Ο οραματιστής Bilal, στα 66 του χρόνια, μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του, συλλαμβάνοντας όλες τις οδύνες και τις αγωνίες της εποχής μας, και τις ανασυνθέτει αναμειγνύοντας το χιούμορ, τον τρόμο και την έκπληξη. (Φωτογραφία: Frederic Dugit | Le Parisien)

    Παρίσι, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2041. Σ΄ένα διαμέρισμα στις όχθες του Σηκουάνα, ακούγεται η κραυγή ενός εφήβου: «Μαμά, δεν καταφέρνω να συνδεθώ…». Έτσι ξεκινάει το Bug του Enki Bilal, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Casterman.

    Ένα έξοχο άλμπουμ γραφίστικο και λιτό, με σενάριο συναρπαστικό, που ασχολείται γι’ ακόμα μια φορά με τα αγαπημένα θέματα του συγγραφέα: υπερρεαλιστικά σύμπαντα, πανταχού παρουσία της τεχνολογίας, γενικευμένο χάος, έρωτας και βία.

    Υπάρχουν άπειρα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που σε ταξιδεύουν σε παράλληλα σύμπαντα μετά από αιώνες και αιώνες. Ο Bilal μιλάει για ένα μέλλον κοντινό, σχεδόν οικείο. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την ανθρωπότητα περιλαμβάνει ένα κομμάτι του παρελθόντος που δεν πρέπει να χαθεί, ένα παρόν για να εξάψει τη φαντασία, κι ύστερα το μέλλον. Αλλά ένα μέλλον όχι μακρινό. Πράγμα που σημαίνει ότι βρισκόμαστε εντός μιας ζώνης όπου μπορούμε να θέσουμε ερωτήματα, να ανοίξουμε δρόμους, ακόμα και να επινοήσουμε αυταπάτες, αλλά αυταπάτες που μπορούμε να ελέγξουμε. Ακόμα κι αν η τελική εξήγηση ξεπερνά οτιδήποτε ανθρώπινο.

    Ο νέος ήρωας του Bilal στο «Bug» είναι ο αστροναύτης Kameron Obb. Ένας άνθρωπος που μόλις γύρισε από μια αποστολή στον Άρη και βρίσκεται σε μια Γη χωρίς ψηφιακή μνήμη.

    Ο Bilal ήδη από τη δεκαετία του ’80 επαναλαμβάνει ότι τη δική του επιστημονική φαντασία την προφταίνει η πραγματικότητα. Και συχνά τον τρομάζει, όπως στον Ύπνο του τέρατος όπου φανταζόταν ένα μελλοντικό κόσμο εξαρτημένο απ’ το θρησκευτικό σκοταδισμό. Τον ενοχλούν οι κουλτούρες που έχουν διαρκώς στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, στην πραγματικότητα του παρόντος και δείχνουν μια κάποια περιφρόνηση για το μέλλον, το οποίο θεωρούν ένα αμάλγαμα του φαντασιακού, με το οποίο δεν αξίζει ν’ ασχολείσαι.

    Το «Bug», με τον αινιγματικό του τίτλο, περιγράφει τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός γενικευμένου ψηφιακού κραχ παντού στη Γη.

    Το «Bug» είναι το πρώτο άλμπουμ του Bilal από το 2014. (Εικονογράφηση: tvtropes.org)

    Να όμως που σήμερα ζούμε στο μέλλον, διαθέτοντας μια τεχνολογία με απίστευτες δυνατότητες. «Έχουμε και την επιστήμη και τη φαντασία», λέει. Ο Bilal έχει να παρουσιάσει καινούργιο άλμπουμ από το 2014, καθώς αφιερώθηκε στη ζωγραφική. Το Bug, με τον αινιγματικό του τίτλο, περιγράφει τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός γενικευμένου ψηφιακού κραχ παντού στη Γη.

    Όλη η ψηφιακή μνήμη του κόσμου ξαφνικά χάνεται, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάος. Ταυτόχρονα, ένας αστροναύτης, επιστρέφοντας από μια διαστημική αποστολή στον Άρη, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει την κόρη του την οποία έχουν απαγάγει. Και προοδευτικά ο Kameron Obb ανακαλύπτει ότι ένας ξένος οργανισμός έχει μπει μέσα του και του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα ψηφιακά δεδομένα του κόσμου.

    Ο οραματιστής Bilal, στα 66 του χρόνια, μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του. Με τεταμένες τις κεραίες του, ο συγγραφέας της Γιορτής των Αθανάτων καταφέρνει να συλλάβει όλες τις οδύνες και τις αγωνίες της εποχής μας, και τις ανασυνθέτει αναμειγνύοντας το χιούμορ, τον τρόμο και την έκπληξη. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε το σχέδιό του, το οποίο διαθέτει μια ομορφιά που σου κόβει την ανάσα. Και το καλύτερο: το Bug θα έχει και συνέχεια.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο χαοτικός κόσμος των Gilbert & George έρχεται στην Αθήνα

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top