3962_gene_kelly

Ο Gene Kelly είναι ο άνθρωπος που «χάρισε» στη βροχή την όμορφη πλευρά της. (Φωτογραφία: IMDb)

Κάθε που βρέχει, σκεφτόμαστε τον Gene Kelly: οι ταινίες του παραμένουν ένα από τα τελευταία αναχώματα (και οχυρώματα) έναντι της κρίσης. Χάρη σ’ αυτόν, καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία ήταν ένα δικαίωμα, πως αρκούσε ένα αλματάκι για να αλλάξει η διάθεση του κόσμου. Ήξερε και ήθελε να κάνει τον κόσμο ανεκτό. Φεύγοντας, τα πράγματα έπαψαν να είναι το ίδιο απλά.

Η καριέρα του έμοιαζε με μετεωρίτη: μετά βίας εικοσαετής, ανάμεσα στις πρώτες του επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ και την τελευταία του σημαντική ταινία. Τρεις μεγάλες παραγωγές, καμιά δεκαριά πρωταγωνιστικοί ρόλοι, όχι περισσότερες από τριάντα χορογραφίες συνολικά, αλλά που καθεμιά απ’ αυτές έχει μείνει αξέχαστη. Χορευτής, τραγουδιστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος, αυτός ο θερμόαιμος Ιρλανδός σημάδεψε ανεξίτηλα το χώρο του.

Το παράξενο είναι ότι δεν του άρεσε η ιδέα του πατέρα του να τον εγγράψει το 1920, στα 8 του χρόνια, στη σχολή χορού. Στους δρόμους του Πίτσμπουργκ, όπου κάποιος έφτιαχνε όνομα με τις γροθιές του, αυτός ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος να μην τον περάσουν για κοριτσάκι. Και ο Kelly έσερνε κυριολεκτικά τα πόδια του ως την ημέρα που ανακάλυψε ότι τα κοριτσάκια ακριβώς ήταν ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην τέχνη της κίνησής του.

Ο Gene Kelly διαθέτει το μεγαλοφυές ταλέντο να μεταμορφώνει την καθημερινότητα, να μετατρέπει τη γωνιά μιας κουζίνας σε παλάτι με δυο βήματα και τρία χαμόγελα.

Εκείνο τον καιρό, ο ακαδημαϊσμός βάραινε παντού, ακόμα και στο Μπρόντγουεϊ. Τα χρόνια της εκπαίδευσης ήταν ατελείωτα, έπρεπε να περιμένει τη σειρά του. Ο νεαρός Kelly θα κάνει τον δάσκαλο χορού, τον πυροσβέστη, ως και πηγάδια έσκαψε. Παράξενο σχολείο που θα του δώσει, μ’ όλες τις σημασίες της λέξης, φαρδιές πλάτες. Ξεκινάει την καριέρα του αργά, στα 26 του. Αλλά το αθλητικό του παράστημα τον επιβάλλει αμέσως: πηδάει ψηλότερα, μακρύτερα, ακριβέστερα. Η θέση που καταλαμβάνει μέσα στο χώρο είναι αυτή ενός πύργου.

sitrbestshot

Ο Kelly διαθέτει το μεγαλοφυές ταλέντο να μεταμορφώνει την καθημερινότητα, να μετατρέπει τη γωνιά μιας κουζίνας σε παλάτι με δυο βήματα και τρία χαμόγελα. (Σκηνή από το φιλμ «Singin’ in the Rain»)

Ηθοποιός ευχάριστος, τραγουδιστής προικισμένος με φωνή ζεστή, ο Gene Kelly διαθέτει το μεγαλοφυές ταλέντο να μεταμορφώνει την καθημερινότητα, να μετατρέπει τη γωνιά μιας κουζίνας σε παλάτι με δυο βήματα και τρία χαμόγελα. Αφήνει στην άκρη το φράκο και το ημίψηλο του Φρεντ Αστέρ, θέλει να παίζει με τζην, αθλητικά παπούτσια και tee-shirt.

Οι καλύτεροι παρτενέρ του; Ένας σκύλος, μία σκούπα, πατίνια, μια ομπρέλα, σκουπιδοτενεκέδες. Ενσαρκώνει τον θαρραλέο τυπάκο που στον πόλεμο κατάλαβε ότι ο κόσμος δεν είναι όμορφος, αλλά που με λίγη καλή θέληση γινόταν μιούζικαλ. Αστείο, στιλάτο, κομψό, ζεστό, αισιόδοξο. Σαν εκείνον. Μας άφησε το 1996. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Φεβρουαρίου.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Λώρενς του κόσμου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top