Είναι αυτή μια λησμονημένη ταινία του Σκορσέζε; Αμ δε!

Βρισκόμαστε στη Νάπολη της Ιταλίας. Αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας άντρας τρέχει στους πλακόστρωτους δρόμους, με τα χέρια του λερωμένα με αίμα. Ένας Αμερικανός καρφώνει έναν παγοκόφτη στα μάτια ενός θύματος που ουρλιάζει πριν καταρρεύσει. Μια ξανθιά γυναίκα με γούνινο παλτό τραβάει μια μεγάλη ρουφηξιά από το τσιγάρο της, φυσώντας ένα σύννεφο καπνού στο πρόσωπο της αγαπημένης της φίλης, που είναι και ο πιο πικρός της εχθρός. Ένα ρολόι χτυπάει εξακολουθητικά πριν βγάλει ένα ηχηρό χτύπημα. Ο χρόνος  έχει τελειώσει για όλους.

Αυτή είναι, μέσες άκρες, η ταινία Goncharov. Μια «ταινία» του Μάρτιν Σκορσέζε από το μακρινό 1973. Αλήθεια; Κι αν είναι δική του τότε γιατί η χρήση των εισαγωγικών στη λέξη ταινία; Η απάντηση είναι απλή: στη ζώνη των κοινωνικών δικτύων δεν παράγονται μόνο fake news της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και μύθοι που μπροστά τους το Τέρας του Λοχ Νες ωχριά. Κάπως έτσι συνέβη και με το περιβόητο Goncharov.

Ο λόγος που δεν έχετε ξανακούσει γι’ αυτή την ταινία είναι επειδή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τη δημιούργησαν οι χρήστες του Tumblr.

Οι χρήστες του Tumblr έχουν αποκτήσει εμμονή μ’ αυτήν. Ο λόγος που δεν την έχετε ξανακούσει είναι επειδή η ταινία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Οι χρήστες του Tumblr, απλώς, έχουν εντρυφήσει τόσο πολύ στο «εσωτερικό αστείο» που δημιούργησαν μια πειστική αφίσα, ιστορίες γύρω από την «ταινία» και τόνους reblogs. Είναι ένα επίπεδο ενθουσιασμού που κάνει την ταινία να φαίνεται σαν να είναι πραγματική (αν και σίγουρα δεν είναι).

Δεν είναι μια ακόμη ταινία με θέμα τη μαφία, αλλά η καλύτερη ταινία του είδους που γυρίστηκε ποτέ. Αν θέλεις να φτιάξεις ένα ψέμα προσπάθησε να το κάνεις μεγάλο. Ο χρήστης του Tumblr thefiresontheight λέει ότι το Goncharov είναι μια από τις παλαιότερες ταινίες του Σκορσέζε, αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα και δυστυχώς σνομπάρεται επιμόνως από τα βραβεία, μετατρέποντάς τη σε εξαφανισμένο έργο. Το σενάριο λέει ότι βασίστηκε σε μια ελάχιστα γνωστή τριλογία βιβλίων (πάντα σύμφωνα με τον χρήστη inthefallofasparrow) αν και ο Σκορσέζε αναβάθμισε το σκηνικό μεταφέροντάς το  στη σύγχρονη εποχή.

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πολύ πιο απλά έως και διασκεδαστικά: το Goncharov είναι μια ολότελα ψεύτικη ταινία του Σκορσέζε, την οποία οι χρήστες του Tumblr επινόησαν και δημιούργησαν έναν τεράστιο ιστό εσωτερικών αστείων γύρω από αυτήν. Όλα ξεκίνησαν με μια περίεργη ετικέτα που διαφήμιζε «Η καλύτερη ταινία μαφίας που γυρίστηκε ποτέ Ο Μάρτιν Σκορσέζε παρουσιάζει το Goncharov» σε ένα ζευγάρι μπoτάκια που ανήκαν σε έναν χρήστη του Tumblr!

Oλα ξεκίνησαν από από αυτή την ετικέτα σε ένα ζευγάρι μποτάκια που ανάρτησε ένας χρήστης στο Tumblr.

Η αρχική ανάρτηση είναι στην πραγματικότητα αρκετά παλιά, αλλά ανεξήγητα άρχισε να κερδίζει έδαφος το Σαββατοκύριακο της 19ης Νοεμβρίου. Ο χρήστης Beelzeebub δημιούργησε μια αφίσα για αυτή την ανύπαρκτη ταινία που απαριθμούσε μερικούς κύριους χαρακτήρες και ηθοποιούς -ιδίως ηθοποιούς με τους οποίους ο Σκορσέζε έχει συνεργαστεί σε προηγούμενες ταινίες- και ένα ασαφές σκηνικό. Από εκεί και πέρα, όλοι αποφάσισαν να παίξουν μαζί του σε ένα γιγαντιαίο, κινηματογραφικό διαδικτυακό LARP (σ.σ.: παιχνίδι ρόλων).

