Στην καριέρα του είδε 23 δίσκους του να γίνονται χρυσοί, πούλησε συνολικά περισσότερα από 65 εκ. singles, είχε 10 κομμάτια στο No.1 των charts μεταξύ 1955 και 1960, ενώ 35 δίσκοι του μπήκαν στο U.S. Billboard Top 40. (Εικονογράφηση: Ron Domingue)

«Η καθαρή ζωή που κάνω με κρατάει σε φόρμα. Οι καλές σκέψεις είναι το μυστικό μου. Και φυσικά η κουζίνα της Νέας Ορλεάνης». Αυτό είχε απαντήσει πριν από μερικά χρόνια σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως καταφέρνει και κρατιέται τόσο καλά στην υγεία του. Μια απάντηση που έκρυβε μέσα της την απλότητα και την αθωότητα, δύο στοιχεία που πάντα έμοιαζαν να έχουν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του Fats Domino. Όπως φυσικά και η μουσική του.

Ο γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1928 στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας Antoine Dominique Domino Jr., ήταν ο μικρότερος από τα 8 παιδιά του Antoine Caliste Domino και της Marie-Donatille Gros. Με τα γράμματα δεν τα πήγαινε καλά και από νωρίς άφησε το σχολείο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του – ενώ στον ελεύθερό του χρόνο προσπαθούσε να μάθει πιάνο ακούγοντας δίσκους γνωστών μουσικών.

Στα 14 του ήταν ήδη γνωστός στα μπαρ και τα κλαμπ της Νέας Ορλεάνης, παίζοντας πιάνο σε διάφορες τοπικές ορχήστρες. Το 1947 θα έρθει η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της ζωής του – θα τον ακούσει ο αρχιμουσικός Billy Diamond και θα τον καλέσει στην μπάντα του, τους Solid Senders που έπαιζαν στο περίφημο Hideaway Club. Ο Diamond ήταν αυτός που θα του κολλήσει και το παρατσούκλι «Fats», καθώς ο τρόπος που έπαιζε πιάνο ο Domino του θύμιζε δύο άλλους μεγάλους πιανίστες, τους Fats Waller και Fats Pichon.


Για πολλούς το κομμάτι The Fat Man είναι το πρώτο αληθινό rock ‘n’ roll τραγούδι:


Η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία θα έρθει δύο χρόνια αργότερα. Ο Fats υπογράφει συμβόλαιο με την Imperial Records και το πρώτο κομμάτι που κυκλοφορεί, το The Fat Man, γίνεται η απόλυτη επιτυχία στις ΗΠΑ. Το single πουλάει περισσότερα από 1 εκ. αντίτυπα μέσα σε ένα χρόνο και ο Fats Domino σε ένα βράδυ από πολύ καλός πιανίστας μετατρέπεται σε σταρ.

Η καριέρα του -ή για την ακρίβεια οι πωλήσεις των άλμπουμ του- θα πάρουν την κάτω βόλτα στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ωστόσο ο Fats Domino θα συνεχίσει να είναι σταρ. Στην καριέρα του είδε 23 δίσκους του να γίνονται χρυσοί, πούλησε συνολικά περισσότερα από 65 εκ. singles, είχε 10 κομμάτια στο No.1 των charts μεταξύ 1955 και 1960, ενώ 35 δίσκοι του μπήκαν στο U.S. Billboard Top 40. Ναι, ήταν ένας σταρ – κατά πολλούς ο πρώτος rock ‘n’ roll σταρ του κόσμου.

Ο ίδιος ο Elvis Presley δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι «ο πραγματικός βασιλιάς του rock ‘n’ roll είναι ο Fats Domino».

