«Δεν είναι μόνο η ωραιότερη αλλά και η συναρπαστικότερη χώρα του κόσμου. Όπως η φυσική ομορφιά της, έτσι και το χάος της απορρέει από τη γυμνή συνύπαρξη των πιο ακραίων αντιθέσεων». (Daniel Egnéus, «Omonia Square, Athens, Greece», από την έκθεσή του «As I walked out one morning», που φιλοξενήθηκε το 2015 στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη).

Ελλάδα

Αυτοκίνητο που μαρσάρει συνεχώς ακινητοποιημένο στη λάσπη.

*

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά του και βρίσκει λύσεις τους. Ένας παρακμασμένος πολιτισμός τα αντιλαμβάνεται, αλλά δεν μπορεί να τα λύσει. Ένας καθυστερημένος πολιτισμός ούτε τα λύνει ούτε τα αντιλαμβάνεται. Στην Ελλάδα σχεδόν όλοι μιλούν σαν ν’ ανήκουν στην πρώτη περίπτωση, σκέφτονται σαν ν’ ανήκουν στη δεύτερη και συμπεριφέρονται σαν ν’ ανήκουν στην τρίτη.

*

Το πιο ασυγχώρητο αμάρτημα στην Ελλάδα είναι να λες φανερά αυτό που σκέφτονται όλοι κρυφά.

*

Δεν είναι μόνο η ωραιότερη αλλά και η συναρπαστικότερη χώρα του κόσμου. Όπως η φυσική ομορφιά της, έτσι και το χάος της απορρέει από τη γυμνή συνύπαρξη των πιο ακραίων αντιθέσεων. Ίσως κάποτε αποδειχτεί ότι η μόνη ουσιαστική διάκριση των στοχαστών και των καλλιτεχνών της είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που αποστρέφουν με βδελυγμία το πρόσωπό τους από την αναρχία της κι εκείνους που βρίσκουν σ’ αυτή την ωμή πρόκληση για τη συνείδηση μιαν ανεπανάληπτη πηγή έμπνευσης.

*

Το πολύχρωμο χάος της δεν απειλείται τόσο από εκείνους που θέλουν να του βάλουν τάξη όσο από εκείνους που θέλουν να το αναγάγουν σε ιδεολογία: αυτοί απεργάζονται μια καλογερική ομοιομορφία.

*

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου οι ιδιοφυΐες είναι πιο άφθονες και οι μεγαλοφυΐες πιο σπάνιες από σχεδόν οπουδήποτε αλλού.

*

Πολύ συχνά στην Ελλάδα η ανθρωπιά εμποδίζει τη δημιουργία. Ό,τι κερδίζουμε στο ένα, το χάνουμε στο άλλο.

 

Στην επόμενη σελίδα: Ελληνικότητα.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top