολη στιγμή. Ουσιαστικά η σχέση μου μαζί τους είναι σαν ένα πρώτο ραντεβού» λέει ο Buck, ο οποίος πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο του Uneasy που περιέχει μερικές από τις καλύτερες βολικές-άβολες φωτογραφίες του.

Αριστερά: Ο Ewan McGregor το 1996. Δεξιά: Η Chloe Sevigny το 2002.

Παράλληλα ο 53χρονος φωτογράφος θυμήθηκε και μερικές στιγμές από τη συνάντησή του με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του. «Τον Keanu Reeves τον συνάντησα στο Toronto International Film Festival του 1988. Εκείνη τη στιγμή ήταν ο πιο όμορφος άνδρας του πλανήτη. Κανένας, ούτε γυναίκα, ούτε άνδρας, μπορούσε να του αντισταθεί» θυμάται.

Για την Lena Dunham είπε πόσο ήθελε να την φωτογραφήσει γυμνή «αλλά εκείνη αρνήθηκε, έστω κι αν στη σειρά εμφανίζεται πολλές φορές χωρίς ρούχα. “Μένω γυμνή μόνο σε ένα περιβάλλον που μπορώ να ελέγξω” μου είπε και φυσικά δεν μπορούσα να διαφωνήσω μαζί της». Όσο για τον Ewan McGregor; «Εκείνη την περίοδο προμοτάριζε το Trainspotting. Έτσι βρήκα ένα άθλιο διαμέρισμα, βρόμικο, που μύριζε χάλια και του ζήτησα να ξαπλώσει στο πάτωμα. Κοίταξε τον ατζέντη του, τον ρώτησε αν έπρεπε να το κάνει και εκείνος του είπε “κάν’ το και θα φύγουμε”. Έτσι βγήκε η φωτογραφία».

//Το βιβλίο του Chris Buck Uneasy μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Αριστερά: Η Lena Dunham το 2014. Δεξιά: Ο Mickey Rourke το 2002.

 

Διαβάστε ακόμα: 10 μοναδικές εικόνες από 10 φωτογράφους που δεν ήξερες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top