vienni1

    Αριστερά: Η νέα σφαίρα του Βερολίνου (2009). Δεξιά: “Το μάτι σε βλέπει” (2006).

    Η έκθεση «Baroque Baroque» περιλαμβάνει δουλειά δύο ολόκληρων δεκαετιών καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στο έργο του Olafur Eliasson (γεν. 1967 στη Κοπεγχάγη) και το Winter Palace του πρίγκιπα Ευγενίου της Σαβοϊας στη Βιέννη.

    Ο ίδιος δηλώνει πως τον εμπνέει αυτή η εμπιστοσύνη που έδειχνε το μπαρόκ στη ρευστότητα των ορίων ανάμεσα στα μοντέλα της πραγματικότητας και την ίδια την πραγματικότητα. «Βασίζομαι στη βεβαιότητα ότι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα σύμφωνη με τα όνειρα και τις επιθυμίες μας», λέει.

    vienni4

    Αριστερά: “Οι γραμμές των οριζόντων” (2015). Δεξιά: Η εγκατάσταση στα Χειμερινά ανάκτορα του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοϊας.

    Ο τύπος, γνωστός για τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις φωτός που έχει κάνει, είναι μια περίπτωση πολυδιάστατου καλλιτέχνη που εδώ κιαι μια 20ετία χρησιμοποιεί ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κινηματογράφο, εγκατάσταση. Ώστε να θέσει εν αμφιβόλω τις αντιληπτικές μας συνήθειες.

    Στόχος του, να θολώσει τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού και να μας κάνει «να δούμε πέρα από το γνωστικό μας ορίζοντα».
    vienni6

    Αριστερά: Εγκατάσταση “Οι ευχές σε σχέση με τα θαύματα” (2015). Δεξιά: Το καλειδοσκόπιο του 2001.

    Σημαδεμένος από τα παιδικά του χρόνια στην Ισλανδία, την πύλη της κολάσεως όπου ατμοί βγαίνουν απ’ το μαύρο χώμα, ο Eliasson ψοφάει να επεμβαίνει εκεί πού κανείς δεν το περιμένει.

    Έχοντας αφομοιώσει τη δουλειά των Καλιφορνέζων καλλιτεχνών, όπως ο James Turrell ή Robert Irwin, των οποίων τα έργα αρθρώνονται γύρω από το χώρο και το φως, ο Olafur Eliasson αποφάσισε να αποϋλοποιήσει τα έργα τέχνης προσθέτοντας νέον, καθρέφτες, καλειδοσκόπια. Στόχος του, να θολώσει τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού και να μας κάνει «να δούμε πέρα από το γνωστικό μας ορίζοντα».

    vienni5

    Αριστερά: Το καλειδοσκόπιο υπό άλλη γωνία. Δεξιά: “Οι πέντε λυχνίες προσανατολισμού” (2015).

    Χρησιμοποιεί την επιστήμη, την ψυχολογία, τη βιολογία και την αρχιτεκτονική, για να θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: τι πραγματικά βλέπεις και νιώθεις μπροστά σ’ ένα αντικείμενο ενταγμένο σ’ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον;

    Χάρη σε μια ποικιλία μέσων, καθιστά ορατή και νοητή τη σχέση μεταξύ πραγματικότητας, αντίληψης και αναπαράστασης. Φρούδα υλικά, όπως το νερό, ο αέρας, η ομίχλη, το φως ή ο πάγος δημιουργούν σύμπαντα μέσα στα οποία οι επισκέπτες είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστές της τέχνης του.

    vienni3

    Αριστερά: Άποψη της εγκατάστασης “Ο πλανήτης σας που μοιράζεστε” (2015). Δεξιά: “Η οργανική και κρυστάλλινη περιγραφή” (1996).

    Εντός του μπαρόκ ανακτόρου, πολύχρωμα γυαλιά, ταινίες, καθρέφτες, φάροι και προβολείς δημιουργούν μία απολύτως μοναδική ατμόσφαιρα.

    //Η έκθεση «Baroque Baroque» θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου 2015 – 6 Μαρτίου 2016.

    vienni2

    Αριστερά: Άποψη της εγκατάστασης μέσα από ένα πενταπλασιασμένο τούνελ. Δεξιά: Ο κίτρινος διάδρομος (1997).

    Διαβάστε ακόμα: Balthus, ο γητευτής του χρόνου. 

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top