Dresden Festival Orchestra: Τα όργανα στη χλόη. (Φωτό: Sonja Werner).

Όχι σύμφωνα με το σχέδιο, και όμως γεμάτο ενέργεια, το Φεστιβάλ Μουσικής της Δρέσδης ξεκινά την 44η καλλιεχνική περίοδο… Είναι πραγματικός σεισμός όταν ξαφνικά και απροειδοποίητα έρχεται τέτοιο δελτίο τύπου από τη χώρα του έγκαιρου προγραμματισμού, αλλά μόλις συνέλθει κανείς από το σοκ, έχει κάθε λόγο να χαίρεται για το απρόσμενο μουσικό δώρο.

Καθώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής Jan Vogler επιθυμεί να ανανεώσει τον μουσικό διάλογο με το κοινό μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας, το… εναρκτήριο λάκτισμα (ακολουθώ απλώς το δελτίο τύπου· εκτός από φιλόμουσοι είναι και ποδοσφαιρόφιλοι) του φεστιβάλ, που φέτος θα έχει το θέμα “DIALOGE” – “ΔΙΑΛΟΓΟΙ”, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά από τις 24 ως τις 30 Μαΐου 2021, προσφέροντας στο κοινό καθημερινά δωρεάν live streaming συναυλιών με κορυφαίους μουσικούς από τις εξαιρετικές αίθουσες της ιστορικής σαξωνικής πρωτεύουσας. Θα τα δείτε εδώ.

O καλλιτεχνικός διευθυντής Jan Vogler. (Φωτό: Marco Grob).

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Δρέσδης – Dresden Festival Orchestra υπό τη διεύθυνση του Daniele Gatti θα παρουσιάσει σε δύο δόσεις στις 24 και 25 Μαΐου και τις τέσσερεις συμφωνίες του Robert Schumann (κοντοχωριανός από το Zwickau, την τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Σαξωνίας) σε όργανα εποχής. Η συναυλία θα μεταδοθεί επίσης από την εκπομπή MDR Klassik την 25 Μαΐου στις 20:00 τοπική ώρα (ώρα Ελλάδος 21:00).

O καλλιτεχνικός διευθυντής Jan Vogler επιθυμεί να ανανεώσει τον μουσικό διάλογο με το κοινό, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας.

Ακολουθούν, πάντοτε στις 20:00 τοπική ώρα (ώρα Ελλάδος 21:00):
-26 Μαΐου το Κουαρτέτο Brentano με τον Jan Vogler (τσέλο) σε έργα Franz Schubert και Felix Mendelssohn Bartholdy·
-27 Μαΐου η Hamburg Philharmonic State Orchestra σε διεύθυνση Kent Nagano με την παγκόσμια πρώτη του έργου Alisma του Ελβετού συνθέτη William Blank (γεν. 1957) με σολίστ τους Mira Wang (βιολί), Jan Vogler (τσέλο) και Daniel Ottensamer (κλαρινέτο) και την 3η Συμφωνία του Johannes Brahms·
-28 Μαΐου η ηθοποιός Katja Riemann και ο πιανίστας Sebastian Knauer θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στην Bettina von Arnim και τον Ludwig van Beethoven “Σε έναν ωκεανό αρμονίας” από το Γερμανικό Μουσείο Υγιεινής (πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης)·
-29 Μαΐου η περίφημη Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ σε διεύθυνση Fabio Luisi θα ερμηνεύσει το έργο “mais le corps taché d’ombres” του ολλανδού συνθέτη και ραδιοφωνικού παραγωγού Rick van Veldhuizen (γεν. 1961) μαζί με τα “Kindertotenlieder” (Peter Mattei βαρύτονοσ) και την 5η Συμφωνία του Gustav Mahler·
-30 Μαΐου, το 18ο Glashütte Original Music Festival Award θα απονεμηθεί στον διάσημο αμερικανό μινιμαλιστή συνθέτη John Adams σε μια βραδιά όπου θα παιχθούν τα δύο δικά του έργα Shaker Loops και I still play. Το δεύτερο είναι εμπνευσμένο από τις Παραλλαγές Goldberg του Johann Sebastian Bach, του οποίου ο σπουδαίος βιολονίστας Gil Shaham θα ερμηνεύσει την Partita αρ. 3 για σόλο βιολί σε μι μείζονα, (ΒWV 1006). Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη και θα συμμετέχουν επίσης ο πιανίστας Timo Andres και το σύνολο The Knights σε διεύθυνση Eric Jacobsen.

To κουαρτέτο Brentano. (Φωτό:Jürgen Frank).

Εκτός του αμιγώς καλλιτεχνικού προγράμματος, στις 3 Ιουνίου και τοπική ώρα 19:30 (ώρα Ελλάδος 20:30) θα μεταδοθεί η άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση Sound & Science: Artificial Intelligence and Music από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης σε ειδικό λινκ. Η γλώσσα της συζήτησης και η ύπαρξη υποτιτλισμού δεν έχουν διευκρινιστεί.

Εκτός του καλλιτεχνικού προγράμματος, στις 3 Ιουνίου θα μεταδοθεί η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση Sound & Science: Artificial Intelligence and Music.

Αμέσως μετά ακολουθεί από τις 4 έως τις 13 Ιουνίου 2021 η δεύτερη φάση του Φεστιβάλ, για την οπόια έχουν προγραμματιστεί συνολικά δέκα ζωντανές συναυλίες στο Kulturpalast και, υπαίθρια, στο Stallhof, και πολλές από αυτές θα πραγματοποιηθούν δύο φορές, απόγευμα και βράδυ, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συμμετέχουν ο πιανίστας Arcadi Volodos, η Ορχήστρα Φεστιβάλ Δρέσδης – Dresden Festival Orchestra υπό τον Ivor Bolton (πρωί και βράδυ) σε έργα Beethoven, η μεσόφωνος Angelika Kirchschlager, ο τραγουδοποιός Max Mutzke, το κουαρτέτο εγχόρδων Vision, ο κλαρινετίστας Albrecht Mayer, το σύνολο New York Gypsy All-Stars, η τραγουδίστρια Φάδο Gisela João, ο πιανίστας Rudolf Buchbinder με την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης-Βερολίνου (Rainer Honeck πρώτο βιολί) σε έργα Mozart, και tο πρωτότυπο duetto Pablo Sáinz-Villegas (κιθάρα) και Jan Vogler (τσέλο).

 

Πληροφορίες και πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ Μουσικής Δρέσδης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top