«Λες και με τη γέννησή μας αποκοβόμαστε από τα πράγματα, λες και ξεπετιόμαστε από το έδαφος κόβοντας τη φύση σαν σφήνα, και μόνο όταν γιάνει το τραύμα και χαθεί η ουλή, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε πού βρισκόμαστε και ότι η φύση είναι μία και ενιαία παντού», γράφει ο Θορώ. (Αριστερά: Steve Simon, «Henry David Thoreau». Δεξιά: Dan Cianfarini, «Around the Bend» – Concord River).

[…] Ακόμα και ο πιο γνώριμος υδάτινος όγκος, αν τον παρατηρήσει κανείς από ψηλά, προσφέρει μια νέα και απρόσμενη απόλαυση. Από απόσταση μερικών μιλίων δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ακόμα και το σχήμα των λόφων που υψώνονται πίσω απ’ το χωριό μας. Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν την εικόνα που παρουσιάζει ο ορίζοντας από το λόφο δίπλα στο σπίτι τους, αλλά μόνο όπως φαίνεται απ’ την κοιλάδα.

Συνήθως δε γνωρίζουμε, πέρα από μια μικρή απόσταση, προς τα πού απλώνονται οι λόφοι που στους πρόποδές τους βρίσκονται τα σπίτια και τα αγροκτήματά μας. Λες και με τη γέννησή μας αποκοβόμαστε από τα πράγματα, λες και ξεπετιόμαστε από το έδαφος κόβοντας τη φύση σαν σφήνα, και μόνο όταν γιάνει το τραύμα και χαθεί η ουλή, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε πού βρισκόμαστε και ότι η φύση είναι μία και ενιαία παντού. Είναι σημαντική στιγμή για κάποιον που ζούσε μια ζωή στην ανατολική πλευρά του βουνού και το έβλεπε στη δύση να ταξιδέψει γύρω του και να το δει στην ανατολή. Το σύμπαν είναι μια σφαίρα, που το κέντρο της βρίσκεται όπου υπάρχει νοημοσύνη. […]

 

Στην επόμενη σελίδα: «Χαίρομαι όταν ανακαλύπτω ότι η φύση αντέχει τόσο καλά στο πέρασμα του χρόνου».

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top