Η φλαουτίστα Ελευθερία Πολογεώργη, η κλαρινετίστα Ειρήνη Αμανατιάδου και η πιανίστα Αριάδνη Οικονομίδου θα ερμηνεύσουν το νεανικό Ντούο αρ. 1 για κλαρινέτο και φαγκότο του L. v. Beethoven.

Τρεις συναυλίες με ενδιαφέροντα προγράμματα από πρωτότυπα έργα που δεν ακούγονται συχνά αλλά και ενδιαφέρουσες μεταγραφές θα δοθούν από Έλληνες μουσικούς αυτή την εβδομάδα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στην οδό Ιπποκράτους 41.

Δευτέρα 9 Μαρτίου – Aπό τον κλασικισμό στον 21o αιώνα – ώρα 20:30

Η φλαουτίστα Ελευθερία Πολογεώργη (Ρέθυμνο), η κλαρινετίστα Ειρήνη Αμανατιάδου (Θεσσαλονίκη) και η πιανίστα Αριάδνη Οικονομίδου (Αθήνα) θα ερμηνεύσουν το νεανικό Ντούο αρ. 1 για κλαρινέτο και φαγκότο του L. v. Beethoven (περ. 1790) σε μεταγραφή για φλάουτο και κλαρινέτο, την Πρώτη Ραψωδία του C. Debussy για κλαρινέτο και πιάνο (1909), το Ντούο για φλάουτο και κλαρινέτο του πολωνού συνθέτη A. Szalowsky (1939), την Σονάτα για βιολί και πιάνο του C. Franck (1889), σe μεταγραφή  από τον σπουδαίο Γάλλο φλαουτίστα J. P. Rampal, και το Τρίο για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο “Techno-Parade” του G. Connesson. (2002). Ο συνθέτης αναφέρει ότι το έργο έχει έναν εορταστικό αλλά και ενοχλητικό χαρακτήρα αφού γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθεί η ακατέργαστη ενέργεια της techno μουσικής.

Μουσική από την Ελλάδα και την Τουρκία – Παρασκευή 13 Μαρτίου – ώρα 20:30

Ο Νίκος Μάνδυλας (βιολί) και η Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο) ερμηνεύουν έργα τριών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα: Δημήτρη Μητρόπουλου, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, αλλά και του πολύ σημαντικού Τούρκου συνθέτη του μοντερνισμού Adnan Saygun, όπως και του διάσημου δεξιοτέχνη πιανίστα Fasil Say, ο οποίος έχει πλέον καθιερωθεί και ως συνθέτης ενός εκλεκτικιστικού, νεο-οριενταλιστικού ύφους. Αναλυτικά το πρόγραμμα: J.S. Bach: 3η Παρτίτα για σόλο βιολί σε διασκευή Δ. Μητρόπουλου για βιολί και πιάνο (α’ εκτέλεση) / Ν. Σκαλκώτας: Τρία δημοτικά τραγούδια για βιολί και πιάνο / Ahmet Adnan Saygun: Σουίτα “Demet” op. 33 για βιολί και πιάνο / Fasil Say: Σονάτα για βιολί και πιάνο / έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη

 Σάββατο 14 Μαρτίου – Με τη φωνή του τσέλου: Ελεγεία, Σονάτα και μελωδίες – ώρα 20:00

Η Ήβη Παπαθανασίου (βιολοντσέλο) και ο Κώστας Χάρδας (πιάνο) θα ερμηνεύσουν μια επιλογή κομματιών από τον 19ο ως τον 20ο αιώνα. Ο Samuel Barber (Σονάτα για τσέλο και πιάνο) θεωρείται ως ένας Αμερικανός επίγονος του γερμανικού ρομαντισμού, ενώ ο Bohuslav Martinů (Παραλλαγές πάνω σε ένα Σλοβάκικο θέμα) εξελίσσει την γεμάτη μελωδία μουσική παράδοση της χώρας του στην γλώσσα του 20ου αιώνα. Στον σπαρακτικό ρομαντισμό του Gabriel Fauré (Ελεγεία) απαντά ο αναστοχαστικός μινιμαλισμός του Arvo Pärt (Spiegel im Spiegel). Η συναυλία κλείνει με θέματα από τον κινηματογράφο των συνθετών Wim Mertens (Η κοιλιά του αρχιτέκτονα), Philip Glass (Οι Ώρες) και Astor Piazzolla (Ερρίκος ο 4ος) – σε μεταγραφή των ερμηνευτών.

 

//Η είσοδος σε κάθε συναυλία έχει εισιτήριο 10 ευρώ (5 ευρώ μειωμένο). Τηλέφωνο: 210 3634000.

 

Διαβάστε ακόμα: Όσα είδαμε στο ΕΜΣΤ που μόλις άνοιξε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top