her-joaquin-phoenix-14

Στην ταινία του Σπάικ Τζόνζι («Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς») ο Γιόακιν Φίνιξ υποδύεται ένα μοναχικό άντρα που ψάχνει κάποιο νόημα στη ζωή του.

Ο συγγραφέας Θίοντορ Γουόμπλι (Γιόακιν Φίνιξ) βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάθλιψη εξαιτίας του προ ενός έτους χωρισμού του με τη γυναίκα του Κάθριν (Ρούνι Μάρα). Η διαδρομή σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι είναι μια μόνιμη ρουτίνα χωρίς εκπλήξεις (εκτός ίσως από τις πορνοσελίδες που βομβαρδίζουν με ακατάλληλες φωτογραφίες το smart κινητό του) για τον Θίοντορ, που ψάχνει να βρει κάποιο νόημα στη ζωή του, πέρα από τις προσωπικές επιστολές που γράφει για λογαριασμό άλλων.

Η ελκυστική διαφήμιση ενός νέου προηγμένου λειτουργικού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, του OS1, στο οποίο στρέφεται δοκιμαστικά ο Θίοντορ, φέρνει την επανάσταση στην προσωπική του ζωή. Η Σαμάνθα, με τη ζεστή και σέξι φωνή, τα αστεία, την κατανόηση και τις εύστοχες επισημάνσεις της, δεν βάζει μόνο τάξη στην χαοτική καθημερινότητα του συγγραφέα, αλλά επίσης του δίνει πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία του. Πολύ φυσικά (;), ο Θίοντορ την ερωτεύεται…

Her_3

Ο Θίοντορ-Γιόακιν εκμυστηρεύεται την… αμαρτία του στην κολλητή του Είμι (Ε. Άνταμς), που τον ακούει έκπληκτη αλλά και με σχετική κατανόηση.

Σε ένα φωτογενές, ατμοσφαιρικό και πεντακάθαρο Λος Άντζελες του άμεσου μέλλοντος τοποθετεί την ιστορία του ο Σπάικ Τζόνζι («Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς»). Η πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα του σεναρίου ‒που μάλλον θα πάρει το αντίστοιχο Όσκαρ στις αρχές Μαρτίου‒ βασίζεται στο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του σήμερα. Η αισθητική της μελαγχολίας, το εικαστικό μεγαλείο, μια χιπστερική αύρα και, κυρίως, το συναίσθημα ως καύσιμο που τα αποθέματά του τελειώνουν, είναι στοιχεία που θα εκτιμήσουν οι φαν του σκηνοθέτη.

HER

Ο Γιόακιν Φίνιξ ‒σε μια ακόμα σημαντική ερμηνεία‒ έχει γραμμένο στο πετσί του το DNA του αντιήρωα.

Κρίμα πάντως που η ιστορία δεν εξελίσσεται στα υψηλά επίπεδα ενός γνήσια ανατρεπτικού φιλμ όπως θα περίμενε κανείς, με βάση και την ελκυστική ιδέα, αλλά μένει μετέωρη και διστακτική μπροστά στο ψυχολογικό μπλοκάρισμα του ήρωα όταν καλείται να πάρει τη γενναία απόφαση. Με αυτό δεν εννοούμε το βασικό στοιχείο του σεξ (ο Θίοντορ ξεμπερδεύει γρήγορα μαζί του όταν, μετά από την αποτυχία ενός ραντεβού με αληθινή γυναίκα, βγάζει τα μάτια του με την… εικονική Σαμάνθα), αλλά τη διστακτική στάση του ήρωα γύρω από την έννοια της αγάπης, της πίστης και της θεωρίας της… εξέλιξης!

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα μπορούσε, αν και… άφαντη, να είναι υποψήφια για Όσκαρ, δίνοντας μια ολοκληρωμένη ερμηνεία ως αφοπλιστικά ειλικρινής, αστεία ‒αλλά και συγκινητική όταν χρειάζεται‒ Σαμάνθα, ενώ ο Φίνιξ έχει γραμμένο στο πετσί του το DNA του αντιήρωα.

 

ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ (HER). Αισθηματική φαντασίας. Σκηνοθεσία: Σπάικ Τζόνζι. Παίζουν: Γιόακιν Φίνιξ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρούνι Μάρα, Έιμι Άνταμς, Ολίβια Γουάιλντ. Διανομή: Audio Visual.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top