Όλυμπος Καρπάθου. Πάσχα, 2016.

    Οι εικόνες που κρύβουμε μέσα μας, με κάποια σχολαστικότητα, είναι οι εικόνες του τόπου που μεγαλώσαμε. Τα σημεία εκείνα που η παράδοση αποτραβήχτηκε και καλωσόρισε το καινούργιο αλλά και τα παιχνίδια στους δρόμους, τα πανηγύρια στα χωριά καταγωγής (ή και διανομής), οι βόλτες στα σοκάκια και στις ρεματιές, οι κυρίες-υπέροχες γιαγιάδες, της διπλανής αυλής, το βουνό, η θάλασσα, όλα αυτά τα τοπία που υποδέχτηκαν και γιόρτασαν το ανθρώπινο μεγαλείο και την καθημερινή κοινωνική συντροφικότητα.

    Η αγάπη για τέτοιους είδους ανθρωποκεντρικές εικόνες αλλά και την ελληνική επαρχία γενικότερα, δεν είναι δικό μας προνόμιο- κυρίως όταν προσπαθούμε με δήθεν επαγγελματική θρασύτητα να τις φυλακίσουμε στα insta stories. Είναι σαφέστατα προνόμιο και των ανθρώπων που γυρίζουν με τις επαγγελματικές τους κάμερες τον κόσμο, των ανθρώπων που η ματιά τους φυλακίζει αυτά που εμείς αδυνατούμε να δούμε. Έτσι, όταν παραμερίζουμε την τυχαία μας φεισμπουκική έπαρση και τους το επιτρέπουμε, μας δίνουν την δυνατότητα να απολαύσουμε εικόνες που η μνήμη μας αναγνωρίζει αμέσως καθώς λίγο πολύ τις έχουμε, κάπου, ζήσει.

    Βώλακας Δράμας. Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στο Φαλακρό, 2016

    Ο στόχος του Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά, είναι ξεκάθαρος. Πιστεύουν πως, όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η φωτογραφία, αποκτά κυρίως νόημα όταν είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να αλλάξει ελαφρώς την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο. Γι αυτό και προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και να βγάλουν μέσα από τον φακό τους συμπεράσματά. Τα οποία μετά και θα προωθήσουν στο ευρύ κοινό, μέσω της τέχνης τους.

     H έκθεση παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

    Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται γεγονότα που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, πτυχές της ιστορίας ή τοπικά έθιμα. Το αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς σε έθιμα τα οποία διαφέρουν φαινομενικά τόσο μεταξύ τους, όσο για παράδειγμα ένα διονυσιακό δρώμενο από μια θρησκευτική τελετουργία. Κοινός παρανομαστής όμως, τόσο των μεν όσο και των δε, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, με τις ευαισθησίες του και τις ανάγκες του.

    Όλυμπος Καρπάθου. Μεταφορά των προικιών, 2016.

    Οι εικόνες τους έχουν δημοσιευθεί διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Και η έκθεση βασίζεται σε ένα τέτοιο υλικό. Παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Αν δε, σου θυμίζουν κάτι, οι δύο απίθανοι φωτογράφοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραδεχτούν πως η δουλειά τους αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως οι Κωνσταντίνος Μάνος, Νίκος Οικονομόπουλος, Josef Koudelka κ.ά., αλλά και «από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει».

    Ο Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και μία πλατφόρμα η οποία είναι ένας on line οδηγός για τέτοιου είδους δρώμενα.

    Λευκάδα. Γιορτή της φακής στην Εγκλουβή, 2015.

    Παράλληλες εκδηλώσεις 

    Στην έκθεση, τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους φωτογράφους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά

    Πέμπτη, 15/11 στις 18:30.
    Σάββατο, 24/11 στις 12:00.
    Κυριακή, 16/12 & 13/1/2019, στις 12:00.

    Info

    Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού I Κουμπάρη 1
    Τηλ. 210 3671000
    Η έκθεση θα κρατήσει από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 13 Ιανουρίου 2019
    Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00–18.00, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-24.00, Κυριακή: 10.00-16.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

     

     

    Διαβάστε ακόμα: Τα έργα του Giacometti βρίσκουν στέγη σε ένα μουσείο – κοσμηματοθήκη σουρεαλιστικής ομορφιάς

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top