Photo Credit: Mireya de Segarra

Στα φεμινιστικά πορνό της Erika Lust σκιαγραφούνται ολοκληρωμένοι χαρακτήρες. Δίνεται προσοχή στις λεπτομέρειες και η κορύφωση επισυμβαίνει βασανιστικά αργά. Μετά του δίνουν και καταλαβαίνει, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα. Photo Credit: Mireya de Segarra

Είναι γεγονός. Όλο και περισσότερες γυναίκες γουστάρουν να βλέπουν όχι X files, αλλά Χ ταινίες. Μελέτη που έγινε το 2009, κατόπιν πρωτοβουλίας του Marc Dorcel, βασιλιά της γαλλικής πορνογραφίας, απέδειξε ότι ένα 68% των γυναικών που ρωτήθηκαν το έβρισκαν ερεθιστικό. Για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες, ο λόγος ήταν η ενίσχυση της λίμπιντο ενός ζευγαριού πού ‘χει μπουχτίσει τη ρουτίνα. Ωστόσο, οι γυναίκες προτιμάνε να το κάνουν κατά μόνας κι όχι με τον σύντροφό τους.

Φαίνεται ότι η χρυσή εποχή των υδραυλικών και των επισκευαστών φωτοτυπικού παρήλθε ανεπιστρεπτί. Οι φεμινίστριες σαν την Erika Lust απαιτούν, όχι να καταργηθεί το πορνό, αλλά να εφεύρουμε ένα καλύτερο.

Αυτό που δεν γουστάρουν είναι τα στερεότυπα των ταινιών του είδους με τον μάτσο, μπρατσωμένο τύπο που καταχράται της εμπιστοσύνης της παιδίσκης και την αναγκάζει να ικανοποιήσει τις ακατονόμαστες επιθυμίες του. Οι ψυχαναλυτές αποφαίνονται ότι οι ταινίες αυτές φέρνουν στην επιφάνεια ένα σπιράλ περιφρόνησης του άλλου, όπου η γυναίκα δεν είναι παρά απλό αντικείμενο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η χρυσή εποχή των υδραυλικών και των επισκευαστών φωτοτυπικού παρήλθε ανεπιστρεπτί, καθότι πρέπει επειγόντως να ικανοποιηθούν οι γυναικείες ορέξεις. Οι φεμινίστριες λοιπόν απαιτούν, αντί να καταργηθεί το πορνό, να εφεύρουμε ένα καλύτερο. Ένα πορνό φτιαγμένο από γυναίκες.

Πρωτοπόρος στο είδος ήταν η Annie Sprinkle τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ. Βασική αλλαγή στην προσέγγιση, η ύπαρξη σεναρίου. Αντί οι άνθρωποι ν’αρχίζουν ν’ απαυτώνονται με ζέση στα καλά καθούμενα μόλις διασταυρωθούν σ’ ένα διάδρομο, επικοινωνούν, γελούν, αγκαλιάζονται, αναπτύσσσουν μια συνενοχή.

Σκιαγραφούνται μάλιστα ολοκληρωμένοι χαρακτήρες. Δίνεται προσοχή στις λεπτομέρειες και η κορύφωση επισυμβαίνει βασανιστικά αργά. Ποτήρια τσουγκρίζονται, ρούχα τσαλακώνονται, δάχτυλα χάνονται μέσα στα μαλλιά, στόματα συναντώνται, επιδερμίδες αναρριγούν. Μετά του δίνουν και καταλαβαίνει σε όλες τις δυνατές στάσεις και με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα.

Erika_lust

Η Σουηδέζα Erika Lust είναι πεπεισμένη ότι η φεμινιστική πορνογραφία πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα πανεπιστήμια.

Στις μέρες μας, η πιο trendy σκηνοθέτης και παραγωγός φεμινιστικού πορνό είναι η 36χρονη Erika «Lust» Hallqvist, η οποία εξέδωσε και βιβλίο, για να εξηγήσει τη δουλειά της, το «Good Porn: A Woman’s Guide». Απόφοιτος πανεπιστημίου στις Πολιτικές Επιστήμες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής της και καταβάλλει τεράστιο αγώνα στο πώς παρουσιάζεται η εικόνα της γυναίκας σ’ έναν τομέα ιδιαίτερα επιδραστικό, όπως αυτός του πορνό.

Η θεωρητική θεμελίωση και η στράτευση πίσω από τη δουλειά της Έρικα δίνουν τεράστιο συμβολικό βάρος στις δημιουργίες της, καθώς μάχεται για την ισότητα των φύλων, διδάσκει το σεβασμό που πρέπει να αποδίδεται στο πρόσωπο της γυναίκας και ενδιαφέρεται για την ορθή παίδευση των μελλοντικών ενηλίκων.

Η Έρικα, μητέρα δύο παιδιών, έφυγε το 2000 από τη γενέτειρά της Στοκχόλμη, ελπίζοντας να εργαστεί για τον ΟΗΕ. Σήμερα εδράζει στη Βαρκελώνη, όπου και αποσπά το ένα βραβείο μετά το άλλο στα διεθνή φεστιβάλ ερωτικού κινηματογράφου. Ντύνεται με τζιν και κόκκινα All-starάκια και είναι περήφανη για την τελευταία και πιο προσωπική της ταινία, το «Cabaret Desire».

Στο σπίτι της, σε περίοπτη θέση βρίσκεται μια ταντρική καρέκλα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, δυο δωμάτια φίσκα στις νέες ταινίες και βιβλία πορνό, καθώς και δύο εταζέρες αφιερωμένες στα sex toys που διαθέτει από το site της. Όπως ένα λιλά δονητή μεγάλης καθαρότητας γραμμών κι ένα ροζ χειροποίητο σκοινάκι για παιχνιδιάρικο bondage. Η Erika Lust είναι πεπεισμένη ότι η φεμινιστική πορνογραφία πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα πανεπιστήμια.

Διαβάστε ακόμα: Η σεξουαλική επανάσταση ξέβαψε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top