2465_RR_00024R

Εκτός από τον Damon, στο Jason Bourne φέτος επέστρεψε και η Julia Stiles.

Ήταν το 2002 όταν ένας νέος κατάσκοπος εμφανίστηκε στις μεγάλες οθόνες και μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο τον James Bond – τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο Daniel Craig τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο λόγος για τον Jason Bourne, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του Robert Ludlum βρήκε το δρόμο προς το Hollywood και προς την επιτυχία.

Ο Bourne είναι το αντίθετο το 007: μια καλοδουλεμένη φονική μηχανή, χωρίς αισθήματα, τρόπους, κομψότητα, στυλ και… μνήμη. Αυτό το τελευταίο είναι το μεγάλο του πρόβλημα και αυτό προσπαθεί να λύσει. Πώς βρέθηκε σε αυτήν τη θέση και γιατί ξαφνικά όλοι θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση; Και φυσικά, για να βρει την απάντηση, αφήνει βουνά με πτώματα πίσω του. Αυτό ήταν το γενικό concept των τριών πρώτων ταινιών με ήρωα τον Bourne.

Η συνεργασία του Damon αρχικά με τον Doug Liman και στη συνέχεια με τον Paul Greengrass (τους δύο σκηνοθέτες των τριών πρώτων ταινιών) αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από πετυχημένη, με την κινηματογραφική σειρά του Bourne να σπάει ταμεία από το 2002 έως το 2007. Κάπου εκεί ο Damon δήλωσε κουρασμένος και αποχώρησε, όπως και ο Greengrass, ενώ το Bourne Legacy που βγήκε στις αίθουσες το 2012 μόνο αποτυχία μπορεί να θεωρηθεί. Όχι άδικα. Άλλωστε, γίνεται ταινία του Bourne χωρίς τον Bourne;

Και τώρα, 9 χρόνια μετά, ο Damon και ο Greengrass ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για την 5η κινηματογραφική σειρά με τον απλό τίτλο Jason Bourne.

2465_D048_00046R

Η χημεία ανάμεσα στον Damon και τον Greengrass εκτόξευσαν τις ταινίες του Jason Bourne, με τα έσοδα του The Bourne Ultimatum του 2007 να αγγίζουν τα $ 450 εκατ.

Πέντε πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τον Jason Bourne

1. Ο Matt Damon δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Bourne. Όχι άδικα, καθώς πριν από αυτό το φιλμ δεν είχε παίξει σε αντίστοιχη ταινία, ενώ και ο ίδιος λέει «δεν είμαι ακριβώς ο πρώτος ηθοποιός που σου έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείς να φανταστείς έναν υπερκατάσκοπο πέντε ηπείρων». Γι’ αυτό και ο Doug Liman αρχικά είχε πλησιάσει τους Brad Pitt, Russell Crowe και Sylvester Stallone για το ρόλο.

2. Ο Liman ήταν φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Bourne. Μάλιστα, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έληξαν τα δικαιώματα των βιβλίων του Robert Ludlum που είχε η Warner Bros, ο Liman πήγε στο σπίτι του συγγραφέα προκειμένου να τον πείσει να κάνουν τον Bourne ταινία. Το πάθος του σκηνοθέτη με την κατασκοπεία δεν ήταν περίεργο, καθώς ο πατέρας του ήταν πράκτορας της NSA.

3. Ο Damon, προκειμένου να αποκτήσει φυσική κατάσταση και όγκο, για έξι μήνες έκανε προπόνηση σε μποξ, πολεμικές τέχνες, ενώ έμαθε τα πάντα για τα όπλα. Μάλιστα, μπήκε τόσο πολύ στο πετσί του ρόλου που σε μια σκηνή του The Bourne Ultimatum, ο Damon έσπασε κατά λάθος τη μύτη του ηθοποιού Tim Griffin.

2465_D054_00279R

Η Alicia Vikander είναι η νέα ωραία στη ζωή του Jason Bourne.

4. Η ταινία Jason Bourne μας ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Λας Βέγκας και Τενερίφη. Ιδιαίτερα το ισπανικό νησί «ανακατασκευάστηκε», καθώς εκεί έγιναν τα γυρίσματα όπου ο Bourne υποτίθεται ότι είναι στην Αθήνα, στη Βηρυτό, στη Ρώμη και το Ρέικιαβικ.

5. Κι αν έχεις πάρει την απόφαση να πας να δεις το Jason Bourne, τότε καλό είναι να ξέρεις μερικά πράγματα για την υπόθεση. Εννέα χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του και την εξαφάνισή του, ο πρώην ειδικός πράκτορας Bourne ξαφνικά καλείται να επιστρέψει στο προσκήνιο, σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο ασταθής από ποτέ, για να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για το παρελθόν του και τη δολοφονία του πατέρα του. Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί, με σκοπό να ελέγχει κάθε διαθέσιμο δίκτυο επικοινωνίας και, κατ’ επέκταση, την παγκόσμια τρομοκρατία, καθώς και όλα τα μέσα της νέας τεχνολογίας προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top