Η μασκότ του Φεστιβάλ, ο AnimaSpyros εν καιρώ πανδημίας.

  Τι είναι ο κόσμος του animation, αν όχι αυτός της αχαλίνωτης φαντασίας και της απεριόριστης δημιουργικότητας; Αυτό που εμείς ονομάζουμε «κινούμενα σχέδια» είναι η τέχνη του εμψυχωμένου σχεδίου, της εικόνας στην οποία  εμφυσήθηκε η πνοή της ζωής, πραγματώνοντας ένα από τα πιο αρχαία καλλιτεχνικά οράματα της ανθρωπότητας.

  Απεριόριστες καλλιτεχνικές δυνατότητες σημαίνει φυσικά και αντίστοιχα ευρύ φάσμα εφαρμογών, έτσι η τέχνη του κινούμενου σχεδίου με την τεράστια επικοινωνιακή δύναμη καλύπτει ένα μεγάλο πεδίο ψυχαγωγικών, εμπορικών, διαφημιστικών ή εκπαιδευτικών χρήσεων, μεταξύ των οποίων μπορούν να είναι και υβριδικές εφαρμογές, όπως η σύμπραξη του animation ακόμα και σε ζωντανές παραστάσεις θεάτρου ή όπερας.

  Ένα πανόραμα της διεθνούς δημιουργικότητας στον χώρο του animation προσφέρει το Φεστιβάλ Animasyros, ένας θεσμός που γεννήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και πραγματοποιείται και φέτος εκεί αισίως για 13η και τυχερή χρονιά, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

  Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης.

  Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε φυσική (physical) και ψηφιακή (digital) μορφή, ώστε από την σύνθεση των δύο να προκύψει το phygital, η «ψηφυσιακή» θα λέγαμε οργάνωση, που μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς εγγραφή στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ live.animasyros.gr! Προσοχή όμως γιατί θα είναι διαθέσιμα τις συγκεκριμένες ώρες που γίνονται οι προβολές, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βρείτε εδώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 180 ταινίες animation, βραβευμένες επιλογές αλλά και νέες εντυπωσιακές παραγωγές από Ελλάδα και από 100 ακόμα χώρες παγκοσμίως.

  Στις υπαίθριες προβολές οι θέσεις είναι περιορισμένες, και η τήρηση των μέτρων αυστηρή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

  Εκτός όμως από τις προβολές μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις της Agora. H Αγορά στην 6η έκδοσή της εγκαινιάζει τη συνεργασία του Animasyros με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Annecy στη Γαλλία, μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία ενδεικτική της διεθνούς αναγνώρισης και απήχησης του Animasyros. Τα σχετικά βίντεο παραμένουν διαθέσιμα για κάποιο επιπλέον χρονικό διάστημα.

   

  Σημαντική επιπλέον καινοτομία του 13ου Φεστιβάλ είναι η σύμπραξη με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 για μια νέα σειρά ταινιών με τίτλο «Ενενήντα Δεύτερα» -όση θα είναι και η διάρκεια της καθεμίας. Η πρώτη ταινία της σειράς έχει τίτλο «Βίκυ-Ενενήντα Δεύτερα» και είναι αφιερωμένη στη Βίκυ Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό- Lyra 1977). Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

  Όσοι βέβαια βρεθείτε στο νησί θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις προβολές στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, γνωστού και ως Μέγαρο Βελισσαροπούλου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Ερμούπολης. Εκεί παρακολουθήσαμε στα επίσημα εγκαίνια τη  μαγνητοσκοπημένη θεατρική παράσταση ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά, η οποία είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 και κάνει εκτεταμένη χρήση του  animation (Διάρκεια 120΄).

  Στιγμιότυπο από τις υπαίθριες προβολές του Φεστιβάλ.

  Παράλληλα με την Ερμούπολη γίνονται και υπαίθριες προβολές σε διάφορα σημεία του νησιού, σε Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βάρη και Άνω Σύρο. Προσέλθετε όμως εγκαίρως γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες, και η τήρηση των μέτρων αυστηρή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της προβολής. Πάρτε μια ανάσα λοιπόν, και βουτήξτε απνευστί στη μαγεία του animation.

   

  Διαβάστε ακόμα: Arty χαμός στον Πειραιά – και τρίτη γκαλερί στην Πολυδεύκους.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top