«Όταν είσαι ενός έτους δεν βλέπεις το σύνορο ή ποια πλευρά είναι καλύτερη. Εμείς καταλαβαίνουμε τους υπαινιγμούς, τι αντιπροσωπεύει, τι διαχωρίζει, αλλά για ένα παιδί δεν είχα την απάντηση» λέει για τον πρωταγωνιστή του ο JR. (Φωτογραφία του καλλιτέχνη)

  Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βλέπει καθημερινά το χειρότερο πρόσωπο της προσφυγικής κρίσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη – και πολλοί χάνουν τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια.

  Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο Donald Trump ονειρεύεται να χτίσει ένα ψηλό τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει την μετανάστευση. Μάλιστα αυτό ήταν και ένα βασικό στοιχείο της προεκλογικής του καμπάνιας, που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο. Πολλοί μοιάζουν να συμφωνούν μαζί του. Ακόμα περισσότεροι όμως όχι.

  Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο JR, ένας Γάλλος εικαστικός, που ουκ ολίγες φορές μέσα στα προηγούμενα χρόνια έχει προσπαθήσει να περάσει τα μηνύματά του μέσα από τα έργα του. Η τελευταία του δημιουργία δείχνει ένα μικρό αγόρι να κοιτάει πάνω από τον φράχτη που υπάρχει στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού στην πόλη Τεκάτε.

  «Για αυτό το μικρό παιδί, δεν υπάρχουν φράκτες και σύνορα».

  Το έργο του έχει ύψος 21 μέτρων, είναι ορατό μόνο από την πλευρά των ΗΠΑ και όπως λέει ο JR «αναρωτήθηκα, αυτό το παιδί ανησυχεί για όσα πρόκειται να συμβούν; Όταν είσαι ενός έτους δεν βλέπεις το σύνορο ή ποια πλευρά είναι καλύτερη. Εμείς καταλαβαίνουμε τους υπαινιγμούς, τι αντιπροσωπεύει, τι διαχωρίζει, αλλά για ένα παιδί δεν είχα την απάντηση». Μάλιστα, το παιδί που «πρωταγωνιστεί» στο έργο του, μένει λίγα μέτρα μακριά από τα σύνορα.

  «Για μένα τα κλειστά σύνορα είναι εκτός συζήτησης. Ως καλλιτέχνης, προσπαθώ να δίνω προοπτική. Για αυτό το μικρό παιδί, δεν υπάρχουν τείχη και σύνορα» δήλωσε στους New York Times.

   

  Διαβάστε ακόμα: Έτσι ήταν η Αθήνα πριν από 100 χρόνια

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top