Ισμήνη Παπαβλασοπούλου: «Το χειρότερο είναι να μετανιώνεις για όσα δεν έκανες»
Μεταξύ των ταξιδιών και των επαγγελματικών υποχρεώσεών της, το ονειρικό μοντέλο μας μίλησε για τη ζωή της στο εξωτερικό, τη μόδα και τον ερωτισμό του σήμερα αλλά και τη «δική» της Ελλάδα.
Κάνεις καριέρα στο εξωτερικό προτού ξεκινήσει η κρίση. Σήμερα υπάρχουν αξιόλογες δουλειές για μοντέλα στην Ελλάδα;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά στοιχεία στο χώρο της μόδας από τότε που ξεκίνησα, το 2003, ως μαθήτρια. Ήμουν τυχερή για όλες τις εμπειρίες που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν πολλά περιοδικά, fashion weeks και πολλοί πελάτες που φωτογράφιζαν τις collection τους. Αν και δεν ανήκω στη «χρυσή εποχή» του modeling της δεκαετίας του ΄90, νιώθω ικανοποιημένη με τα όσα έχω καταφέρει ως μοντέλο. Σήμερα έχουν μείνει πολύ λιγότερες αξιόλογες δουλειές, ενώ ο αριθμός των μοντέλων όλο και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή δουλειά για όλους. Θέλω όμως να σκέφτομαι θετικά για το μέλλον και βλέπω παράλληλα κάποιους σχεδιαστές και νέα brands που έχουν ως βάση τους την Ελλάδα να κάνουν καλές προσπάθειες και πολύ δημιουργικές δουλειές. Life goes on.
Ποιοι Έλληνες σχεδιαστές σου αρέσουν; Τι είναι αυτό που τους χαρίζει την ιδιοπροσωπία τους σε έναν κόσμο όπου όλα ομογενοποιούνται;
Αγαπώ τον Γιώργο Ελευθεριάδη τον οποίο γνωρίζω από μικρή και παρακολουθώ τη δουλειά του να εξελίσσετε και να παραμένει επίκαιρη, τη δουλειά του Άγγελου Φρέντζου για το coolness που χαρακτηρίζει τις συλλογές του. Ξεχωρίζω τον Δημήτρη Πέτρου με τα δημιουργικά του defiles που είχα τη χαρά να γνωρίσω πριν από δύο χρόνια, νεότερους σχεδιαστές όπως η Χριστίνα Οικονόμου με τα ενδιαφέροντα prints και τις chic γραμμές και brands όπως των Zeus+Dione, Di Gaia και Mohxa, οι οποίοι έχουν φέρει έναν «αέρα» εξωτερικού με μοντέρνα αισθητική, κρατώντας παράλληλα κάποια ελληνικά στοιχεία και φέρνοντας την ελληνική μόδα στην επικαιρότητα.
Τι θα συμβούλευες νέους Έλληνες σχεδιαστές, φωτογράφους, αλλά και επίδοξα μοντέλα που θα ήθελαν να σταδιοδρομήσουν διεθνώς;
Πιστεύω στη δημιουργικότητα των Ελλήνων και στην αγάπη που δίνουν σε αυτό που κάνουν, γιατί κακά τα ψέματα, πολλοί πλέον δουλεύουν για λιγότερα χρήματα από αυτά που αξίζουν. Όμως, παρ΄όλα αυτά, το αποτέλεσμα δείχνει την αξία τους. Γνωρίζω ότι πολλοί θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά φοβούνται τις αλλαγές που θα επέλθουν με αυτήν την απόφαση.
Η συμβουλή μου είναι να το προσπαθήσουν και να το επιδιώξουν, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από το να μετανιώνεις για κάτι που δεν έκανες. Πρώτα, όμως, να σκεφτούν τι είναι αυτό που θέλουν, να μιλήσουν με ανθρώπους του χώρου που ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό, να κάνουν μία έρευνα για το τι αρέσει στις άλλες αγορές, τι «πουλάει», τι είναι νέο και μοντέρνο και, τέλος, να πάνε στο μέρος που πιστεύουν ότι θα τους ταίριαζε ως αγορά και να μείνουν δοκιμαστικά για μερικές εβδομάδες, όχι ως τουρίστες, αλλά όσο πιο local γίνεται να νιώσουν. Να νιώσουν τους ρυθμούς της πόλης και την ανθρώπινη κουλτούρα αυτού του νέου τόπου.