Υπάρχει τέτοια συμμετοχή στην αυταπάτη που βρίσκει κανείς στο Tumblr ακόμη και μακροσκελείς μετα-αναλύσεις της ταινίας και στιγμιότυπα που έχουν υποστεί photoshop ώστε να μοιάζουν με κινηματογραφικά καρέ.

Ο πρώην ιδιοκτήτης ντισκοτέκ, ο Γκοντσάροφ, έρχεται στη Νάπολη της Ιταλίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και εμπλέκεται στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Καταλήγει να διασταυρωθεί με τον Andrey, έναν τραπεζίτη. Οι δυο τους έχουν μεγάλη σεξουαλική ένταση, σε σημείο που πολλοί πιστεύουν ότι όλοι οι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί αν απλά είχαν καταλήξει στο κρεβάτι. Στο μεταξύ, η ανικανοποίητη σύζυγός του, Κάτια, πρέπει να συμβιβαστεί με τον θάνατο του πατέρα της, καθώς μπλέκει με μια μυστηριώδη γυναίκα ονόματι Σοφία.

Υπάρχει επίσης ένας τύπος που ονομάζεται Ice Pick Joe. Σκοτώνει ανθρώπους με παγοκόφτες. Και επειδή τέλος δεν έχουν οι επινοήσεις για την ταινία, οι θαυμαστές άρχισαν να συντάσσουν ένα Google doc για να παρακολουθούν την ολοένα αυξανόμενη ιστορία της ταινίας. Υπάρχει, δε, τέτοια συμμετοχή στην αυταπάτη που βρίσκει κανείς στο Tumblr ακόμη και μακροσκελείς μετα-αναλύσεις της ταινίας, στιγμιότυπα που έχουν υποστεί photoshop ώστε να μοιάζουν με κινηματογραφικά καρέ, αισθητικά moodboards, fan art των χαρακτήρων και memes για την ταινία. Kάποιοι «καλλιτέχνες» συνέθεσαν ακόμη και το σάουντρακ.

Τα meme γύρω από την ταινία άρχισαν να αναπαράγονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Το θέμα είναι τόσο απλό που καταλήγει να είναι προφανές: ανά διαστήματα το Tumblr «κολλάει» με κάτι, δίνεται ψυχή τε και σώματι και το αποτέλεσμα διασπείρεται σαν ιός στην πλατφόρμα. Είναι ένα εσωτερικό αστείο που ουδείς το καταλαβαίνει αν δεν βρίσκεται στο περιβάλλον του Tumblr.

«Ναι, την είχα γυρίσει πριν από πολλά χρόνια», είπε ο Σκορσέζε στην κόρη του μετέχοντας με τη σειρά του στην πλάκα.

Πάντως, στο όλο θέμα ενεπλάκησαν και σημαντικά Μέσα όπου οι New York Times και o Guardian. Το Forbes υπέθεσε ότι η ασυνήθιστη ετικέτα παπουτσιών μπορεί να είχε γράψει λάθος το «Gomorrah», το ιταλικό δράμα του 2008 για τη μαφία της Νάπολης, σε σκηνοθεσία του Matteo Garrone. Το όνομα του Σκορσέζε χρησιμοποιήθηκε τότε σε υλικό μάρκετινγκ.

Η συζήτηση για το «Goncharov» ανέβηκε κατακόρυφα με αποτέλεσμα η κόρη του Σκορτσέζε, Φραντσέσκα, να ασχοληθεί μ’ αυτήν στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok. Η 23χρονη κόρη του διάσημου σκηνοθέτη είπε ότι έστειλε στον πατέρα της το άρθρο των Times για το φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρωτώντας τον αν το έχει δει. Ο Σκορσέζε αποδείχθηκε αρκούντως πλακατζής και της είπε: «Ναι, την είχα γυρίσει πριν από πολλά χρόνια»!

Το ζήτημα, πάντως, έχει και μια άλλη διάσταση. Λόγω της πρόσφατης αναταραχής στο Twitter, πολλοί άνθρωποι επαναδραστηριοποιούν τα παλιά τους ιστολόγια στο Tumblr και αρχίζουν να δίνουν προσοχή στο υπέροχα παράξενο και εντελώς τρελό οικοσύστημα μιμιδιών του Tumblr για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Τα αστεία του Tumblr διαχέονται στο Twitter, το TikTok και το Instagram, αλλά μέχρι να γίνουν γνωστά, το Tumblr έχει προχωρήσει στην επόμενη παράξενη παραδοξότητα.

Είναι αυτό που λέμε: πάει σχοινί-κορδόνι η υπόθεση, για να αποδειχθεί πως στο έλος των social media μπορούν να αναπαραχθούν δράκοι και τέρατα. Έως κι αυτό του Λοχ Νες σε νέα ευφάνταστη μορφή.

 

Διαβάστε ακόμα: 100 χρόνια «Νοσφεράτου». Η cult ταινία που μας μύησε στον τρόμο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top