drjohn

Για το δίσκο, ο Dr John συγκέντρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ 27 κορυφαίους μουσικούς, εκ των οποίων οι 22 ζουν στη Νέα Ορλεάνη!

Η στήλη, με βάση την περιγραφή της, «εμπνέεται από την επικαιρότητα». Στην προκειμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται άλλη αφορμή για μουσική έμπνευση: η κυκλοφορία ενός καινούργιου άλμπουμ του Dr. John αποτελεί από μόνη της ικανό λόγο. Ακόμη περισσότερο, μάλιστα, όταν το άλμπουμ είναι ένας φόρος τιμής στον Λούις Άρμστρονγκ.

«Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satchmo» τιτλοφορείται ο δίσκος που περιλαμβάνει δεκατρία κομμάτια, τα οποία έχουν όλα τους σημαδευτεί από την ερμηνεία του μεγάλου τρομπετίστα και βοκαλίστα από τη Νέα Ορλεάνη. Πολύ συχνά αυτά τα άλμπουμ-αφιερώματα σε μουσικούς τέτοιου βεληνεκούς, όπως εν προκειμένω ο Άρμστρονγκ, είναι απλώς εμπορικά τρικ, χωρίς καμιά ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.

Ασφαλώς και δεν θα περίμενα κάτι τέτοιο από τον Dr. John. Γέννημα-θρέμμα κι αυτός της Νέας Ορλεάνης, μεγαλωμένος με τη μουσική του Άρμστρονγκ μαζί με το γάλα της μάνας του, εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχει γράψει (και συνεχίζει να γράφει και σήμερα, στα εβδομηντατρία του χρόνια) το δικό του λαμπρό κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της πόλης που αποτελεί το «λίκνο της τζαζ». O ίδιος o Mac Rebennack (αυτό είναι και το πραγματικό όνομα του Dr. John) σε πρόσφατη συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι ο Λούις Άρμστρονγκ τον επισκέφθηκε στο όνειρό του και του ζήτησε να κάνει αυτόν το δίσκο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν αυτό είναι αλήθεια (που θα μπορούσε), σίγουρα όμως δύσκολα μπορώ να φανταστώ άλλον καταλληλότερο για να φέρει σε πέρας το εγχείρημα.

Ο Dr. John σε πρόσφατη συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι ο Λούις Άρμστρονγκ τον επισκέφθηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να κάνει αυτόν το δίσκο. Είναι πολύ πιθανό.

Ο αγαπητός Δόκτωρ φυσικά δεν αρκείται σε, έστω και εμπνευσμένες, επανεκτελέσεις. Πολύ περισσότερο απ’αυτό, μπολιάζει τα κλασικά κομμάτια (τα οποία μετράνε ήδη κάμποσες δεκαετίες ζωής), με στοιχεία από διάφορες μουσικές, αρκετές από τις οποίες είναι απότοκες της μουσικής του Άρμστρονγκ. Πότε με ρυθμ εν μπλουζ, πότε με μπλουζ και γκόσπελ, πότε με το περίφημο φανκ της Νέας Ορλεάνης (στο οποίο και ο ίδιος πρωτοστάτησε), πότε με νεότερη σόουλ, ακόμη και με ραπ, όλα αυτά ανακατεμένα με μαεστρία και φυσικά πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Παράδοση της οποίας, εδώ που τα λέμε, και ο ίδιος ο Dr. John αποτελεί μέρος.

Από τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, εικοσιεπτά(!) μουσικούς που συμπράττουν με τον Dr. John, οι εικοσιδύο ζουν στη Νέα Ορλεάνη. Δεν πρόκειται, όμως, για το συνήθη «γαλαξία αστέρων» που συχνά αναλαμβάνει ρόλο κράχτη σε τέτοια αφιερώματα. Αντιθέτως, όλοι υπηρετούν πιστά το όραμα του Dr. John. Ανάμεσά τους βρίσκουμε κορυφαίους σύγχρονους τρομπετίστες, όπως ο Terence Blanchard, ο Nicholas Payton και ο Arturo Sandoval, οι οποίοι αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο της τρομπέτας του Άρμστρονγκ, τους σχεδόν αιωνόβιους Blind Boys of Alabama, τις μπλουζίστριες Bonnie Raitt και Shemekia Copeland και πολλούς ακόμη.

Ο δίσκος είναι σίγουρα από τις πολύ «δυνατές» κυκλοφορίες της χρονιάς και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουμε μια καινούργια εκδοχή σε ακλόνητα στάνταρντ. Όπως είναι αυτό εδώ το «Mack The Knife», με το βλέμμα στο παρελθόν, αλλά και με τα δυο πόδια στο παρόν. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Aκούστε εδώ το τραγούδι «Mack The Knife»:

 

Διαβάστε ακόμα: Κλούνεϊ, Ζωή και rhythm and blues εις σάρκαν μία.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top