Μέχρι να επισκευαστεί το κάστρο του Μολύβου οι βραδυνές συναυλίες δίνονται με πολύ προσεγμένο ηχητικό σχεδιασμό στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, το οποίο φωτίζεται υποβλητικά από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη.

Ναι, αφού οι σκηνές της πρωτεύουσας σίγησαν για τον Αύγουστο, η κλασική μουσική ταξιδεύει στο Αιγαίο. Κάθε νησί και φεστιβάλ, το καθένα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το πρόγραμμά του. Έχοντας παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα από αυτά, σας τα παρουσιάζουμε συνοπτικά, αλλά και όσο εναργέστερα γίνεται, για να ανακαλύψετε τι κάνει το κάθε ένα μοναδικό, τι σας ταιριάζει, τι μπορεί να σας ενδιαφέρει, και ίσως να τα εντάξετε στον προγραμματισμό σας. Αν ήδη πρόκειται να παραθερίσετε κοντά σε κάποιο από αυτά, αξίζει να τα επισκεφτείτε. Τα περισσότερα δίνονται υπαίθρια και όλα σχεδόν έχουν δωρεάν είσοδο ή πολύ οικονομικό εισιτήριο. Οπότε ακόμα και αν η αίθουσα συναυλιών δεν είναι συνήθης προορισμός για σας, ίσως κάτω από τα αστέρια η κλασική μουσική σας συστηθεί αλλιώς από ό,τι μέχρι τώρα την γνωρίζατε.


Οι περισσότερες συναυλίες στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας δίνονται στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος.

Υποβλητικές στιγμές στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας με τη διακεκριμένη Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.

Αίγινα

Αλφαβητικά και ημερολογιακά πρώτo, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας με καλλιτεχνική διευθύντρια τη διακεκριμένη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου προτείνει 10 συναυλίες με κλασική μουσική, τζαζ και ελληνικό τραγούδι (4-23 Αυγούστου 2022). Ο χαρακτηρισμός διεθνής διακαιολογείται με την ετήσια πρόσκληση επιλεγμένων μουσικών από το εξωτερικό, που φέτος είναι οι ταλαντούχοι αδελφοί Hrachya και Sevak Avanesyan, βιολί και τσέλο, προερχόμενοι από την Αρμενία, αλλά με έδρα πλέον τις Βρυξέλλες. Στο σύνολο των συναυλιών συμμετέχουν πολύ καλοί μουσικοί από την Αθήνα, ο προγραμματισμός είναι σοβαρός και το καλλιτεχνικό επίπεδο υψηλό.

Οι περισσότερες συναυλίες δίνονται στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος στην πόλη της Αίγινας, έναν όμορφο χώρο με εξαιρετική φυσική ακουστική. Εκεί θα δοθούν οι συναυλίες μουσικής δωματίου και τα δύο ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού από δύο πολύ αξιόλογες ερμηνεύτριες, μια βραδιά με γαλλικό τραγούδι από τη Μαίρη-΄Ελεν Νέζη και μία με γερμανικό πρόγραμμα από τη Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα. Ωραίος χώρος είναι επίσης το Μικρο Θέατρο “Ιάσονα Μολφέση” στο χωριό Παχιά Ράχη, όπου η εξαιρετική υψίφωνος Θεοδώρα Μπάκα και ο τραγουδιστής του έντεχνου Κώστας Βασιλιάγκος θα ερμηνεύσουν Μίκη Θεοδωράκη. Οι συναυλίες την παραλία της Αύρας δίνονται με μικροφωνική ενίσχυση.

Συνολικά είναι ένα καλό φεστιβάλ που δικαίως τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Καθώς οι συναυλίες δεν δίνονται σε συνεχόμενες ημέρες, προτείνεται κυρίως για όσους θέλουν μια κοντινή νησιωτκή απόδραση από την Αθήνα με ποιοτική μουσική. Τα εισιτήρια προπωλούνται στο Ζαχαροπλαστείο Αιάκειον. Για τις μέρες χωρίς συναυλίες, υπάρχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας στο κτήμα Κολλάτου, με ελέυθερη είσοδο.


Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος φιλοτέχνησε το σήμα του.

