Ο Φωκίων Ζησιάδης στα δάση του Βιετνάμ.

  Ο Φωκίων Ζησιάδης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δημιουργού. Είναι αρχιτέκτονας – φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις μεγάλης κλίμακας fine art φωτογραφίες του που απεικονίζουν φυσικά τοπία. Μετά από μία πολυετή καριέρα στον χώρο του τουρισμού (1988–2016) όπου συνδημιούργησε το περίφημο Sani Resort στη Χαλκιδική, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με την οργάνωση φωτογραφικών projects. Υλοποιώντας, μάλιστα, μοναχικές αποστολές περιπέτειας σε απόμακρες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μοναδικού ενδιαφέροντος.

  Το βιβλίο εκθειάζει τη μαγική φύση του Βιετνάμ που παραμένει εν πολλοίς παρθένα και αυθεντική.

  Κάθε ολοκληρωμένη φωτογραφική ενότητα της δουλειάς του, εκδίδεται στη συνέχεια σε fine art φωτογραφικά λευκώματα, την έκδοση των οποίων επιμελούνται και αναλαμβάνουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι εκδοτικοί οίκοι Rizzoli και teNeues. Κάπως έτσι, προέκυψε και το φωτογραφικό λεύκωμα του που είναι αφιερωμένο στο Βιετνάμ.

  «Το βιβλίο αυτό συμβολίζει τη φιλοξενία και τα χαμόγελα των Βιετναμέζων που γνώρισα και φωτογράφισα», αναφέρει ο Φωκίων Ζησιάδης.

  Οι φωτογραφίες του Ζησιάδη είναι σαν ζωγραφικοί πίνακες.

  «Το βιβλίο αυτό συμβολίζει τη φιλοξενία και τα χαμόγελα των Βιετναμέζων που γνώρισα και φωτογράφισα. Εκθειάζει τη μαγική φύση του Βιετνάμ που παραμένει παρθένα και αυθεντική στο μεγαλύτερο μέρος της, και δικαιώνει την μεγάλη προσπάθεια να αποτυπώσω φωτογραφικά μια τόσο ιδιαίτερη χώρα».

  Η κυβέρνηση του Βιετνάμ βράβευσε τον Φωκίωνα Ζησιάδη για το φωτογραφικό έργο του.

  Με αυτά τα λόγια παρέλαβε ο Φωκίων Ζησιάδης το βραβείο για το βιβλίο φωτογραφίας του με τίτλο VIETNAM (εκδόσεις Rizzoli, Σεπτέμβριος 2020), που του απένειμε η κυβέρνηση του Βιετνάμ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου του 2022, στην Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα, με αφορμή τον εορτασμό του Lunar New Year 2022.

  Ο Ζησιάδης φωτογράφησε το Βιετνάμ με απόλυτο σεβασμό στη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία του.

  «Στη διάρκεια των 60 ημερών παραμονής μου στο Βιετνάμ, “όργωσα” κυριολεκτικά αυτόν τον προορισμό, εξαντλώντας όλες τις σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις», σημειώνει ο Φωκίων Ζησιάδης.

  «Φωτογράφισα το Βιετνάμ με απόλυτο σεβασμό στη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία του. Στη διάρκεια των 60 ημερών παραμονής μου στο Βιετνάμ, “όργωσα” κυριολεκτικά αυτόν τον προορισμό, εξαντλώντας όλες τις σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις. Συνολικά ήταν μία ανεπανάληπτη περιπέτεια που δημιούργησε άρρηκτους δεσμούς με τη χώρα και τους ανθρώπους, εμπειρία που θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μου για πάντα», υπογράμμισε ο Φωκίων Ζησιάδης στο σύντομο λόγο που εκφώνησε ενώπιον του ακροατηρίου του.

  Το εσωτερικό του λευκώματος.

  Ανάμεσα στο κοινό που παρέστη στην βράβευση και τίμησε τον Ζησιάδη, ήταν ο Αξιότιμος Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Αθήνα κ. Le Hong Truong, ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη, κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης, ο Αξιότιμος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Αθήνα, κ. Bebeb A.K.N. Djundjunan, o Αξιότιμος Πρέσβης της Ινδίας στην Αθήνα, κ. Amrit Lugun, η πρέσβης κ. Κολοβού, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας, και άλλοι ξένοι διπλωμάτες.

  Το εξώφυλλο του λευκώματος.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο βιβλίο του Φωκίωνα Ζησιάδη εκδόθηκε το 2016 από τον περίφημο εκδοτικό οίκο teNeues με τίτλο ICELAND, ενώ μέσα στο 2022 πρόκειται να κυκλοφορήσει το τρίτο του βιβλίο, με τίτλο GREENLAND.

   

  Διαβάστε ακόμα: Levison Wood. Πώς μοιάζει ο πλανήτης όταν τον εξερευνάς με τα πόδια;

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top