Αριστερά: η υψίφωνος Βάσια Αλάτη. Δεξιά: η υψίφωνος Άρντα Μαντικιάν

Στο ευρύτερο πλαίσιο των εορτασμών για τα 199 έτη από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιείται αυτή την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα έναρξης 20:30)  συναυλία στο Ωδείο Αθηνών με θέμα «Το 1821 μέσα από τη μουσική».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σπανιότατα έργα και χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν έργα που γράφτηκαν στη διάρκεια της Γαλλικής και Ελληνικής Επανάστασης από Έλληνες και Ευρωπαίους συνθέτες, όπως ο Κωνσταντίνος  Αγαθόφρων Νικολόπουλος, ο Giuseppe – Maria Cambini ή ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος και εκφράζουν τον πόθο ελευθερίας της εποχής, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών του 19ου και πρώιμου 20ου αιώνα που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση ως στοιχείο της ελληνικής εθνικής και ιστορικής ταυτότητας, όπως οι Παύλος Καρρέρ, Ναπολέων Λαμπελέτ,  Αλέξανδρος Γκρέκ. Τα έγρα θα ερμηνεύσουν καταξιωμένοι μουσικοί : Βάσια Αλάτη (υψίφωνος), Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο),  Έλενα Μουζάλα (πιάνο), και Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο) και Τίνα Ντουφεξιάδου (τσέλο). Είσοδος ελεύθερη.

Η Άρντα Μαντικιάν ήταν συμμαθήτρια της Μαρία Κάλλας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σειράς διαλέξεων της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου «Η Επανάσταση του 1821, ένα δύσκολο εγχείρημα μιας πολύπλοκης κοινωνίας» που πραγματοποιούνται στο Ωδείο Αθηνών τις Τετάρτες του Φεβρουαρίου (ώρα 17:00 – 20:00) με ελεύθερη είσοδο (τα δελτία εισόδου θα διανέμονται μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη από τη γραμματεία εισόδου).

Αποτελούν συνδιοργάνωση του Ωδείου Αθηνών με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα στον χώρο του Ωδείου και ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα λειτουργεί και η έκθεση αρχειακού υλικού από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ωδείο Αθηνών με θέμα «Η μουσική και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους» με ελεύθερη είσοδο (Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 21:00).

Eκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνοαρμένια υψίφωνο Άρντα Μαντικιάν

Αφιερωμένη σε μια σπουδαία μουσική προσωπικότητα, την Ελληνοαρμένια υψίφωνο Άρντα Μαντικιάν, θα είναι η εκδήλωση λόγου και μουσικής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 19:00) στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Είσοδος ελεύθερη).

Συμμαθήτρια της Μαρία Κάλλας στην τάξη της Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο αλλά και μαθήτρια της Αλεξάνδρας Τριάντη, η Μαντικιάν γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1924, διαμορφώθηκε μουσικά στην Αθήνα του μεσοπολέμου και έκανε μια σπουδαία σταδιοδρομία ηχογραφώντας και ερμηνεύοντας στη σκηνή του Covent Garden στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1950. Ερμήνευσε μεταξύ άλλων τους Δελφικούς Ύμνους, “Τρώες” του Hector Berlioz, και κατεξοχήν συνθέσεις του Benjamin Britten, ο οποίος έγραψε για αυτήν τον ρόλο της Miss Jessel στην όπερα “Το γύρισματης βίδας” (1954). Λέγεται μάλιστα ότι ο συνθέτης έγραψε τον ρόλο τόσο σαφώς προσαρμοσμένο στη φωνή της έτσι ώστε όποια τον τραγουδαέι έκτοτε να ακούγεται σαν εκείνη.

Τη δεκαετία του 1960 επέστρεψε για οικογενειακούς λόγους στην Ελλάδα, αλλά η ανοιχτή αντίθεσή της στη δικτατορία των συνταγματαρχών έθεσε πρακτικά τέλος στη διεθνή της σταδιοδορμία, αφού ο φόβος ότι δεν θα της επιτρεπόταν να επιστρέψει στη χώρα την ανάγκαζε να απορρίψει διεθνείς προσκλήσεις. Μετά το 1974 δραστηριοποιήθηκε και πάλι στην Ελλάδα, ενώ ήταν στενή συνεργάτης του Χρήστου Λαμπράκη. Η πολυσχιδής δραστηριότητά της επεκτάθηκε σε όλους σχεδόν τους μουσικούς τομείς. Πέθανε στην Αθήνα το 2009.

Για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία και την εκπαιδευτική προσφορά της σπουδαίας λυρικής τραγουδίστριας θα μιλήσει ο μουσικός κριτικός και γ.γ. του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» Κυριάκος Λουκάκος και θα προβληθεί σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.  Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία από τη σοπράνο Φανή Αντωνέλου και τον Δημήτρη Γιάκα (πιάνο) σε τραγούδια που αφιέρωσαν στην Άρντα Μαντικιάν γνωστοί Έλληνες συνθέτες, όπως οι Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Παλλάντιος και Μ. Θεοδωράκης, καθώς και έργα  Benjamin Britten.

 

Διαβάστε ακόμα: Ανάργυρος Δενιόζος – «Η μουσική της φύσης μας διδάσκει να ακούμε».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top