H σπουδαία ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, θα εμφανιστεί στο περίφημο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Σύρος, Θέατρο Απόλλων

Δύο μέρες αργότερα ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στο υπέροχο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης (6-13 Αυγούστου 2022). Φέτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος φιλοτέχνησε το σήμα του. Πυρήνας είναι η μουσική δωματίου (Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms) από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και α΄ κορυφαίο βιολονίστα στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννο Μαργαζιώτη, μαζί με καλούς μουσικούς από την Αθήνα, τη Δανία και την Τουρκία, με έμφαση φέτος στους προσκεκλημένους Ελληνίδες και Έλληνες πιανίστες.

Φέτος το φεστιβάλ θα έχει και λυρική βραδιά με τους πολυαγαπημένους πρωταγωνιστές Δημήτρη Πλατανιά και Τσέλια Κοστέα και masterclass και συναυλία λυρικού τραγουδιού από την σπουδαία ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Είναι όλοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες και η ευκαιρία να τους ακούσει κανείς σε αυτό το θέατρο κόσμημα ένας καλός λόγος μετακίνησης. Φυσικά αν είστε στο νησί θα πάτε οπωσδήποτε, όπως και στη μουσική δωματίου. Ακόμα και αν δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με την κλασική μουσική, θα περάσετε ωραία.


Οι συναυλίες του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου δίνονται με εξαιρετικής ποιότητας ηχοληψία στο αρχαίο θέατρο στο Πυθαγόρειο.

Ένα πολύ αξιόλογο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε επτά συνεχόμενες ημέρες στη Σάμο.

Σάμος

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Σάμου (7-13 Αυγούτστου 2022) του Iδρύματος Schwarz έχει από καιρό μετριάσει την νεανική του ορμή, καθώς πλέον πολλοί από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες είναι… καλλιτεχνικά ώριμοι. Μέχρι πέρυσι παρουσίαζε ένα πρόγραμμα διαφορετικών προσκεκλημένων καλλιτεχνών κάθε βράδυ, που περιελάμβανε και συναυλία λυρικού τραγουδιού και ρεσιτάλ πιάνου. Φέτος διατηρείται η βραδιά έθνικ μουσικής, με λουσόφωνο (Πορτογαλία, Βραζιλία) τραγούδι από το σύνολο Travessia, και η συναυλία μπαρόκ μουσικής με έργα… Μίκη Θεοδωράκη και Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ενός “από τους πλέον λαϊκούς συνθέτες του όψιμου μπαρόκ”. Διευθύνει από το κλειδοκύμβαλο ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, κάτι που εξηγεί το πρόγραμμα και εξασφαλίζει όλων των ειδών τις εκπλήξεις, ενώ τραγουδά ο υπέροχος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Επίσης θα δοθεί βραδιά κλασικής δεξιοτεχνικής τρομπέτας από τον Sergei Nakariakov με την πιανίστα Maria Meerovitch.

Το υπόλοιπο φεστιβάλ επικεντρώνεται στη μουσική δωματίου με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα από αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, με έμφαση στα σύνολα εγχόρδων, αλλά και με την διακεκριμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε έργα Φρεντερίκ Σοπέν σε συνομιλία με αυτά του σπάνια παιζόμενου φίλου του, του τσελίστα Ωγκύστ Φρανσόμ. Καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ είναι οι Masha Ilyashov και Αλέξανδρος Καραϊσικάκης-Νάστος. Οι συναυλίες δίνονται με εξαιρετικής ποιότητας ηχοληψία στο αρχαίο θέατρο στο Πυθαγόρειο.

Παράλληλα με το φεστιβάλ, τo Ίδρυμα Schwarz οργανώνει κάθε χρόνο έκθεση εικαστικών στο Art Space Pythagorion σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. Η φετινή έκθεση έχει θέμα HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε επτά συνεχόμενες ημέρες, οπότε είναι ιδανικό για όποιον θέλει να περάσει μια εβδομάδα μετά μουσικής σε ένα όμορφο νησί με ωραίες παραλίες και σημαντικά αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το Ηραίο, το Ευπαλίνειο Όρυγμα και τα Μουσεία στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Παράλληλα με το φεστιβάλ, τo Ίδρυμα Schwarz οργανώνει κάθε χρόνο ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών στο Art Space Pythagorion σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, η οποία πλέον είναι και διευθύντρια του ΕΜΣΤ (Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) στην Αθήνα. Η φετινή έκθεση έχει θέμα HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι το πιο διεθνές από τα φεστιβάλ του καλοκαιριού στα νησιά.

Από πού πάνε για το φεστιβάλ; (Μόλυβος, φωτο: Αλεξ Γρυμάνης).

