annie-leibovitz-john-yoko

«Όταν κάποιος με εντυπωσιάζει, είτε είναι ο Maharishi είτε είναι η Γιόκο, έρχεται κάποια στιγμή που ο αυτοκράτορας μένει χωρίς στολές. Έρχεται κάποια στιγμή που βλέπω καθαρά τα πράγματα». (Φωτογραφία: Annie Leibovitz)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία του Τζον Λένον από θαυμαστή του στις 8 Δεκεμβρίου 1980 στη Νέα Υόρκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr η τελευταία συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σεφ (David Sheff) και το περιοδικό Playboy. Το βιβλίο εκδίδεται στην Ελλάδα με την άδεια της St. Martin’s Griffin Press, σε μετάφραση–επίμετρο του Σωτήρη Κακίση, με σκίτσο στο εξώφυλλο της Αικατερίνης Κασσίμη.

Η συνέντευξη δόθηκε στον David Sheff τον Σεπτέμβριο του 1980 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Playboy τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Το 1981 κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις εκδόσεις του Playboy. Το 2000 επανεκδόθηκε αναθεωρημένο, με τη συμμετοχή της Γιόκο Όνο, από την Pan Books.

*****

c

Το βιβλίο «John Lennon & Yoko Ono – Η Τελευταία Συνέντευξη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr, σε μετάφραση-επίμετρο του Σωτήρη Κακίση.

Τι λες όμως για την κατηγορία ότι η Γιόκο Όνο σε κρατάει δεμένο με μάγια, ότι ο Τζον Λένον βρίσκεται κάτω απ’ τον έλεγχό της;
ΛΕΝΟΝ: Αυτά είναι αηδίες, το ξέρεις. Κανένας δε με ελέγχει. Πάντα ήμουν εκτός ελέγχου. Ο μόνος που με ελέγχει είμαι εγώ, κι αυτό πάλι είναι σχεδόν αδύνατο.

Πάντως, πολλοί έτσι πιστεύουν.
ΛΕΝΟΝ: Να σου πω, όταν κάποιος με εντυπωσιάζει, είτε είναι ο Maharishi είτε είναι η Γιόκο, έρχεται κάποια στιγμή που ο αυτοκράτορας μένει χωρίς στολές. Έρχεται κάποια στιγμή που βλέπω καθαρά τα πράγματα. Λοιπόν, φιλαράκια που μ’ ακούτε, που νομίζετε ότι έχω τυφλωθεί, σας πληροφορώ ότι αυτό είναι προσβολή για μένα. Όχι που υποτιμάτε τη Γιόκο, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Η δική μου εκτίμηση μετράει! Γιατί –και να πάτε να γαμηθείτε όλοι σας– κάποιος σας τα ’πε λάθος τα πράματα. Δε ζω για σας. Ζω για μένα και τη Γιόκο και το μωρό!
ΟΝΟ: Βέβαια, όλ’ αυτά είναι, θανάσιμες προσβολές για μένα.
ΛΕΝΟΝ: E, εσύ πάντα προσβάλλεσαι, γλυκιά μου σύζυγε. Φυσικό είναι.
ΟΝΟ: Για ποιο λόγο να σκοτίζομαι να ελέγχω κάποιον;
ΛΕΝΟΝ: Δε μ’ έχει ανάγκη.
ΟΝΟ: Έχω κι εγώ τη δικιά μου ζωή, αν σας διαφεύγει αυτό.
ΛΕΝΟΝ: Τι να το κάνει το Σκαθάρι; Ποιος έχει ανάγκη από Σκαθάρια;
ΟΝΟ: Τι πιστεύουν, ότι είμαι πια τόσο μεγάλος απατεώνας; Ο Τζον άντεξε δυο μήνες με τον Maharishi. Δυο μήνες. Πρέπει να ’μαι ο μεγαλύτερος απατεώνας στον κόσμο, αφού είμαι μαζί του 13 χρόνια.
ΛΕΝΟΝ: Έλα όμως που αυτό λένε.

«Κανένας δε με ελέγχει. Πάντα ήμουν εκτός ελέγχου. Ο μόνος που με ελέγχει είμαι εγώ, κι αυτό πάλι είναι σχεδόν αδύνατο».

