Από τις 6.000 φωτογραφίες που έβγαλε ο Ross, μόνο οι μισές κατάφεραν να διασωθούν.

  Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου 1939. Μια ημερομηνία που θα άλλαζε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και θα ήταν το ξεκίνημα για να γραφτεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν η μέρα που τα γερμανικά στρατεύματα του Χίτλερ εισβάλουν στην Πολωνία και ουσιαστικά η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Ο Henryk Ross ήταν ένας από τους 3.000.000 Εβραίους που ζούσαν στην Πολωνία. Φωτορεπόρτερ στο επάγγελμα, από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε στο γκέτο του Λοτζ, μαζί με ακόμα 160.000 Εβραίους. Τότε το Τμήμα Στατιστικής του Εβραϊκού Συμβουλίου (γνωστό και ως Judenrat) του ανέθεσε να φωτογραφίζει τη ζωή μέσα στο γκέτο. Ενώ την ίδια ώρα οι ναζί του ανέθεσαν να φωτογραφίζει γερμανικά εργοστάσια, στο πλαίσιο της προπαγάνδας του Χίτλερ.

  Οι φωτογραφίες του Ross χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη του Άντολφ Άιχμαν το 1961.

  Ο Ross είχε άδεια να κυκλοφορεί με τη φωτογραφική μηχανή συνεχώς πάνω του. Και δεν έχασε την ευκαιρία να καταγράψει με τον φακό του τις θηριωδίες των ναζί. Ο Πολωνός φωτογράφος έβγαλε πάνω από 6.000 εικόνες από το 1940 έως το 1944, καταγράφοντας τόσο τη ζωή όσο και τον θάνατο μέσα στα γκέτο.

  Μάλιστα για να μην πέσουν οι φωτογραφίες στα χέρια των Γερμανών, ο Ross τις έθαψε στο έδαφος μέσα σε ένα κουτί, με την ελπίδα να τις βρει όταν θα τελείωνε ο πόλεμος και η ναζιστική κατοχή. Και το 1945 έκανε το σχέδιό του πραγματικότητα: ήταν ένας από τους 844 Εβραίους που επιβίωσαν από το γκέτο του Λουτζ. Δυστυχώς, οι μισές φωτογραφίες είχαν καταστραφεί, αλλά όσες γλίτωσαν ήταν αρκετές για να δείξουν τις συνθήκες ζωής των Εβραίων.

  Μόλις 884 Εβραίοι επιβίωσαν από το γκέτο του Λοτζ στην Πολωνία.

  Μέρος του φωτογραφικού του υλικού, χρησιμοποιήθηκε στη δίκη του Άντολφ Άιχμαν το 1961. Ο Henryk Ross έφυγε από τη ζωή το 1991, σε ηλικία 81 ετών. Ωστόσο οι φωτογραφίες του θα ζήσουν για πάντα, για να μας θυμίζουν μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας.

  //Μεγάλο μέρος των φωτογραφιών του Henryk Ross παρουσιάζεται στην έκθεση Memory Unearthed, στο Museum of Fine Arts της Βοστώνης έως τον Ιούλιο του 2017.

  Η έκθεση Memory Unearthed, στο Museum of Fine Arts της Βοστώνης θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2017.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ένας σιωπηλός επισκέπτης στο Νταχάου, 70 χρόνια μετά

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top