Gavin Evans, Bowie (c) Gavin Evans

    Ο Bowie όπως τον είδε ο Gavin Evans.

    Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιανουαρίου 2016, όταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές και πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της μουσικής έφευγε από αυτόν τον κόσμο. Ήταν η μέρα που η είδηση του θανάτου του David Bowie έκανε το γύρο του κόσμου.

    Όμως, δεν ήταν μόνο η μουσική που έχασε τον Δούκα της. Όλος ο κόσμος της τέχνης έγινε πιο φτωχός. Για τους περισσότερους, ο Bowie ήταν ένας μουσικός, που είχε εμφανιστεί και σε μερικές ταινίες. Αυτή είναι η «πεζή» πλευρά. Για όσους, όμως, είχαν ψάξει τη ζωή του περισσότερο γνώριζαν ότι ήταν ένα καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης.

    «Η συλλογή αυτή προσφέρει μια μοναδική ματιά στον προσωπικό κόσμο ενός από τα σπουδαιότερα δημιουργικά πνεύματα του 20ου αιώνα».

    «Η Τέχνη ήταν σοβαρά το μόνο πράγμα που ήθελα ποτέ να έχω. Υπήρξε πάντα για μένα μια σταθερή τροφή. Τη χρησιμοποιώ. Μπορεί να αλλάξει το πώς αισθάνομαι τα πρωινά. Το ίδιο έργο μπορεί να με αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι» είχε δηλώσει στους New York Times το 1998 και δεν υπερέβαλε σε αυτά που έλεγε.

    bowie_kolaz

    Αριστερά: Frank Auerbach, “Head of Gerda Boehm”, 1965. Δεξιά: Pier Giacomo and Achille Castiglioni, “Brionvega Radiophonograph”, 1965.

    Στο σπίτι του είχε μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, η οποία ετοιμάζεται να δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Από 1-10 Νοεμβρίου, η προσωπική συλλογή του Bowie θα εκτίθεται στις γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στη New Bond Street του Λονδίνου, προσφέροντας στους θαυμαστές, ιστορικούς τέχνης και συλλέκτες, μία μοναδική ευκαιρία να «βυθιστούν» στην τέχνη και τα αντικείμενα που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του κόσμου του.

    bowie_kolaz3

    Αριστερά: Romuald Hazoumé, “Alexandra”, 1995. Δεξιά: Harold Gilman, “Interior” (Mrs Mounter), 1917.

    Ο συντάκτης τέχνης κύριος Bowie

    Όμως, ο David Bowie δεν ήταν απλώς ένας συλλέκτης. Ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος με την τέχνη. Το 1994 έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Modern Painters, στο οποίο συμμετέχουν μόνο με πρόσκληση Ακαδημαϊκοί, και για το οποίο πήρε συνέντευξη από προσωπικότητες όπως οι Jeff Koons, Damien Hirst και Tracey Emin.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα δημιούργησε την εκδοτική εταιρεία “21”, μαζί με την Karen Wright, τότε συντάκτρια του περιοδικού Modern Painters, τον γκαλερίστα Bernard Jacobson και τον Sir Timothy Sainsburry.

    bowie_kolaz1

    Αριστερά: Peter Lanyon, “Witness”, 1961. Δεξιά: Damien Hirst, “Beautiful, Shattering, Slashing, Violent, Pinky, Hacking, Sphincter Painting”, 1995.

    Στη συλλογή του Bowie συμπεριλαμβάνονται έργα των Basquiat, Hirst και Auerbach, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του Oliver Barker «η συλλογή αυτή προσφέρει μια μοναδική ματιά στον προσωπικό κόσμο ενός από τα σπουδαιότερα δημιουργικά πνεύματα του 20ου αιώνα».

    bowie_kolaz2

    Αριστερά: Ettore Sottsass, “Casablanca’ Sideboard”, 1981. Δεξιά: Jean-Michel Basquiat, “Air Power”, 1984.

     

    Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει να είσαι κορίτσι;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top