Ταξιδεύεις σε όλον τον πλανήτη ξοδεύοντας χρόνο στους αντίποδες, στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζεις;
Αγαπώ την Νέα Υόρκη για την ενέργεια της και την ταχύτητα των νέων γνωριμιών, επαγγελματικών και προσωπικών και έμεινα εκεί για 4 χρόνια. Όμως, τα τελευταία δύο, αν και συνεχίζω να ταξιδεύω, περνάω πολύ χρόνο στο Λος Άντζελες, όπου έχω ορίσει ως βάση μου. Μου αρέσει πολύ και έχω μια καλή ζωή και καθημερινότητα με πολύ ήλιο και την ελευθερία να βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή κοντά στη φύση. Είναι μια μεγαλούπολη αρκετά χαοτική θα έλεγα (μιας και έχει πάνω από 3.500.000 κατοίκους) με μεγάλες αποστάσεις, η οποία όμως έχει τα πάντα να κάνεις. Πολύ έντονο είναι το στοιχείο της υγιεινής ζωής και της καθημερινής άσκησης. Η δεύτερη μου αγάπη είναι η Αυστραλία και συγκεκριμένα το Σίδνεϊ, όπου έχω πολλούς φίλους και επισκέπτομαι συχνά.
Ποιο είναι το ομορφότερο μέρος που έχεις επισκεφτεί;
Ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχω επισκεφθεί είναι η Αυστραλία. Έχει μία πολύ διαφορετική ομορφιά, με έντονο στοιχείο της φύσης ακόμα και σε μια μεγαλούπολη όπως το Σίδνεϊ. Έχει πολλά ζώα ακόμα και μέσα στην πόλη και πολλές φορές ένιωθα ότι ήμουνα σε κάποια ζούγκλα. Έχω βγάλει κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες και έχω νιώσει πολύ έντονα συναισθήματα σε έναν τόπο τόσο μακρινό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι σε κάποιον άλλο πλανήτη.
Ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος στο οποίο έχεις φωτογραφηθεί;
Ένα από τα πιο περίεργα μέρη που έχω φωτογραφηθεί είναι ένα ξενοδοχείο της «μίας ώρας» σε ηλικία 17 ετών, το οποίο επιλέχτηκε για την εκκεντρική διακόσμηση που είχαν τα δωμάτια.
Και ποιο το δημιουργικό σου απωθημένο, ένας φωτογράφος, ένα περιοδικό ή ένας οίκος μόδας με τον οποίο ή με τους οποίους ονειρεύεσαι να συνεργαστείς;
Απωθημένο μου είναι να πάω στην Αφρική και να δω το ηλιοβασίλεμα στην Τανζανία, οπότε θα ήθελα να κάνω κάποια φωτογράφιση εκεί. Από φωτογράφους ξεχωρίζω και αγαπώ τη δουλειά του Alasdair McLellan, των Mert Alas & Marcus Pigott, της Camilla Akrans, του Steven Meisel και Bruce Weber. Ο καθένας για το δικό του στυλ και ύφος. Αγαπημένοι μου designers είναι οι: Saint Laurent, Commes De Garcons, Isabel Marant, Celine, Gucci, Chloe, Frame, J.W.Anderson, Sandro.
Δεν μοιάζεις με τυπική Ελληνίδα. Η καταγωγή σου αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο ή και διαβατήριο στον κόσμο;
Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν αποτελώ το παράδειγμα μιας αυθεντικής Ελληνίδας όπως οι ξένοι τη θεωρούν σήμερα. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν αυτό αποτέλεσε εμπόδιο ή διαβατήριο. Είναι όμως ένα σίγουρο στοιχείο για την αρχή μιας κουβέντας σε κάποιο casting ή γνωριμία.
Καταφέρνεις να δεις την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του επισκέπτη; Πες μας κάτι που οικτίρουμε οι εντός των τειχών, αλλά στην πραγματικότητα είναι κουλ, ίσως και παγκοσμίως μοναδικό;
Ζω πολλά χρόνια στο εξωτερικό και τα τελευταία 5-6 χρόνια επισκέπτομαι την Ελλάδα μόνο 2-3 φορές το χρόνο. Πολλά αλλάζουν, νέα «στέκια», νέα trends, νέα πρόσωπα. Όσο οικεία και να νιώθω στην Ελλάδα, θα υπάρχει πάντα και κάθε φορά κάτι καινούργιο που κάποιος φίλος θα μου δείξει και αυτό μου αρέσει πολύ. Ένα από τα πράγματα που θεωρώ απόλυτα cool είναι η ελληνική φιλοξενία και η ανθρωπιά που ακόμα συναντάς στην επαρχία και τα νησιά. Στοιχεία που με κάνουν να νοιώθω κομμάτι ενός συνόλου, να μη φοβάμαι, να χαμογελώ και να μοιράζομαι τη ζωή με τους γύρω μου.
Αγαπάς την Πάρο, επιστρέφεις συχνά στο νησί σου. Πες μας ένα μυστικό της που γνωρίζουν μόνον οι Παριανοί.
Η Πάρος είναι ένα αγαπημένο νησί και την επισκέπτομαι από παιδί κάθε χρόνο. Έχω οικογένεια που ζει εκεί, χωρίς όμως να κατάγομαι από το νησί. Μία από τις «μυστικές» ομορφιές της Πάρου είναι κάποιοι κολπίσκοι στην πίσω πλευρά από τις πολυσύχναστες παραλίες, όπως αυτή του Φάραγγα. Προτιμώ να κάνω μπάνιο στα πιο απόμακρα σημεία και με καλή παρέα.