Λέσβος

Από τη Σάμο θα μπορούσε να μεταβεί κανείς ακτοπλοϊκώς στη Λέσβο (οκτώ ώρες ταξίδι) για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (11-19 Αυγούστου 2022). Πρόκειται για το πιο διεθνές φεστιβάλ και πλέον αυτό που δεν χάνω ποτέ. Κάθε χρόνο προσκαλεί μια πλειάδα από κορυφαίους διεθνείς ερμηνευτές της νέας γενιάς και δημιουργεί μοναδικά μουσικά σύνολα σε εξαιρετικά πρωτότυπα προγράμματα γύρω από ένα κεντρικό θέμα, που φέτος θα είναι η Οδύσσεια. Τις συναυλίες προλογίζουν πάντοτε με τον μοναδικό τους τρόπο οι δύο καλλιτεχνικές διευθύντριες, ελληνογερμανίδες αδελφές πιανίστες Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν, ενώ το φεστιβάλ οργανώνει και συντονίζει η αεικίνητη μαμά τους Λητώ Ντάκου.

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, είναι αδύνατο να απαριθμήσει απλώς όλους του σημαντικούς μουσικούς που θα εμφανιστούν και φέτος για πρώτη ή πολλοστή φορά. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις νέες συμμετοχές της ανερχόμενης ελληνίδας κολορατούρα Δανάης Κοντόρα, του βιολίστα Αντριάν Λα Μάρκα, της βιολονίστας Άντιε Βάιτχαας, του Τιμόθεου Γαβριηλίδη-Πέτριν, της Βάστι Χάντερ και του κιθαρίστα Πετρίτ Τσέκου, αλλά και την επιστροφή των αγαπημένων Σεμπάστιαν Μάντς, Μπένεντικτ Κλέκνερ, Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, και πολλών ακόμη. Το μουσικό πρόγραμμα είναι ευρύτατο και όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνει και μια παγκόσμια πρώτη παρουσίαση ελληνικού έργου παραγγελία του φεστιβάλ, που φέτος θα είναι η Ιθάκη για αφηγητή, έγχορδα και προηχογραφημένο υλικό των Νίκου Χαριζάνου, Κώστα Ματζώρου και Γιώργου Γιανναράκου.

Η διάσημη σοπράνο Marlis Petersen και ο κορυφαίος κλαρινετίστας Sebastian Manz μαγεύουν τους ακροατές σε ένα musical moment στο λιμάνι του Μολύβου (από το Molyvos Ieternational Music Festival του 2017). Στο πιάνο – αφανής στη φωτογραφία – τους συνοδεύει η Kyveli Doerken.

Σημειώστε ότι το φεστιβάλ διαιρείται σε δύο μέρη, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι λεγόμενες “προφεστιβαλικές εκδηλώσεις” είναι κανονικές συναυλίες που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε απρόσμενες και διαφορετικές κάθε φορά τοποθεσίες της Λέσβου, επιλεγμένες για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά ή το ιστορικό ενδιαφέρον τους, και συνδυάζονται με ξενάγηση στον χώρο ή κοντινά σημεία ενδιαφέροντος. Ως τώρα έχουν γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους, προαύλια ιστορικών κτιρίων, σχολεία, σε νοσοκομείο, σε μοναστήρι, στις αλυκές, σε αρχαιολογικές ανασκαφές, και όπου άλλο βάλει ο νους. Φέτος θα γίνουν στις 11 και 12 Αυγούστου στο Κάστρο της Μυτιλήνης και στο Mεσαιωνικό Οβριόκαστρο Άντισσας αντίστοιχα, με εξαιρετικά γοητευτικό μουσικό πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το κυρίως φεστιβάλ από τις 16 έως 19 Αυγούστου 2022. Μέχρι να επισκευαστεί το κάστρο του Μολύβου οι βραδυνές συναυλίες δίνονται με πολύ προσεγμένο ηχητικό σχεδιασμό στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, το οποίο φωτίζεται υποβλητικά από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Δεν πρέπει όμως να παραλείψετε σε καμία περίπτωση την απογευματινή συναυλία στο εξαιρετικής φυσικής ακουστικής Συνεδριακό Κέντρο, όπου κάθε χρόνο ζούμε μία εμπειρία κατάνυξης και υπέρβασης. Επίσης στα γραφεία του φεστιβάλ στην είσοδο του οικισμού θα βρείτε αναρτημένο το πρόγραμμα για τα musical moments. Πρόκειται για μικρές συναυλίες που δίνονται στον δρόμο και συχνά είναι πραγματικά μικρά μουσικά διαμάντια, που δεν πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να τα χάσετε. Επιπλέον υπάρχει μία συναυλία για παιδιά.

