Ο Daniel Craig δεν είναι σίγουρος αν θέλει να επιστρέψει στον ρόλο του James Bond και τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. (Φωτογραφίες: IMDb)

Όταν το 2006 ο Daniel Craig αντικαθιστούσε τον Pierce Brosnan στον ρόλο του James Bond, πολλά ήταν αυτά που ακούστηκαν. Κατά πόσο ο -τότε- 38χρονος ηθοποιός ταίριαζε στο ύφος, το στυλ και τη λογική του 007, κατά πόσο είχε το ταλέντο, κατά πόσο θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μια θρυλική φιγούρα.

Η αλήθεια είναι πως η αρχή δεν δικαίωσε τον Craig και την επιλογή του: βλέπεις σε πολλά δεν θύμιζε τον κλασικό James, ενώ -μεταξύ μας τώρα- τα φιλμ Casino Royale και Quantum of Solace δεν τα λες και «διαμαντάκια». Από το 2012, όμως, όλες οι γκρίνιες σταμάτησαν μια για πάντα.

Το Skyfall αποδείχθηκε μακράν ότι καλύτερο έχει βγάλει η κινηματογραφική σειρά JB στα 50 και βάλε χρόνια ζωή της. Όχι μόνο επειδή σάρωσε στα ταμεία (οι εισπράξεις έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. παγκοσμίως) και κέρδισε 19 βραβεία, αλλά εξαιτίας της ατμόσφαιράς της. Ήταν ένα φιλμ, που ακόμα και σήμερα, δεν χορταίνεις να βλέπεις.

Το δίδυμο της επιτυχίας του αναγεννημένου James Bond: ο σκηνοθέτης Sam Mendes and ο Daniel Craig.

Από το 2012 και μετά κανείς δεν μπορούσε να πει τίποτα για τον Daniel Craig, που έδωσε έναν νέο αέρα σε έναν χαρακτήρα που μύριζε ναφθαλίνη. Όμως δεν ήταν μόνο αυτός που έκανε τη διαφορά: ο κρυφός ήρωας της αναγέννησης του James Bond ήταν ο Sam Mendes. Ο Βρετανός σκηνοθέτης έδωσε το μυστήριο, την αγωνία, την ανατροπή, τη λάμψη, την ανθρωπιά που έλειπε στον Bond του Craig.

Και τώρα, με τον Craig να μην έχει πειστεί ακόμα να επιστρέψει και τον Mendes να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιστρέψει, οι υπεύθυνοι της 25ης ταινίας μόνο πονοκέφαλο έχουν. Και λογικό. Ποιους βάζεις στις θέσεις τους και μετά από τέτοια επιτυχία; Κι αν οι καινούργιοι δεν τα καταφέρουν; Πολλά προβλήματα.

Ίσως, η επιλογή του Nolan ως σκηνοθέτη να λύσει και το θέμα του πρωταγωνιστή, καθώς είναι γνωστή η αδυναμία που έχει στον Tom Hardy.

Στο θέμα του πρωταγωνιστή, υπάρχει πάντα η ελπίδα ο Craig να επιστρέψει τελευταία στιγμή. Στη θέση του σκηνοθέτη όμως, τι γίνεται; Η τελευταία φήμη θέλει τον Christopher Nolan να κάθεται πίσω από την κάμερα. Όχι ότι διέρρευσε κάποια πληροφορία στον Τύπο, όμως η εταιρία του επιτυχημένου σκηνοθέτη ανέλαβε την παραγωγή του 25ου Bond φιλμ. Και από τις 11 φορές που η Syncopy έχει αναλάβει κάποια παραγωγή, τις εννέα ο Nolan έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία.

Ο Chistopher Nolan έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει θαύματα πίσω από τις κάμερες.

Όσο για το αν θα είναι σωστή επιλογή ο Nolan; Νομίζω δεν θέλει ιδιαίτερο ερώτημα. Ο 46χρονος Βρετανός σκηνοθέτης στα 17 χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έχει αποδείξει ότι δημιουργεί εντυπωσιακούς κόσμους στις ταινίες του, ενώ η αίσθηση ψυχολογικού θρίλερ δεν απουσιάζει ποτέ από τα έργα του. Από το Memento και το Insomnia μέχρι το Inception και το Prestige, ο Nolan ξέρει πώς να κρατάει τους θεατές καρφωμένους στις θέσεις τους.

Και φυσικά μιλάμε για τον άνθρωπο που πήρε τον Batman και τον πήγε σε άλλο επίπεδο μέσα από την τριλογία The Dark Night. Άμα αυτό δεν είναι παράσημο στην πορεία του, τότε τι είναι;

Και ίσως, η επιλογή του Nolan να λύσει και το θέμα του πρωταγωνιστή. Όπως κάθε σκηνοθέτης που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Nolan, έχεις τις αδυναμίες του. Η δικιά του ακούει πλέον στο όνομα Tom Hardy. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί ήδη σε δύο ταινίες, η τρίτη (Dunkirk) έρχεται στις αίθουσες το καλοκαίρι του ’17 και είναι γνωστός ο σεβασμός που τρέφει ο ένας για τον άλλον.

Άντε να τελειώνουμε και με αυτό, διότι αν συνεχίσουμε έτσι, βλέπω στο τέλος να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το casting παρά η ταινία.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Μποντ για τον Μποντ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top