scan_087 copy

Ο Γιάννης Μαρής με την Αμερικανίδα ηθοποιό Τζέιν Μάνσφιλντ, το 1962 στην Αθήνα.

Το τηλέφωνο χτύπησε για τρίτη φορά. Ο Καρνέζης άπλωσε, μισοκοιμισμένος ακόμα, το χέρι και σήκωσε το ακουστικό. Ήταν ο Φλωράς. Τι ήθελε ο Φλωράς μέσα στη χειμωνιάτικη νύχτα, μια τέτοια ώρα; Αυτό το τηλεφώνημα και η επίσκεψη που θα ακολουθούσε, ήταν για τον Καρνέζη πολύ δυσάρεστα πράγματα. Δεν δέχεται κανείς με ευχαρίστηση, μέσα στη μέση της νύχτας το σύζυγο της ερωμένης του.

Οι εισαγωγές ήταν το μεγάλο ατού του Γιάννη Μαρή. Έτσι ξεκινάει το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Οικογένεια», με εικονογράφηση του Κ. Παπαδόπουλου. Ένα «Αθηναϊκό Αστυνομικό Μυθιστόρημα». Ήταν το πρώτο του Γιάννη Μαρή και το δημοσίευσε με το πραγματικό του όνομα Γιάννης Τσιριμώκος. Ήταν το 1953. Έχουν περάσει 60 χρόνια.

Στο Κολωνάκι έχουν αλλάξει πολλά από τότε, το σπίτι όμως του εγκλήματος παραμένει το ίδιο. Είναι ο πρώτος όροφος στη Σκουφά 10, απέναντι από το σημερινό υποκατάστημα της Εθνικής. Ο Καρνέζης στο βιβλίο έμενε Σκουφά 10 ε. Τέτοιος αριθμός δεν υπήρξε ποτέ στη Σκουφά, πάντα υπήρχε το 10 σκέτο. Ο Γιάννης Τσιριμώκος το έκανε για να μην έχει τις γκρίνιες των κατοίκων της πραγματικής πολυκατοικίας, που τους φόρτωνε, στο περιοδικό Οικογένεια, με ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το πρόσωπο του Καρνέζη μια βραδιά του 1953 βρέθηκε εντελώς πολτοποιημένο.

Στη Σκουφά 10, λοιπόν, στον πρώτο όροφο, έμενε ο ζωγράφος και επαγγελματίας εραστής Καρνέζης μαζί με την Άννα, μια δεκαεξάχρονη καμαριέρα από την Άνδρο, τη Γαλλίδα οικονόμο του μαντάμ Ζουλιέτ κι «ένα μικρό υπηρετάκο», που έλειπε στο χωριό του όταν έγινε ο φόνος. Ήταν η εποχή με το απαραίτητο υπηρετικό προσωπικό στα εύπορα σπίτια. Τα διαμερίσματα τότε είχαν πολλά βοηθητικά δωμάτια, που σήμερα έχουν καταργηθεί, όπως κάμαρα «υπηρεσίας» και «οφίς». Ο πρώτος όροφος στη Σκουφά 10 έχει ανακαινισθεί και δεν πρέπει να έχει την διαρρύθμιση του 1953, όμως τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει στην πρόσοψη και την είσοδο της πολυκατοικίας.

Το Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα, ή το Γ΄ Αστυνομικό Παράρτημα Ασφαλείας, που διοικητής του ήταν ο Γιώργος Μπέκας, βρισκόταν στη Βαλαωρίτου. Ο Μπέκας, όταν έγινε ο φόνος στη Σκουφά 10, είχε μια γρίπη που τον τριγύριζε μέρες και είχε βρει τον μπελά του με τη διάρρηξη στο διαμέρισμα του γραμματέα της Αμερικανικής Πρεσβείας. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως φονιάς ήταν ο απατημένος σύζυγος Φλωράς.

Ο Κώστας Φλωράς έμενε πίσω από τα Ανάκτορα (σημερινή Προεδρία της Δημοκρατίας) σε ένα πολυτελές διαμέρισμα. Η περιοχή δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι οι δρόμοι Ησιόδου, Λυκείου, Στησιχόρου, Μελεάγρου και Μιμνέρμου. Δεν αποκλείεται κάπου εκεί να έμενε και ο γραμματέας της Αμερικανικής Πρεσβείας. Το επονομαζόμενο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος είναι σήμερα χωμένο στη Μιμνέρμου.

Untitled-9_93

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Μαρή «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το 1959, είχε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στα ταμεία. Στη φωτογραφία η σέξι Μάρω Κοντού, στο βάθος ο Χρήστος Τσαγανέας.

Στο Σύνταγμα έκοβε βόλτες ο νεαρός Δημήτρης Φλωράς, που ήρθε από το εξωτερικό για να σώσει τον πατέρα του. Δύο μετά τα μεσάνυχτα κυκλοφορούσε στην οδό Φιλελλήνων. Στο Σύνταγμα έλαμπαν τα φώτα του «King George». Ανέβηκε στην Πανεπιστημίου. Μέσα στου Γιαννάκη μερικοί τελευταίοι θαμώνες έπαιρναν τον καφέ τους. Ένας πανύψηλος Αμερικανός στρατιώτης που μύριζε οινόπνευμα, ήρθε καταπάνω του παραπατώντας. Στο μπαλκόνι της εφημερίδας «Πρωινή» έλαμπε η φωτεινή επιγραφή.

Στη θέση της «Πρωινής» στην πραγματικότητα ήταν τότε η «Αυγή». Το «King George» έχει αλλάξει χέρια, το κτίριο όμως υπάρχει ακόμα το ίδιο. Του Γιαννάκη δεν υπάρχει, Αμερικανούς στρατιώτες και ναύτες δεν βλέπεις πια στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως Σύνταγμα και Πανεπιστημίου δεν έχουν την αμέριμνη κίνηση δύο τα ξημερώματα που είχαν το 1953.

Κατά τ’ άλλα, το 1953 φόνοι δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου στο Κολωνάκι, ήταν η πιο ασφαλής συνοικία της Αθήνας και εξήντα χρόνια μετά, παρότι κι αυτή υποβαθμισμένη, παραμένει ζώνη συγκριτικά ελάχιστης ή μικρής εγκληματικότητας. Μηνύματα αλλαγής υπάρχουν μόνο από τον υπόκοσμο με στόχο τον κόσμο της νύχτας. Βόμβες και εκβιασμοί σε εστιάτορες, καφετέριες και ιδιοκτήτες μπαρ. Πρόσφατα έγινε έκρηξη βόμβας γωνία Πλουτάρχου με Πατριάρχου Ιωακείμ.

Στο «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ο Καρνέζης δεν ήταν μόνο ζιγκολό πολυτελείας, αλλά είχε πάρε-δώσε και με τον υπόκοσμο της εποχής. Και το μυστικό της λύσης του αινίγματος εκεί κρυβόταν στο βιβλίο. Την επιτυχία του όμως, ασφαλώς, τη χρωστάει στον συμβολισμό του τίτλου, που ήθελε να πει ότι ακόμα και το πολυτελές Κολωνάκι είχε (και έχει) και τη σκοτεινή του πλευρά.

 

//Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας και ο κατ’ εξοχήν μελετητής του έργου του Γιάννη Μαρή. Το βιβλίο του «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top