Στις 11 Ιανουαρίου η Bernier/Eliades Gallery υποδέχεται την έκθεση «Beard Pictures» των Gilbert & George.

  «Προσπαθούμε να μην έχουμε ιδέες, προτιμούμε τα “ατυχήματα”. Για να δημιουργήσει κάποιος πρέπει να αδειάσει το μυαλό του από κάθε σκέψη». Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα το ακούσεις από έναν καλλιτέχνη, καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να αφοσιωθούν σε μια σκέψη για να δημιουργήσουν. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πώς δεν υπάρχουν πολλά καλλιτεχνικά δίδυμα σαν τους Gilbert & George.

  Ο Ιταλός Gilbert Prousch και ο Άγγλος George Passmore γνωρίστηκαν το 1967 στο Saint Martin’s School of Art. Αρχικά έλεγαν ότι αυτό που τους έφερε κοντά ήταν το γεγονός ότι μόνο ο George καταλάβαινε από τη σχολή τα απαίσια Αγγλικά του Gilbert. Το 2002 στην Daily Telegraph, ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι η γνωριμία τους «ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά». Βέβαια το πώς γνωρίστηκαν λίγη σημασία έχει. Το θέμα είναι τι έκαναν από εκεί και πέρα.

  Σε κάθε εικόνα εμφανίζονται με γενειάδες, σουρεαλιστικές και συμβολικές.

  Οι δυο τους έχουν βαλθεί από το 1970 και μετά να σοκάρουν τον κόσμο της τέχνης με τις δημιουργίες τους. Το αντισυμβατικό της στυλ, οι σκοτεινοί τους κόσμου, η τρέλα στις δουλειές τους, τους έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα καλλιτεχνικά δίδυμα του πλανήτη. Δημιούργησαν μια σκληρή, ιδιότυπη Αντι-Τέχνη, που είναι ποιητική, πρωτόγονη και συγκινησιακά φορτισμένη.

  Και τώρα έρχονται να γεμίσουν με έντονα χρώματα, τρομακτικές φιγούρες και παράλογα τοπία την Αθήνα. Η Bernier/Eliades Gallery υποδέχεται στις 11 Ιανουαρίου την έκθεση Beard Pictures – εικόνες βίαιες, απόκοσμες, γκροτέσκες και παράφορες. Περιγράφουν έναν ονειρικό κόσμο παράνοιας, καταστροφής και τρέλας. Εκεί οι Gilbert & George παρουσιάζονται σε μια αλλόκοτη εκδοχή του εαυτού τους, σφοδροί, κόκκινοι, να παρατηρούν μ’ ένα άδειο βλέμμα.

  Εικόνες βίαιες, απόκοσμες, γκροτέσκες και παράφορες, περιγράφουν έναν ονειρικό κόσμο παράνοιας, καταστροφής και τρέλας.

  Σε κάθε εικόνα εμφανίζονται με γενειάδες, σουρεαλιστικές και συμβολικές. Γενειάδες φτιαγμένες από συρματόπλεγμα, γενειάδες από αφρό μπίρας, γενειάδες από λουλούδια, γενειάδες απ’ όπου ξεπροβάλλουν κουνέλια με φίδια αντί για γλώσσα. Κοσμική και ιερή, αταβιστικό έμβλημα της χιπ νεολαίας της χιλιετίας, όσο και σημάδι θρησκευτικής πίστης, η γενειάδα παρουσιάζεται στις Beard Pictures και ως προσωπείο και ως ουσία: σημείο των καιρών.

  Beard Pictures
  Που: Bernier/Eliades Gallery, Επταχάλκου 11, Αθήνα.
  Πότε: Από 11 Ιανουαρίου 2018 έως 22 Φεβρουαρίου 2018
  Info: bernier-eliades.com

   

  Διαβάστε ακόμα: Ο μυστηριώδης γυμνός κόσμος του David Lynch

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top