Δεν είναι τυχαίο που από τους περισσότερους ειδικούς, το κομμάτι The Fat Man θεωρείται το πρώτο επιτυχημένο rock ‘n’ roll τραγούδι που κυκλοφόρησε ποτέ και έβαλε τις βάσεις για την έκρηξη του rock ‘n’ roll μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ο ίδιος ο Elvis Presley είχε αποθεώσει τον Fats Domino ουκ ολίγες φορές. Σε συνέντευξή του το 1957, ο Elvis είχε πει ότι «πολλοί πιστεύουν ότι εγώ ξεκίνησα όλη αυτή την τρέλα με το rock ‘n’ roll, όμως δεν είναι αλήθεια. Το r’n’r υπήρχε πριν εμφανιστώ εγώ. Κανείς δεν μπορεί να τραγουδήσει αυτό το είδος μουσικής τόσο καλά όσο οι μαύροι. Ας δούμε την αλήθεια: μπορώ να τραγουδήσω εγώ τόσο καλά όσο ο Fats Domino; Όχι, δεν μπορώ». Ενώ 12 χρόνια αργότερα, μετά την πρώτη του εμφάνιση στο ξενοδοχείο Χίλτον του Λας Βέγκας, όταν ένας δημοσιογράφος τον αποκάλεσε «Βασιλιά του r’n’r», ο Elvis γύρισε και του απάντησε: «Όχι, αυτός είναι ο αληθινός βασιλιάς του rock ‘n’ roll» και έδειξε τον Fats Domino που βρισκόταν στο κοινό για να δει τη συναυλία του.

Όταν οι Beatles συνάντησαν τον Fats Domino στη Νέα Ορλεάνη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1964. (Φωτογραφία από τον λογαριασμό του Fats Domino στο Twitter)

Η μουσική του Domino όμως πέρασε και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, επηρεάζοντας και το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών, τους Beatles. Ο John Lennon δήλωνε οπαδός του, έχοντας διασκευάσει ουκ ολίγα κομμάτια του, με τελευταίο το Ain’t That a Shame για το άλμπουμ του Rock ‘n’ Roll του 1975. Ενώ, πολλά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Paul McCartney έγραψε το Lady Madonna εμπνευσμένος από τον τρόπο παιξίματος του Fats Domino.

Μάλιστα κατά την περιοδεία τους στις ΗΠΑ το 1964, οι Beatles δεν έχασαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον Fats Domino, θέλοντας έτσι να δείξουν το πόσο τον θαύμαζαν. Η σχέση ανάμεσά στις δύο πλευρές ήταν τόσο δυνατή, που ο Fats Domino έκανε την τελευταία μεγάλη του επιτυχία το 1968 όταν -με τη σειρά του- διασκεύασε το Lady Madonna των Beatles.

Κι όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, ο Fats Domino δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το μουσικό είδωλο στο βαθμό που τα κατάφεραν οι Beatles, ο Elvis και πολλοί ακόμα μουσικοί της rock ‘n’ roll σκηνής. Γιατί; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ρόλο σε αυτό έπαιξε η απλότητα με την οποία αντιμετώπιζε τη ζωή και την καριέρα του. Η καθαρή ζωή που ήθελε να κάνει.


Η διασκευή του Fats Domino στο Lady Madonna των Beatles:


Ο Fats Domino δεν ήταν η όμορφη και άγρια πλευρά του rock ‘n’ roll. Δεν είχε το look του Elvis, την τρέλα των Beatles, την αλητεία του Jerry Lee Lewis. Ήταν ήρεμος, προσηλωμένος στη μουσική και στην απόλαυση της ζωής. Χαρακτηριστικές είναι διάφορες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Fats. Ένα βράδυ που έπαιζε στα κλαμπ της Νέας Ορλεάνης ξεκίνησε καυγάς στο μπαρ και εκείνος τρόμαξε τόσο που προσπάθησε να το σκάσει πηδώντας από ένα παράθυρο. Αν στη θέση του ήταν ο Lewis, μάλλον θα είχε πάρει ένα άδειο μπουκάλι και θα κυνηγούσε να ανοίξει κεφάλια. Ενώ αρνιόταν να εγκαταλείψει τη Λουιζιάνα και να μετακομίσει σε ένα πιο high μέρος όπως αρμόζει στους ροκ σταρ, λέγοντας ότι το φαγητό σε όλες τις άλλες πολιτείες ήταν απαίσιο.

Ναι, ο Fats Domino δεν ήταν η όμορφη και άγρια πλευρά του rock ‘n’ roll, αλλά ήταν η πηγή του. Για αυτό, 60 και βάλε χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το κομμάτι The Fat Man συνεχίζει να είναι η βάση του αληθινού ροκ.

 

Διαβάστε ακόμα: Το top 5 του Νίκου Ερηνάκη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top