Δημοσθένης Κούρτοβικ: Για την Ελλάδα και την Ελληνικότητα

Δυο λήμματα –που μας αφορούν όλους– από την οξυδερκή πένα του συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Δημοσθένη Κούρτοβικ. Μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου «Το Νέο Αντιλεξικό Νεοελληνικής Χρηστομάθειας».

 

«Η ελληνικότητα θα δείξει το πρόσωπό της όταν πάψουμε να την αναζητούμε». (Θωμάς Θωμόπουλος, «Περασμένα μεγαλεία», 1910).

Ελληνικότητα

Όσο περισσότερος λόγος γίνεται για εθνική ταυτότητα τόσο πιο βάσιμες είναι οι υποψίες ότι λείπει η εθνική ταυτότητα.

*

Η ελληνικότητα ορίζεται πάντα, στην πράξη, ως αντίθεση και υπεροχή σε σχέση με τη Δύση. Δεν εκφράζει αυτογνωσία αλλά συμπλέγματα μειονεξίας. Ο λόγος περί ελληνικότητας είναι η φωνή της μισαλλοδοξίας.

*

Όλοι οι θεωρητικοί της ελληνικότητας υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι προϊόντα της δυτικής θεολογίας, αλλά κανένας δεν θα παραδεχόταν ότι ο ρωσικός κομμουνισμός υπήρξε προϊόν της ορθόδοξης θεολογίας. Δυτικότητα είναι το σύνολο των αρνητικών συνεπειών της δυτικής σκέψης, ελληνικότητα το σύνολο των αγαθών προθέσεων της ελληνικής σκέψης.

*

Η ελληνικότητα θα δείξει το πρόσωπό της όταν πάψουμε να την αναζητούμε.

 

// Δημοσθένης Κούρτοβικ, «Το Νέο Αντιλεξικό Νεοελληνικής Χρηστομάθειας», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Απρίλιος 2019.  Το βιβλίο, σε σχέση με τις δυο πρώτες εκδόσεις του («Αντιλεξικό Νεοελληνικής Χρηστομάθειας», 1994) περιλαμβάνει, διαβάζουμε στον Πρόλογο του συγγραφέα, «35 νέα λήμματα, τη συμπλήρωση αρκετών από τα 80 παλαιότερα με πρόσθετες θέσεις (αυτοτελή κείμενα) και την απαλοιφή τριών λημμάτων καθώς και μιας θέσης από ένα τέταρτο λήμμα, που ο χρόνος είχε στομώσει την αιχμή τους». 

 

Διαβάστε ακόμα: Δημοσθένης Κούρτοβικ – «Κάτω τα καλά βιβλία!»

 

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top