Ο Χρύσανθος Πανάς το οραματίστηκε και το υπογράφει. Μας μεταφέρει, μαζί με τις εικόνες της Κατερίνα Κατώπη Λυκιαρδοπούλου, την αγάπη τους για την αυθεντικότητα των ελληνικών νησιών.

Ελληνικά νησιά. Ο,τι και να πεις για την αυθεντική ομορφιά τους θα είναι λίγο. Τα νερά του Αιγαίου σε συνδυασμό με το εκτυφλωτικό φως και την διαχρονική, αβίαστη φιλοξενία αποτελούν μια ουσιαστική ταυτότητα αυτού που ονομάζουμε Ελλάδα.

Τέτοιο γαλάζιο πουθενά αλλού…

Αν για κάτι αξίζει να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε κορυφαίοι διεθνώς, είναι για τα ελληνικά νησιά μας.

Τα έχουν υμνήσει ποιητές, έχουν τραγουδηθεί, είναι φημισμένα σε όλον τον κόσμο και, φυσικά, κάθε καλοκαίρι (ακόμη και τα τελευταία χρόνια που λόγω πανδημίας ο τουρισμός υπέστη πλήγματα) αποτελούν τον αγαπημένο προορισμό εκατομμυρίων τουριστών. Αν για κάτι αξίζει να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε κορυφαίοι διεθνώς, είναι για τα ελληνικά νησιά μας.

H ήσυχη καθημερινότητα των ελληνικών νησιών.

Κάθε νησί, άλλωστε, έχει το δικό του μοναδικό πνεύμα και κουβαλάει τη δική του μυθολογία. Από την Πάτμο (αγαπημένη του Αγά Χαν) μέχρι την Ύδρα (που γοήτευσε τους Χένρι Μίλερ, Λέοναρντ Κοέν και Σοφία Λόρεν), τα νησιά μας είναι εμποτισμένα με μια σαγηνευτική αίσθηση ιστορίας, παράδοσης και -γιατί όχι;- περιπέτειας. Πηγές έμπνευσης για χιλιετίες, τα αρχαία ερείπια, τα μοναστήρια στην άκρη του γκρεμού και τα ηφαιστειακά όρια είναι όλα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανένας επισκέπτης.

Η ομορφιά της απλότητας.

Πολλές ταινίες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν επίσης γυριστεί στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Boy on a Dolphin (1957) στην Ύδρα, The Big Blue (1988) στην Αμοργό και The Sisterhood of the Traveling Pants (2005) στη Σαντορίνη. Για να μη μιλήσουμε για τον Ζορμπά, ή το Mama Mia. Όλα αυτά βοήθησαν να δημιουργηθεί ο διεθνής μύθος για τα νησιά της Ελλάδας, ένας μύθος που πάλλεται ακόμα -και μεγαλώνει.

Ο Χρύσανθος Πανάς εξασφάλισε αποκλειστικά quotes από προσωπικότητες όπως η Νανά Μούσχουρη, η Ευγενία Νιάρχου και η Μόνικα Μπελούτσι, που διανθίζουν το βιβλίο.

Το κόκκινο συνομιλεί με το μπλε.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς (βλ. Island, Athénée και Salon de Bricolage), ο πρώτος που δικαιούται να επαίρεται ότι διέδωσε τον όρο Αθηναϊκή Ριβιέρα, είναι βεβαίως λάτρης και των ελληνικών νησιών, στην πιο αυθεντική εκδοχή τους. Αυτή την αγάπη τη διοχέτευσε σε κάτι άκρως δημιουργικό.

Εδώ και χρόνια οραματίζονταν να δημιουργήσει ένα λεύκωμα για τα Ελληνικά νησιά, αντάξιο των εκλεκτότερων εκδόσεων διεθνώς για τους κορυφαίους τόπους του πλανήτη. Επέλεξε τη globe trotter φωτογράφο Κατερίνα Κατώπη Λυκιαρδοπούλου, και δημιούργησαν (χρησιμοποιώντας και όμορφο αρχειακό υλικό) ένα συλλεκτικό λεύκωμα που φέρει τον τίτλο «Greek Islands» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Assouline.

Η μαγεία των νησιώτικων απογευμάτων.

Από την αρχική ιδέα ως την τελική επιμέλεια της έκδοσης το βιβλίο φέρει το στίγμα του Πανά ο οποίος εξασφάλισε και αποκλειστικά quotes από προσωπικότητες όπως η Νανά Μούσχουρη, η Ευγενία Νιάρχου και η Μόνικα Μπελούτσι. Για τον πρόλογο του λευκώματος, απευθύνθηκε στην Ευγενία Χανδρή.

Μαζί με τη φωτογράφο, ξεδίπλωσαντη δική τους Οδύσσεια. Επιβιβάστηκαν σε ένα παραδοσιακό ελληνικό ιστιοφόρο και ξεκίνησαν να απαθανατίσουν την ήρεμη ατμόσφαιρα, τους βασικούς χαρακτήρες και τη συναρπαστική αρχιτεκτονική αυτών των πολύτιμων λίθων του Αιγαίου.

Το αποτέλεσμα ελκύει: είναι ένα φαντασμαγορικό ταξίδι που καθώς το ξεφυλλίζεις σου έρχεται η αύρα της θάλασσας.

Το αποτέλεσμα ελκύει: είναι ένα φαντασμαγορικό ταξίδι που καθώς το ξεφυλλίζεις σου έρχεται η αύρα της θάλασσας, η ζέστη του ήλιου, αλλά και η ζεστασιά των απλών ανθρώπων που διαπερνούν με το βλέμμα τους την κάμερα και στη συνέχεια την τυπωμένη σελίδα.

Η Ελλάδα των βράχων.

To λινόδετο πολυτελές βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, θα αριθμεί 312 σελίδες και θα έχει βάρος σχεδόν τρία κιλά. Μια μνημειακή έκδοση που θα κοσμήσει τα σαλόνια των ωραιότερων σπιτιών στα νησιά μας, αλλά και διεθνώς.

 

Διαβάστε ακόμα: Alpine chic. Το Γκστάαντ του Νιάρχου, της Madonna και της Grace Kelly.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top