Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Τζιν Σίμπεργκ στο «Χωρίς Ανάσα» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Ταινία που θα προβληθεί στο φεστιβάλ.

Οι ρίζες της ελληνογαλλικής φιλίας είναι τόσο μακρόχρονες και βαθιές που δεν χρειάζεται να πεις πολλά, μόνο να γιορτάσεις το γεγονός. Aπό την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας, οι δύο λαοί έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας που, φυσικά, ξεπερνούν την πολιτική και απλώνονται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού.

Με αυτό το σκεπτικό, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ και με την υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ, γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών που τιτλοφορείται «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ».

Η Ζακλίν Μπισέ στην «Αμερικανική Νύχτα» του Φρανσουά Τρυφώ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,και θα διεξαχθεί στις 9 με 23 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαϊς, ενώ κάποιες ταινίες θα παρουσιαστούν online.

Το αφιέρωμα θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους σινεφίλ θα δουν ξανά το έργο σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και Γάλλων, υπό το πρίσμα των εκλεκτικών συγγενειών που αναγνωρίζει κανείς άμεσα ή υποδόρια.

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Ζιλ Ντασέν, το Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι τον Κώστα Γαβρά, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον Φρανσουά Τριφό, τον Ερίκ Ρομέρ, τον Ρομπέρ Μπρεσόν, τον Ροβήρο Μανθούλη, αλλά και νεότερους όπως η Εύα Στεφανή, ο Θάνος Αναστόπουλος, ο Βασίλης Κεκάτος, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη. Θα προβληθούν δεκάδες ταινίες-σταθμοί.

Στη διάρκεια των δεκαετιών 1960-1980, πολλοί ήταν οι έλληνες σκηνοθέτες που σπούδασαν στην περίφημη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου IDHEC.

Μια πρώτη γεύση πήραν οι σινεφίλ τον περασμένο Απρόλιο διαδικτυακά και τον Ιούνιο στη «Λαϊδα», στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσίασαν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν. Τον Σεπτέμβριο, στο κυρίως αφιέρωμα θα παρουσιαστούν συνολικά 45 ταινίες.

Η ελληνογαλλική φιλία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, και δημιούργησε ένα δυνατό φιλελληνικό κίνημα στη Γαλλία, άφησε ως παρακαταθήκη μια συνεχή και γόνιμη επαφή στον πνευματικό κόσμο των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου αλλά και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά (ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης) και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.  Αυτή η στενή σχέση συνεχίστηκε και μετά το θάνατο των δύο πρωταγωνιστών της και, σήμερα πια, με τον Κώστα Γαβρά, ως Πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, έχει αποκτήσει γερές βάσεις.

Οι «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη.

Στη διάρκεια των δεκαετιών 1960-1980, πολλοί ήταν οι έλληνες σκηνοθέτες που σπούδασαν στην περίφημη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου IDHEC (Τώνια Μαρκετάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αντουανέττα Αγγελίδη) ενώ μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαθήτευσαν στον Ζαν Ρους (από τους δημιουργούς που διαμόρφωσαν τον γαλλικό κινηματογράφο).

H αφίσα του αφιερώματος.

Άλλοι, όπως ο Ροβήρος Μανθούλης, για να αποφύγουν τη Χούντα, εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και έκαναν μια λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση και στον κινηματόγραφο. Έτσι το ελληνικό πνεύμα αλλά και ιστορικές περιπέτειες του νεοτέρου ελληνισμού ενέπνευσαν κι άλλους σκηνοθέτες ή Έλληνες σπουδαγμένους στη Γαλλία.

Αποκορύφωμα της αμφίδρομης αυτής σχέσης υπήρξε η πρόσφατη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ταινιοθηκών για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.

Το φεστιβάλ είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Διάλογος μεταξύ Ταινιοθηκών από τον Ανρί Λανγκλουά έως τον Ζαν Ρους, τον Κλοντ Μπερί και τον Κώστα Γαβρά». Η δεύτερη ενότητα είναι «Γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο» και η τρίτη «Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές».

 

//Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

 

Διαβάστε ακόμα: Στίβεν Φράι. Φιλέλληνας, άθεος και άκρως φλεγματικός.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top