Γνώστης του Κουνγκ Φου έγινε ο Τόνι Λιουνγκ, πρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες του Καρ Γουάι.

Υστερα από έξι χρόνια προγραμματισμού και έρευνας, κι άλλα τρία γυρισμάτων (!), το νέο φιλμ του στυλίστα σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ βγαίνει επιτέλους στις αίθουσες. Η βιογραφία του Ιπ Μαν, δασκάλου του Κουνγκ Φου και μέντορα του Μπρους Λι, ίσως να αφήσει ανικανοποίητους αρκετούς από τους λάτρεις των προηγούμενων φιλμ του Γουόνγκ Καρ Γουάι, που αρέσκονται στα γεμάτα χάρη και φινέτσα λυρικά κάδρα του. Πιθανότατα να απογοητεύσει και τους φαν των πολεμικών τεχνών που περιμένουν να δουν μόνο ξυλίκια, λαβές και ιπτάμενους πολεμιστές. Το «Grandamaster» όμως δεν είναι ούτε μια συνηθισμένη βιογραφία ούτε μια τυπική ταινία του Καρ Γουάι. Είναι ένας χείμαρρος ποιητικής χορογραφίας. Μια μεγαλειώδης ματιά πάνω σε μια οριστικά παρελθούσα εποχή. Και, τέλος, μια μαγευτική ιστορία για έναν άντρα που έχασε τα πάντα, πριν γίνει θρύλος.

Ο Ιπ Μαν γεννήθηκε στο Φοσάν της Νότιας Κίνας από εύπορους γονείς, τον Οκτώβριο του 1893. Ο Καρ Γουάι μάς δίνει ελάχιστα στοιχεία για τα πρώτα του χρόνια και τοποθετεί την αφετηρία της ιστορίας του στο 1936. Είναι η εποχή που η Κίνα βρίσκεται σε εσωτερική αναταραχή, με ορατή την πιθανότητα διαίρεσής της σε βορρά και νότο, την ίδια ώρα που οι Ιάπωνες εισβάλλουν στη Μαντζουρία. Ο σπουδαίος δάσκαλος του Κουνγκ Φου, Γκονγκ Μπάσεν, εγκαταλείπει το σπίτι του στο βορρά και φτάνει στο Φοσάν με την κόρη του, Γκονγκ Ερ. Οι μέχρι πρότινος αντίπαλοί του από το νότο, τού ετοιμάζουν μια τιμητική τελετή επίδειξης πολεμικών τεχνών, στη διάρκεια της οποίας ο καλύτερος μαχητής τους, ο Ιπ Μαν, θα αντιμετωπίσει το διάδοχο τού Γκονγκ Μπάσεν. Τα τύμπανα του πολέμου όμως που ακούγονται σε όλη την υφήλιο θα διακόψουν βίαια τις παραδόσεις των πολεμικών τεχνών, για να φέρουν το σκοτάδι στις ζωές ανθρώπων, που βάσισαν ολόκληρη την ύπαρξη τους σε ένα αρχαίο κώδικα τιμής και καθήκοντος. Θύμα αυτής της περιόδου και ο ίδιος ο Ιπ Μαν, που έχασε το σπίτι και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής.

Η θανάσιμη γοητεία της Ζανγκ Ζιγί απογειώνεται από τον σπεσιαλίστα χορογράφο των πολεμικών τεχνών, Γιούεν Γο Πινγκ («Matrix», «Kill Bill», «Τίγρης και δράκος»).

Η θανάσιμη γοητεία της Ζανγκ Ζιγί απογειώνεται από τον σπεσιαλίστα χορογράφο των πολεμικών τεχνών, Γιούεν Γο Πινγκ («Matrix», «Kill Bill», «Τίγρης και δράκος»).

Ιστορικό δράμα εποχής, ταινία πολεμικών τεχνών, αισθηματικό μελό –ο ανολοκλήρωτος έρωτας του Ιπ Μαν και της Γκονγκ Ερ μουσκεύει τα ανυπέρβλητα καρέ του Καρ Γουάι– ή μήπως μια αλλιώτικη βιογραφία; Τίποτα από όλα αυτά ή, μάλλον, όλα αυτά μαζί. Με συνεχή φλας μπακ σε μια χρονική διαδρομή σχεδόν 20 ετών, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να γίνει συναρπαστικός με όποιο τρόπο διαλέξει. Είτε βάζοντας φωτιά στη δράση, με ορισμένες από τις πιο ευφάνταστες χορογραφίες πολεμικών τεχνών (τι σκηνή αυτή στο σταθμό του τρένου με την αναμέτρηση της Ζανγκ Ζιγί με τον φονιά του πατέρα της!) που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Είτε αποθεώνοντας, με το κλασικό του στυλ, τον έρωτα μέσα από σκηνές εικαστικής τελειότητας. Είτε αφουγκραζόμενος την απαισιοδοξία και τη θλίψη των ηρώων του κάθε φορά που συνειδητοποιούν ότι τα μυστικά και οι αξίες της φιλοσοφίας και της τέχνης του είναι μοιραίο να χαθούν.

The Grandmaster: Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι. Παίζουν: Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τσανγκ Τσεν. Διανομή: Seven.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top