Pink Floyd, «Dark Side of the Moon» (1973).

Είτε ασχολείται κάποιος με τη μουσική είτε όχι, είτε του αρέσουν οι Pink Floyd είτε όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει το άλμπουμ The Dark Side of the Moon. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι πούλησε 45 εκατομμύρια αντίτυπα, έκανε το βρετανικό συγκρότημα ένα από τα πιο γνωστά του κόσμου, ενώ το εξώφυλλο του δίσκου θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα από τα καλύτερα. Πραγματικό έργο τέχνης. Και μπορεί η μουσική δόξα να ανήκει στους David Gilmour, Roger Waters και τα υπόλοιπα μέλη των Floyd, όμως η δόξα του cover ανήκει στους Hipgnosis.

Οι Hipgnosis ήταν μια art ομάδα που δημιούργησαν το 1968 ο Storm Thorgerson και ο Aubrey Powell, προκειμένου να σχεδιάσουν το εξώφυλλο των φίλων τους και -τότε- ανερχόμενων αστέρων της μουσικής Pink Floyd για το άλμπουμ A Saucerful of Secrets. Το εξώφυλλο άρεσε τόσο πολύ στην EMI που τους έδωσε να κάνουν δουλειές και για άλλα συγκροτήματα που είχε στη λίστα της.

Αριστερά: Pink Floyd, «Ummagumma» (1969). Δεξιά: Peter Gabriel, «Scratch» (1978).

Από την άλλη οι Thorgerson και Powell, που εμπνεύστηκαν το όνομα Hipgnosis από ένα graffiti που υπήρχε στην είσοδο του διαμερίσματός τους, δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Μέχρι το 1967 τα περισσότερα συγκροτήματα έβαζαν τις φωτογραφίες τους στα εξώφυλλα των δίκσων τους. Και μετά ήρθαν οι Beatles με το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και άλλαξαν τα δεδομένα. Από τότε ξεκίνησε το παιχνίδι» είχε πει ο Powell το 2014 σε συνέντευξή του.

Και όπως αποδείχθηκε οι Hipgnosis ήταν οι καλύτεροι σε αυτό το παιχνίδι. Ξεκίνησαν με μικρές μπάντες, αλλά η δημιουργία του εξωφύλλου του Dark Side of the Moon το 1973 θα εκτόξευε τις μετοχές τους. Από τότε όλα τα μεγάλα γκρουπ ήθελαν να δουλέψουν μαζί τους. Έναν χρόνο μετά προστέθηκε στην ομάδα ο Peter Christopherson.

Led Zeppelin, «Houses of the Holy» (1973).

«Πελάτες» τους έγιναν από τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath μέχρι τους Paul McCartney και Police, με τους Hipgnosis να κάνουν τη μια δουλειά καλύτερη από την άλλη. Και όπως έγινε γνωστό αργότερα, ποτέ δεν έβαζαν μια τιμή στα έργα τους, παρά μόνο έλεγαν στα συγκροτήματα «δώστε μας ότι χρήματα νομίζετε ότι αξίζει». Σύμφωνα με τον Thorgerson «αυτή η πολιτική σπάνια μας απογοήτευσε».

Έως το 1983 δημιούργησαν συνολικά 373 εξώφυλλα δίσκων, αλλά ήταν και η χρονιά που αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Ωστόσο η δουλειά τους είχε ήδη γράψει ιστορία. Και τώρα, αυτή η ιστορία, κυκλοφόρησε στο βιβλίο Vinyl. Album. Cover. Art, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σε μια έκδοση όλα τα έργα των Hipgnosis.

Το Vinyl. Album. Cover. Art κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Thames & Hudson.

Αριστερά: Peter Gabriel, «Peter Gabriel» (1977). Δεξιά: The Nice, «Elegy» (1971).

Αριστερά: Black Sabbath, «Technical Ecstasy» (1976). Δεξιά: 10cc, «Deceptive Bends» (1997).

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Κωνσταντίνος Πίττας μας ξεναγεί στην Αθήνα, την πόλη των γυναικών

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top