Τις ημέρες του φεστιβάλ συναυλίες και musical moments συγκροτούν ένα ολοήμερο μουσικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, ενώ η υπόλοιπη ημέρα κυλάει ευχάριστα στην παραλία του Μολύβου ή στη γειτονική Εφταλού και στις πολλές και εξαιρετικές ταβέρνες που θα βρείτε σε κάθε βήμα, ενώ η ανάβαση στις απότομες ανηφοριές του παραδοσιακού οικισμού θα βελτιώσει αισθητά τη φυσική σας κατάσταση. Στο φεστιβάλ φέτος θα ενταχθεί και το εικαστικό project της Σουζάνε Κέσλερ Odissea 2018 στο Tryfon Art Residency. Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλα μέρη, ειδικά για τα εικαστικά η K-Gold Temporary Gallery σε επιμέλεια Νίκου Βαμβουκλή στην Αγία Παρασκευή έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να προτείνει.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» αξιοποιεί το εκκλησιαστικό όργανο του Καθολικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου της Σύρου.

Την εναρκτήρια συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» θα δώσει ο σπουδαίος Τσέχος οργανίστας Lukáš Petřvalský.

Άνω Σύρος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» είναι ένα δυναμικό φεστιβάλ επικεντρωμένο στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθολικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου. Στα έξι χρόνια δραστηριότητας έχουν προσκληθεί πολλοί καταξιωμένοι οργανίστες από όλη την Ευρώπη. Φέτος την εναρκτήρια συναυλία (23 Αυγούστου 2022) θα δώσει ο Lukáš Petřvalský, τιτλούχος οργανίστας της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στο Μπερούν και του Βασιλικού Κολεγιακού Οίκου της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κάστρο Karlštejn στην Τσεχία. Το πρόγραμμα θα είναι αφιερωμένο σε άγνωστους θησαυρούς της βοημικής μουσικής του μπαρόκ, με έργα των Jan Zach και Josef Seger, αλλά και σπάνιες πρωτότυπες συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο του Antonín Dvořák (Αντονίν Ντβόρζακ), του Leoš Janáček (Λέος Γιάνατσεκ) και του Bohuslav Martinů (Μπόχουσλαβ Μαρτινού).

Οι επόμενες δύο συναυλίες θα είναι αφιερωμένες στον συνδυασμό του εκκλησιαστικού οργάνου με το τραγούδι και με το όμποε, με καλλιτέχνες από τη Μάλτα (24 Αυγούστου) και την Πολωνία (27 Αυγούστου) αντίστοιχα. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση με 16 εικονογραφημένα πάνελ αφιερωμένα στους 4 μεγαλύτερους τσέχους συνθέτες: Αντονίν Ντβόρζακ, Μπέντριχ Σμέτανα, Μπόχουσλαβ Μαρτινού και Λέος Γιάνατσεκ. Η έκθεση και η τσεχική συμμετοχή στο φεστιβάλ εντάσσονται στις εκδηλώσεις για την τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β΄ εξάμηνο του 2022 και πραγματοποιούνται με την παρουσία της Διευθύντριας του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κας Lucie Kuligová. Αν δεν μπορέσετε να παρακολουθήσετε, μείνετε συντονισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλές συναυλίες αναμεταδίδονται ζωντανά ή ανεβαίνουν μετά στο διαδίκτυο.


Το φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού αποτελεί ιδανική αφορμή για μια σύντομη αλλά πυκνή και ποιοτική μουσική απόδραση με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα.

Το φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία κορυφαίων έργων μουσικής δωματίου με κέντρο βάρους τα σύνολα εγχόρδων και τον συνδυασμό πιάνο-εγχόρδων.

Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα, Ύδρα

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού (25-30 Αυγούστου 2022) είναι μια ετήσια συνάντηση διεθνώς καταξιωμένων μουσικών, οι οποίοι μαζί με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές Γιάννη Αγρανιώτη (βιολί) και Francis Kefford (βιόλα) συγκροτούν το Ensemble Leondari, και περιοδεύουν σε Πόρο, Γαλατά και Μέθανα (Θέατρο Καμένης Χώρας), ενώ το σύνολο σχεδόν του προγράμματος θα παιχτεί σε δύο διαδοχικές βραδιές στο Ξενοδοχείο Μπρατσέρα στην Ύδρα, σε μια αίθουσα με πολύ καλή ακουστική. Οι συναυλίες στην Ύδρα πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ηρακλή Κοντού, στη μνήμη της συζύγου του, της φιλόμουσης Τερέζας Κοντού.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία κορυφαίων έργων μουσικής δωματίου με κέντρο βάρους τα σύνολα εγχόρδων και τον συνδυασμό πιάνο-εγχόρδων, και φέτος προτείνει έναν στιβαρό προγραμματισμό από αριστουργήματα της κεντροευρωπαϊκής σχολής της κλασικής και ρομαντικής περιόδου, με έργα Μπραμς, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Ντβόρζακ και Σούμαν. Μαζί με το Ensemble Leondari θα συμπράξουν ο Πορτογάλλος κλαρινετίστας Sérgio Pires και η βρετανή βιολονίστρια Katherine Gowers, καθώς και ο βιολοντσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος.

Το φεστιβάλ αποτελεί μια ιδανική αφορμή για μια σύντομη αλλά πυκνή και ποιοτική μουσική απόδραση με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, τα γειτονικά νησιά και τις ακτές της Πελοποννήσου. Είναι επίσης ευκαιρία για επίσκεψη στις εκθέσεις που τρέχουν στην εικαστικά δραστήρια περιοχή. Απολαυστικό, επίσης, είναι το έντυπο πρόγραμμα, με τα εμπνευσμένα σημειώματα που συγγράφουν οι πραγματικά φιλόμουσοι φίλοι και υποστηρικτές του φεστιβάλ.


Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, 20-25 Αυγούστου.

To όνομα του Quartetto Adorno που θα απολαύσουμε στην Πάτμο, είναι φόρος τιμής στον φιλόσοφο Theodor Adorno.

Πάτμος

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου είναι μία νέα άφιξη στον φεστιβαλικό χάρτη, καθώς οργανώνεται για πρώτη φορά (20-25 Αυγούστου). Το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και συμμετέχουν διεθνείς καλλιτέχνες με αξιόλογα βιογραφικά, κυρίως από την Ιταλία, όπως το κουαρτέτο Adorno, ο κλαρινετίστας Alessandro Carbonare και ο πιανίστας Roberto Prosseda, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η υψίφωνος Αγγελική Καθαρίου. Οι συναυλίες θα δοθούν σε διαφορετικούς χώρους στη Σκάλα και στη Χώρα, ενώ θα υπάρξει και βραδιά ελληνικής και ευρωπαϊκής παραδοσιακής μουσικής στο Διακόφτι. Σίγουρα θα είναι μια ευκαιρία να ακούσει κανείς καλή μουσική και να επισκεπτεί διαφορετικά μέρη στο Νησί της Αποκάλυψης, το οποίο, αν και χωρίς αεροδρόμιο, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκλεκτούς επισκέπτες.


Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων γιορτάζει δέκα χρόνια λειτουργίας με ένα αφιέρωμα στον Γιοχάννες Μπραμς.

Ο Τσέχος βιρτουόζος Josef Špaček θα παίξει μπραμς και σμέτανα με το υπέροχο guarneri βιολί του στα Χανιά.

Χανιά

Ο Αύγουστος κλείνει με το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων (26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2022) που γιορτάζει δέκα χρόνια λειτουργίας με ένα αφιέρωμα στον Γιοχάννες Μπραμς. Aimez-vous Brahms? Αγαπάτε τον Μπραμς; Το μυθιστόρημα της Φρανσουάζ Σαγκάν (1959) έχει πλέον στιγματίσει τον γερμανό μουσουργό. Στο φεστιβάλ δεν έχω πάει ποτέ και δεν έχω προσωπική εμπειρία, αλλά το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες: Τίτος Γουβέλης, Βασίλης Βαρβαρέσος, Νώε Ινούι, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, Ἀγγελος Λιακάκης, Ιάσων Κεραμίδης, κ.α. Μαζί τους θα παίξει και ο χαρισματικός τσέχος βιολονίστας Josef Špaček με το υπέροχο βιολί Guarneri del Gesù “LeBrun; Bouthillard” του 1732, τον οποίο ακούσαμε στην αρχή της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου με το Curtis on Tour στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα. Σίγουρα αγαπάει τον Μπραμς, και ο Μπραμς αν τον άκουγε, είμαι σίγουρος, θα τον αγαπούσε.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top