Ο μαξιλαροπόλεμος των Beatles στο Παρίσι είναι σύμφωνα με τον Benson η καλύτερη φωτογραφία που έχει βγάλει στη ζωή του.

Το 1964 φαινόταν από την αρχή ότι θα ήταν μια καλή χρονιά για αυτούς. Το προηγούμενο έτος, τα δύο πρώτα τους άλμπουμ (Please Please Me και With the Beatles) είχαν καταφέρει να φτάσουν στο Νο.1 των Βρετανικών charts και πολλοί στο πρόσωπό τους έβλεπαν μετά από καιρό ένα Αγγλικό συγκρότημα που θα μπορούσε να φτάσει μακριά. Ωστόσο αυτό που ακολούθησε μάλλον δεν το είχε φανταστεί ούτε ο πιο φανατικός οπαδός τους. Ούτε μάλλον οι ίδιοι οι Beatles.

Γιατί μέσα στους επόμενους μήνες οι Beatles δεν θα γινόντουσαν απλά ένα γνωστό συγκρότημα, αλλά θα άλλαζαν για πάντα τον κόσμο της μουσικής. Θα γινόντουσαν το μεγαλύτερο γκρουπ του πλανήτη – ίσως το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Ο αριθμός των θαυμαστών τους θα εκτοξευθεί, ενώ σε κάθε τους βήμα οι John Lennon, Paul McCartney, George Harisson και Ringo Starr θα προκαλούν λιποθυμίες στο θηλυκό πληθυσμό.

Ο Benson μας χάρισε μερικές μοναδικές στιγμές του συγκροτήματος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Βέβαια αυτά θα ερχόντουσαν αργότερα. Γιατί, όταν στις αρχές του 1964 η λονδρέζικη Daily Express θα ανέθετε στον Harry Benson να τους ακολουθήσει στο Παρίσι, κανείς δεν είχε προβλέψει το μέλλον. Φυσικά και ο -τότε- 34χρονος Σκοτσέζος φωτογράφος αποδέχθηκε την πρόταση και βρέθηκε μαζί με τα Σκαθάρια στην γαλλική πρωτεύουσα – και μας χάρισε μερικές μοναδικές στιγμές του συγκροτήματος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πιο γνωστή από όλες ο μαξιλαροπόλεμος των Lennon, McCartney, Harisson και Starr στο δωμάτιο του ξενοδοχείου George V Hotel – η φωτογραφία που ο Benson έχει χαρακτηρίσει «ίσως η καλύτερη που έχω βγάλει». Φυσικά η σχέση ανάμεσα στον νεαρό φωτογράφο και τους 4 σταρ της μουσικής θα ξεφύγει από τα επαγγελματικά όρια και θα μεταφερθεί στα φιλικά.

Οι Beatles στο The Ed Sullivan Show που καθήλωσε 73 εκατομμύρια ανθρώπους μπροστά στις μικρές τους οθόνες.

Ο Benson θα ακολουθήσει λίγο αργότερα τους Beatles και στο παρθενικό tour τους στις ΗΠΑ φωτογραφίζοντας την εμφάνισή τους στο The Ed Sullivan Show που καθήλωσε 73 εκατομμύρια ανθρώπους μπροστά στις μικρές τους οθόνες, τα αστεία τους με τον Cassius Clay αλλά και την υστερία που προκαλούσαν στον κόσμο της Νέας Υόρκης.

Λίγο πολύ, για το επόμενο διάστημα ο Benson θα γίνει κάτι σαν αποκλειστικός φωτογράφος των Beatles – στη συλλογή του υπάρχουν εικόνες από το ταξίδι του μέλιτος του Harisson στα νησιά Μπαρμπέιντος μέχρι τα γυρίσματα της πρώτης τους ταινίας A Hard Day’s Night και την περιοδεία του 1966, εκεί που ο Lennon δεν δίστασε να πει ότι οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς από ότι ο Ιησούς.

Ο john Lennon σε στιγμές χαλάρωσης.

Και τώρα, περίπου 53 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία ανάμεσα στον Benson και τους Beatles οι εκδόσεις Taschen παρουσιάζουν το φωτογραφικό λεύκωμα Behind Beatlemania, θυμίζοντας σε όλους μας πώς τέσσερα παιδιά από το Λίβερπουλ άλλαξαν όλο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε σήμερα τη μουσική.

//Το βιβλίο Behind Beatlemania μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ο Paul McCartney λίγο πριν κατακτήσει τον κόσμο.

 

Διαβάστε ακόμα: Έτσι ήταν η ζωή μέσα στο θρυλικό κλαμπ του Μάντσεστερ The Haçienda

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top