Πού θα έπρεπε να δώσουν έμφαση οι επιχειρηματίες του τουρισμού, για να παραμείνει η Ελλάδα ένας τόπος για νέους, μποέμ ταξιδιώτες με γούστο; Συμφωνείς ότι η “ασπρόμαυρη” Ελλάδα περασμένων δεκαετιών ήταν πιο αυθεντική για τους τζετ-σετερς και εντέλει περισσότερο “της μόδας”;
Δεν πιστεύω ότι συνολικά η Ελλάδα ως χώρα έχει χάσει την αυθεντικότητ’α της. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου κάποιος επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει και να του θυμίσουν τις παλιές καλές εποχές. Αρκεί όμως να έχει τα μέσα να ανακαλύψει τι του ταιριάζει. Δεν είναι περίεργο που ενώ η Ελλάδα απαρτίζεται από 200 κατοικημένα νησιά, ενώ οι περισσότεροι ξένοι γνωρίζουν μόνο τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο; Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την προβολή μέσα από τα social media και τα blogs έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα και πολλά νησιά και επαρχίες της Ελλάδας απέκτησαν τουριστικό ενδιαφέρον.
Αυτό που θα μου άρεσε να δω από επιχειρηματίες τουρισμού είναι να δημιουργούν χώρους κρατώντας την αυθεντικότητα του τόπου, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και να μην αλλοιώνουν το τοπίο και το χρώμα της περιοχής.
Με έξυπνους τρόπους να ανανεώνουν την επιχείρησή τους και να αναδεικνύουν την ελληνική ομορφιά και κουλτούρα. Θεωρώ ότι οι bohemians και οι άνθρωποι της μόδας εμπνέονται από την αυθεντικότητα και τη φυσική ομορφιά και, τελικά, αγαπούν τον προορισμό για τη διαφορετικότητα και την απλότητά του.
Τι είναι η μόδα σήμερα που όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα στα social media, που όλοι είναι φωτογράφοι, σχολιαστές, διάσημοι ή περίπου, που όλα έχουν αποκαλυφθεί, επαναληφθεί, μιμηθεί;
Η μόδα είναι και θα συνεχίσει να είναι η εξέλιξη της επικαιρότητας, είτε αυτό παρουσιάζεται από ένα ντεφιλέ είτε από κάποιον instagram λογαριασμό. Σίγουρα, με την άνοδο των social media, οι ρυθμοί που κάτι είναι στη «μόδα» αλλάζουν και χάνετε η αξία που ίσως είχε άλλοτε. Ζούμε, δυστυχώς, σε μία κοινωνία με συνεχή ανανέωση προϊόντων και είναι πολύ δύσκολο να «προλάβει» κάποιος τα trends. Προσωπικά, επιλέγω κάποια στοιχεία που μου ταιριάζουν και τα υιοθετώ, εκφράζοντας μέσα από αυτά το χαρακτήρα μου και τη διάθεση μου.
Συμφωνείς ότι μόδα είναι συχνά αυτό που συνδέει το σεξ με την τέχνη;
Η σεξουαλικότητα ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια συστατικά της μόδας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε όλες τις μορφές τέχνης, δίνοντας μία δυναμική στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, αγγίζοντας ένα από τα πιο βασικά και πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπινου είδους. Έτσι λοιπόν, η μόδα ως μία μορφή τέχνης και έκφρασης που έχει άμεση σχέση με το σώμα και την κίνησή του, πειραματίζεται με το στοιχείο του σεξ, διεγείροντας τις αισθήσεις και προκαλώντας πολλές φορές εντυπώσεις που μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Όταν φωτογραφίζεσαι νιώθεις ευάλωτη ή δυνατή; Νιώθεις παιδί ή γυναίκα; Λειτουργείς δημιουργικά ή παθητικά; Γιορτάζεις τη ζωή και την ομορφιά ή έχεις υπαρξιακές αναζητήσεις;
Επηρεάζομαι πολύ από το θέμα της φωτογράφισης, τη «χημεία» που έχω με τον φωτογράφο, τα ρούχα και το location, Αλλά περισσότερο από όλα επηρεάζομαι από τη μουσική που θα έχουμε στο set. Μπορώ από τη μία στιγμή στην άλλη να μεταμορφωθώ από rock star σε preppy housewife! Μου αρέσουν οι εναλλαγές «ρόλων» και συνήθως λειτουργώ δημιουργικά, εκτός κι αν οι ανάγκες της φωτογράφισης είναι ανάλογες, όπως για κάποιο eshop που καλείσαι να παρουσιάζεις τα ρούχα με ένα πολύ απλό τρόπο χωρίς πολύ κίνηση και έκφραση.
[Ευχαριστούμε τα HERMES (Λεωφ. Κηφισίας 286, Τρίγωνο Αγίας Βαρβάρας – Χαλάνδρι) για την φιλοξενία. Ρουχα: yamamami]
Διαβάστε ακόμα: Αντιγόνη Κουλουκάκου – Από την χιονισμένη Πόλη με αγάπη