eleni andreadi

«Η ιδέα πίσω από τους Πράκτορες του Πλανήτη ήταν να γίνει η περιβαλλοντική εκπαίδευση ένα παιχνίδι, με την υιοθέτηση από τα παιδιά του ρόλου του μυστικού πράκτορα που φέρνει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές για να σώσει τον κόσμο».

Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με τίτλο Γίνε πράκτορας του πλανήτη. Και λέμε πρωτότυπο, γιατί ήταν ένα βιβλίο με έξυπνο και αστείο κείμενο, μοντέρνα εικονογράφηση και οικολογικό μήνυμα, που έβαζε τα παιδιά στον ρόλο του πράκτορα και τους έδινε αποστολή να σώσουν τον πλανήτη.

Από τότε πέρασαν περίπου 2,5 χρόνια, η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, Η εκδίκηση του Πουφ, ετοιμάζει ακόμα ένα (Τα τέρατα των ωκεανών), ενώ πριν λίγες ημέρες τα δικαιώματα για τα δύο πρώτα της βιβλία πουλήθηκαν στον εκδοτικό οίκο CITIC Kids, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς της Κίνας.

Και φυσικά, δεν έχει σταματήσει στιγμή να ασχολείται με την δράση της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε το 2009, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Όλα αυτά ήταν υπέρ αρκετά για να κάνουμε με όμορφη κουβέντα μαζί της.

agents_kolaz2

Τα δύο βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» που πλέον θα κυκλοφορήσουν και στην αγορά της Κίνας.

Συγχαρητήρια για την συμφωνία και κυκλοφορία των βιβλίων σας Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη και Η Εκδίκηση του Πουφ στην Κίνα. Πώς νιώσατε όταν το μάθατε;
Σας ευχαριστώ. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για εμένα η έκδοση στην Κίνα, σε μια τόσο μεγάλη αγορά και με έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τον CITIC. Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που είναι και το αντικείμενο της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη, αλλά παράλληλα και μια χώρα που έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζω τα παιδιά εκεί να αγαπήσουν τους χαρακτήρες των βιβλίων, να ταυτιστούν μαζί τους και η ανάγνωση να τους παροτρύνει να συμβάλλουν στις λύσεις των περιβαλλοντικών θεμάτων που αντιμετωπίζουμε.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Διάβαζα πάντα πολύ, από μικρό παιδί. Η σχέση μου με τη συγγραφή ξεκίνησε από το σχολείο, όπου έγραφα για το σχολικό περιοδικό και την εφημερίδα, και πιο σοβαρά όταν πήρα ένα μάθημα δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική. Πρώτα έγραψα ένα βιβλίο για ενήλικες που δεν έχω εκδώσει. Δεν μπορώ να φανταστώ πλέον να μην έχω την συγγραφή στη ζωή μου.


Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Μητρόπουλος – «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι σαν αυτή της πόρνης»


Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;
Μετά από χρόνια, όταν επέστρεψα από το εξωτερικό όπου ζούσα για δώδεκα χρόνια, αποφάσισα να ιδρύσω την μη-κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη που υλοποιεί και σήμερα προγράμματα βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πάνω από 12.000 παιδιά ετησίως. Έγραψα το πρώτο μου κείμενο για παιδιά στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της οργάνωσης και αυτό στην πορεία έγινε η βάση για το πρώτο μου βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη. Η ιδέα ήταν να γίνει η περιβαλλοντική εκπαίδευση ένα παιχνίδι, με την υιοθέτηση από τα παιδιά του ρόλου του μυστικού πράκτορα που φέρνει εις πέρας άκρως απόρρητες αποστολές για να σώσει τον κόσμο.

Την εικονογράφηση των βιβλίων σας έχει αναλάβει ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος. Πώς είναι η συνεργασία σας;
Από την πρώτη συνάντηση, με τον Στέφανο είχαμε πλήρη σύμπνοια απόψεων και γούστου, και ήταν ο μόνος εικονογράφος που είδα για το βιβλίο. Ο Στέφανος σε προσκαλεί να αγαπήσεις τους ήρωες, καλούς και κακούς, και να δεις τον εαυτό σου μέσα τους. Δουλεύουμε πολύ στενά και αβίαστα μαζί.

