«Μετάτρεψε κάθε συνάντηση σε γιορτή. Μην περιμένεις να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις –διακοπές, ένα ταξίδι, μια επέτειος– για να ζήσεις το εξαιρετικό. Με την κατάλληλη διάθεση κάθε μέρα μπορεί να είναι Κυριακή». (Georges Seurat, «A Sunday on La Grande Jatte», 1884).

1. Μην αναβάλλεις τις όμορφες στιγμές. Όπως ο κυνηγός του μύθου που βρίσκει ανοιχτές τις πόρτες της Σαμπχάλα*, κάθε ευκαιρία μάς προσφέρεται μόνο μία φορά. Αν δεν την αγκαλιάσεις, χάνεται για πάντα. Η ζωή είναι υπόθεση του τώρα ή ποτέ.

2. Ζήσε σαν να μην πρόκειται να ξανασυμβεί αυτό ποτέ στη ζωή σου. Η συμβουλή του δασκάλου του τσαγιού** που έζησε πριν από μία χιλιετία εξακολουθεί να ισχύει. Γι’ αυτό είναι εμψυχωτικό να χαιρετάμε τους αγαπημένους μας και να τους αποχαιρετάμε με ένα Ιτσίγκο-ιτσιέ, για να έχουμε συνείδηση ότι αυτή η συνάντηση είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

3. Μείνε σταθερός στο τώρα. Τα ταξίδια στο παρελθόν και στο μέλλον πολλές φορές είναι επώδυνα και σχεδόν πάντα ανώφελα. Δεν μπορείς ν’ αλλάξεις ό,τι έγινε. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει. Εδώ όμως αυτή τη στιγμή ανοίγονται μπροστά σου όλες οι δυνατότητες του κόσμου.

«Ζήσε σαν να μην πρόκειται να ξανασυμβεί αυτό ποτέ στη ζωή σου».

4. Κάνε κάτι που δεν έκανες ποτέ. Δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα όταν κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα. Ένας άλλος τρόπος να κάνεις μια στιγμή αξέχαστη είναι να παραδοθείς στο κάικα***, να επιτρέψεις να ανθίσει μέσα σου κάτι νέο.

5. Εξάσκησε το ζαζέν. Μπορείς να βολευτείς σ’ ένα μαξιλάρι διαλογισμού ή απλώς να καθίσεις παρατηρώντας το θαύμα της ζωής. Και μόνο το γεγονός ότι βγαίνεις από τον καθημερινό ανεμοστρόβιλο υποχρεώσεων και βιασύνης θα ανοίξει τους υδατοφράκτες της ευεξίας.

«Το Ιτσίγκο-ιτσιέ μας διδάσκει ότι κάθε στιγμή της ζωής μας είναι κάτι μοναδικό, που δεν θα επαναληφθεί ποτέ», διαβάζουμε στο βιβλίο.

6. Εφάρμοσε τη mindfulness**** στις πέντε αισθήσεις σου. Μάθε να ακούς, να κοιτάζεις, να αγγίζεις, να γεύεσαι και να μυρίζεις για να δίνεις σε κάθε στιγμή όλο τον πλούτο των ανθρώπινων αισθήσεων. Αυτό θα σου επιτρέψει επίσης να προσέχεις περισσότερο τους άλλους και να αυξήσεις την ενσυναίσθηση και την επιρροή σου.

7. Εντόπισε τις συμπτώσεις. Η συνείδηση των συγχρονικοτήτων μάς επιτρέπει να διαβάζουμε καλύτερα τα σημάδια που μας στέλνει η μοίρα. Ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνουμε αυτές τις στιγμές καθημερινής μαγείας θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ακολουθούμε τα αόρατα νήματα της πραγματικότητας.

«Γίνε κυνηγός όμορφων στιγμών. Όπως συμβαίνει με κάθε τέχνη, όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο άφθονες και γενναιόδωρες θα είναι οι ανταμοιβές».

8. Μετάτρεψε κάθε συνάντηση σε γιορτή. Μην περιμένεις να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις –διακοπές, ένα ταξίδι, μια επέτειος– για να ζήσεις το εξαιρετικό. Με την κατάλληλη διάθεση κάθε μέρα μπορεί να είναι Κυριακή.

9. Αν δε σου αρέσει αυτό που υπάρχει, δημιούργησε κάτι διαφορετικό. Το ανθρώπινο ον έχει από τη φύση του την τάση να μετασχηματίζει τις καταστάσεις και έχει τη δύναμη να επανεφευρίσκει τον εαυτό του όποτε χρειάζεται. Αν η πραγματικότητά σου είναι πολύ βαρετή και προβλέψιμη για να ζεις με Ιτσίγκο-ιτσιέ, έχεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια άλλη.

10. Γίνε κυνηγός όμορφων στιγμών. Όπως συμβαίνει με κάθε τέχνη, όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο άφθονες και γενναιόδωρες θα είναι οι ανταμοιβές.

 

* Σαμπχάλα: Βλ. σελ. 16 στο βιβλίο.

** Η συμβουλή του δασκάλου του τσαγιού: «Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που έχουμε για το Ιτσίγκο-ιτσιέ ήταν σ’ ένα σημειωματάριο του δασκάλου του τσαγιού Γιαμάνουε Σότζι το έτος 1588». (Βλ. σελ. 19 στο βιβλίο).

*** Κάικα: «Μια τυπική στιγμή κάικα είναι όταν μέσα μας αρχίζει να ανθίζει κάτι το οποίο αγνοούσαμε». (Σελ. 32).

**** Mindfulness: «Η εφαρμογή της mindfulness μάς βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε, πώς το κάνουμε, πώς αισθανόμαστε μ’ αυτό που κάνουμε και πώς αισθάνονται οι άλλοι». (Σελ. 166).

 

//Το βιβλίο των Έκτορ Γκαρθία (Κιράι) και Φρανσέσκ Μιράλλιες «Ιτσίγκο-Ιτσιέ. Κάνε κάθε στιγμή κάτι μοναδικό» κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη.

 

Ακούστε: Jason Mraz – Living In The Moment.

 

Διαβάστε ακόμα: Τζιάκομο Λεοπάρντι – «Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να γευτεί την ευτυχία».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top