Αυτό ρωτάμε κι εμείς. Για ποιο λόγο;
ΛΕΝΟΝ: Επιμένουν σε πράματα τα οποία ποτέ δεν τα καταλάβανε. Όσοι διατείνονται ότι ενδιαφέρονται κατά κάποιο τρόπο για μένα σα μεμονωμένο καλλιτέχνη, ή ακόμα για το ρόλο που ’παιξα σαν μέρος των Μπιτλς, έχουν παρεξηγήσει όλα όσα έχω κατά καιρούς πει, αφού δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν γιατί είμαι με τη Γιόκο. Κι άμα δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό, τίποτα δεν μπορούν να καταλάβουν. Απλώς λένε μαλακίες –γι’ αυτούς δεν έχει σημασία το πρόσωπο. Μπορεί να ’ναι ο Μικ Τζάγκερ, ή οποιοσδήποτε άλλος. Να πάνε λοιπόν να μαλακίζονται με τον Μικ Τζάγκερ, οκέι; Εγώ δεν το ’χω ανάγκη.

Πολύ θα το εκτιμούσε αυτό ο Μικ Τζάγκερ…
ΛΕΝΟΝ: Εγώ δεν τα χρειάζομαι αυτά, καθόλου. Να πάνε να κυνηγήσουν τους Wings. Εμένα ξεχάστε με. Αν σας ενδιαφέρουν τέτοια, ακολουθείστε τον Πολ ή τον Μικ. Εγώ δεν είμαι γι’ αυτά. Αν αυτό δεν έγινε φανερό στο παρελθόν μου, το λέω τώρα με τα ωραία σας έγχρωμα γράμματα, ομού με τα βυζιά και τους κώλους της σελίδας 196. Άντε να παίξετε με τ’ άλλα παιδιά. Εμένα αφήστε με ήσυχο. Άντε να παίξετε με τους Rolling Wings.

*****

lennon-yoko

«Είχα πάρει κοκαΐνη, δε μ’ αρέσει όμως. Πραγματικά, νομίζω ότι η καφεΐνη είναι πολύ πιο εύχρηστη». (Φωτογραφία από το αρχείο της Yoko Ono)

Παίρνεις καθόλου ναρκωτικά τώρα;
ΛΕΝΟΝ: Όχι κατά σύστημα. Αν κάποιος μου προσφέρει κάνα τσιγάρο, μπορεί να το καπνίσω, δεν το επιδιώκω όμως.

Κοκαΐνη;
ΛΕΝΟΝ: Είχα πάρει κοκαΐνη, δε μ’ αρέσει όμως. Οι Μπιτλς καπνίσανε πολλή κοκαΐνη στις δόξες τους, είναι όμως βλακώδες ναρκωτικό, γιατί χρειάζεσαι κι άλλα 20 λεπτά μετά. Όλη σου η προσοχή στρέφεται στο πώς θα πάρεις την επόμενη δόση. Πραγματικά, νομίζω ότι η καφεΐνη είναι πολύ πιο εύχρηστη.

«Οι Μπιτλς καπνίσανε πολλή κοκαΐνη στις δόξες τους, είναι όμως βλακώδες ναρκωτικό, γιατί χρειάζεσαι κι άλλα 20 λεπτά μετά».

LSD;
ΛΕΝΟΝ: Χρόνια δεν έχω πάρει. Κάνα μανιταράκι ή καμιά μεσκαλίνη δε μ’ αφήνουν αδιάφορο, κάνα δυο φορές να πούμε το χρόνο ή κάτι τέτοιο. Δεν πολυακούγεται τελευταία, αλλά πάντα υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται την αρμονία. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα να ευχαριστούμε τη CIA και το Στρατό για το LSD. Αυτά ξεχνάει ο κόσμος. Καθετί είναι τ’ αντίθετο αυτού που είναι, σωστά Χάρι; Βγάλε λοιπόν το μπουκαλάκι, λεβέντη μου –κι ησύχασε. Ανακαλύψανε το LSD για να έχουν υπό έλεγχο τους ανθρώπους, και καταφέρανε να μας προσφέρουν ελευθερία. Μερικές φορές κάνει με μυστηριώδεις τρόπους τα θαύματά του. Αν κοιτάξεις τις κυβερνητικές αναφορές πάνω στο LSD, εκείνοι που πηδήξανε απ’ το παράθυρο ή αυτοκτόνησαν εξαιτίας του, ακόμα και στην περίπτωση της κόρης του Art Linkletter πιστεύω, το ’παθαν χρόνια μετά. Ας το παραδεχτούμε λοιπόν, δεν έπαιρνε πράγματι LSD όταν πήδηξε απ’ το παράθυρο. Και δεν έχω βρει κανένα που να ’χε flashback με LSD. Εγώ ουδέποτε είχα flashback, ουδέποτε, κι είχα πάρει εκατομμύρια φορές κατά τη δεκαετία του ’60…

//Δείτε στο Andro–TV: Όταν οι Beatles κυκλοφόρησαν το «Abbey Road»

 

Διαβάστε ακόμα: Πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να αποκτήσεις την «Imagine λιμουζίνα» του John Lennon;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top