agents_kolaz1

«Από τους χαρακτήρες των βιβλίων έχω αδυναμία στον Αρτσού Μπαλό, αν και δεν είναι ακριβώς Πράκτορας, αλλά ημι-Πράκτορας. Έχει καταφέρει να αποτύχει στην εκπαίδευσή του 43 φορές. Δεν το βάζει κάτω όμως».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας των βιβλίων σας;
Δεν θα κρύψω την αδυναμία μου στον Αρτσού Μπαλό, αν και δεν είναι ακριβώς Πράκτορας, αλλά ημι-Πράκτορας. Έχει καταφέρει να αποτύχει στην εκπαίδευσή του 43 φορές. Δεν το βάζει κάτω όμως, και ίσως είναι αυτή η μεγάλη επιμονή του που αγαπώ. Βέβαια συμπαθώ και τους κακούς της παρέας, τον Πουφ και το Βαμπίρη Ενεργειά, με την γνώση φυσικά ότι οι Πράκτορες θα νικήσουν.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από τα βιβλία οι Πράκτορες του Πλανήτη;
Ο αναγνώστης στην σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη είναι και ο πρωταγωνιστής της δράσης. Αυτό που ανακαλύπτει ο αναγνώστης μέσα από τις περιπέτειες είναι πως οι μικρές και καθημερινές πρωτοβουλίες και κινήσεις είναι αυτές που σώζουν τον πλανήτη μας, και ότι όλοι μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.

Ας επιστρέψουμε στην ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. Πείτε μας μερικά λόγια για την δράση της.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση των παιδιών. Ακολουθώντας την ίδια λογική και με τα βιβλία, μέσα από τις δράσεις μας, τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και αναλαμβάνουν αποστολές ώστε να πρασινίσουν το σπίτι, το σχολείο και την γειτονιά τους. Δραστηριοποιούμαστε σε σχολεία και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο διαδίκτυο, καλώντας τα παιδιά να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη και να φέρουν σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές. Μέσα από την ιστοσελίδα μας www.planetagents.org μπορεί να βρει κανείς όλες τις πληροφορίες και να δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματά μας. Το 2017 εγκαινιάσαμε κάποιες νέες εξαιρετικές συνεργασίες. Με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, 2.000 παιδιά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε όλη τη χώρα, θα εκπαιδευτούν για να υλοποιήσουν την αποστολή Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια. Επίσης ξεκινήσαμε και βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

«Συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά έχουν επιμονή, ιδεαλισμό και ενέργεια, όλα σημαντικά συστατικά για να γίνουν υπέρμαχοι του πλανήτη μας».

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την περιβαλλοντική δράση;
Από παιδί ήμουν ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα, αλλά αργότερα όταν ζούσα στο εξωτερικό και εργαζόμουν ως στρατηγικός σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς συνειδητοποίησα ότι αυτό το πάθος μπορεί να γίνει επαγγελματική ενασχόληση. Ακολούθησα Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ειδικεύτηκα στην περιβαλλοντική πολιτική. Έκτοτε εργάζομαι σε εταιρείες και οργανισμούς, και στα ΜΜΕ, σε αυτόν τον τομέα.

Έχετε ταξιδέψει σε πολλά σημεία του πλανήτη ως περιβαλλοντικός σύμβουλος. Ποια ήταν μια στιγμή που σας σημάδεψε και σας άλλαξε τον τρόπο σκέψης;
Ως περιβαλλοντικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ της Participant Media, Climate of Change, το οποίο είχε ως αντικείμενο πρωτοβουλίες πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον, έμαθα για κάποια παιδιά στην Ινδία. Μετά από καμπάνια τους κατάφεραν να απαγορεύσουν την χρήση πλαστικής σακούλας στο χωριό τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τους Πράκτορες του Πλανήτη. Συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά έχουν επιμονή, ιδεαλισμό και ενέργεια, όλα σημαντικά συστατικά για να γίνουν υπέρμαχοι του πλανήτη μας.

Πείτε μου το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο;
Σαν παιδί αγαπούσα πολλά βιβλία. Ίσως ξεχωρίζω τον Μικρό Πρίγκιπα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Το επόμενο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Θα έχει ως θέμα τη θάλασσα.

//Η σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Διαβάστε ακόμα: Χρήστος Χωμενίδης – «Από τη μια επαίτες και από την άλλη δήθεν επαναστάτες δε γίνεται»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top