Άγια κι αγιασμένα τα Βιβλία

6860Καμένοι, μανιακοί, ξενύχτηδες, τζάνκι της τυπωμένης σελίδας, διαβάζουν μανιωδώς, συλλέγουν βιβλία, γράφουν βιβλία που μιλάνε για άλλα βιβλία, δεν σταματούν να γράφουν, δεν σταματούν να διαβάζουν, άγιος ο Borges, άγιος ο Bolaño, άγιος ο Beckett, άγιος ο Burroughs, αλλά και άγιος ο Καρούζος, άγιος ο Καβάφης, άγιος ο Κάλβος, άγιος ο Καρυωτάκης, άγιος ο Μαυρουδής και ο Γουδέλης που φρόντισαν να στήσουν δύο (2!) αφιερώματα στο άγιο Δέντρο, ένα: Η Τέχνη της Ανάγνωσης (τεύχος 139-140, Απρίλιος 2005), δύο: Η Ζωή στη Βιβλιοθήκη (τεύχος 185-186, Μάρτιος 2012), αμφότερα για τη μανία να διαβάζουμε βιβλία, να γράφουμε βιβλία, να ταξινομούμε βιβλία, να ζούμε με τα βιβλία, να ζούμε από τα βιβλία, άγιο και το Μεταίχμιο που εκδίδει το πόνημα Ιστορία της Ανάγνωσης στον Δυτικό Κόσμο των εκλεκτών Guglielmo Cavallo & Roger Chartier, όπου βρίσκουμε, στη σελίδα 385, το σχόλιο από το έτος 1850: «Η κοινωνία τη σήμερον ημέρα είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλες κατηγορίες: από τη μία πλευρά είναι οι άνδρες, οι οποίοι ψυχαγωγούνται και καπνίζουν, από την άλλη πλευρά είναι οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, των οποίων η ζωή μοιράζεται ανάμεσα στην ανάγνωση μυθιστορημάτων και τη μουσική», και λες, για δες, και θυμάσαι το άλλο άγιο βιβλιοφιλικό ανάγνωσμα, το όλο χιούμορ, το Πώς να μιλάμε για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει του σεβαστού, και λίαν χωρατατζή, καθηγητή Pierre Bayard (μεταφρασμένο από την Ελπίδα Λουπάκη, εκδ. Πατάκη), όπου μαθαίνουμε πώς να ξεγελάμε την ομήγυρη φλυαρώντας ενδελεχώς για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει αλλά και να μην ξεγελιόμαστε όταν επιχειρεί κάποιος να μας ξεγελάσει φλυαρώντας ενδελεχώς για βιβλία που δεν έχει διαβάσει, αν και αυτό είναι ένα ωραίο κόλπο του Bayard προορισμένο να μας δελεάσει να διαβάσουμε σπουδαία βιβλία που καλό είναι να μη λείπουν από τα ράφια μας και το μυαλό μας. Άγια, ναι, άγια τα βιβλία. Άγια, ναι, άγια η Γραφομηχανή, έγραφε σε πιο αθώες, άδολες, άγιες εποχές ο ποιητής, ο Allen Ginsberg.

//Δέντρο: Η Τέχνη της Ανάγνωσης & Η Ζωή στη Βιβλιοθήκη/ Guglielmo Cavallo & Roger Chartier: Ιστορία της Ανάγνωσης στον Δυτικό Κόσμο (εκδ. Μεταίχμιο)/ Pierre Bayard: Πώς να μιλάμε για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει (εκδ. Πατάκης)

ΓΙΜ

* * *

Η Νοστιμάδα Της Βιβλιοθήκης

TELIKO 451Το θέμα είναι να επιστρέφεις, δηλαδή να νοστίζεις στη νοστιμιά της βιβλιοθήκης σου, μια ή δυο φορές το χρόνο, και να τακτοποιείς τα βιβλία, να τα αποσυσκευάζεις, κατά Μπένγιαμιν, κι ας μην είναι σε κούτες, και να πέφτεις στο Φαρενάιτ 451 (σ’ εκείνη την πανάκριβα φτηνιάρικη ξένη έκδοση, που τώρα ζευγαρώνει με τη χαριέστατη της Άγρας), και να θυμάσαι πόσα καταβρόχθισες για να τα σώσεις από τη φωτιά, και να σωθείς από τη βλακεία, να θυμάσαι όλες τις φάτσες που είναι εδώ, μιας και: «Είμαστε όλοι αποσπάσματα ή και μεγάλα κομμάτια Ιστορίας, Λογοτεχνίας, και Διεθνούς Δικαίου∙ ο Μπάυρον, ο Τομ Παίην, ο Μακιαβέλι, ο Χριστός, οι πάντες είναι εδώ. Και η ώρα είναι περασμένη. Και ο πόλεμος όπου να ’ναι αρχίζει».

Αλλά να γελάς, γιατί δεν φοβάσαι τον πόλεμο, όχι με τέτοιες φάτσες κοντά σου, και να εξακολουθείς, να αναδιατάσσεις, να καμαρώνεις, να εγκρίνεις, να ταξινομείς, και άθελά σου να γίνεσαι για λίγο κριτής, και να θυμάσαι εκείνο το μάνιουαλ, πάλι της άγριας Άγρας, το Περί Βιβλιοθηκών, εκεί όπου οι γραφιάδες γίνονται βιβλιοθηκάριοι, εκεί όπου δεσπόζει το μπορχεσιανό: Η ταξινόμηση μιας βιβλιοθήκης είναι η άσκηση / με ηρεμία και απλότητα / της τέχνης της κριτικής, και να θυμάσαι ότι χρειάζεται να είσαι ήρεμος, και παράφορα επίμονος, κατά Ταρκόφσκι, για να τους καταλάβεις αυτούς, και να τους αφήσεις να καταλάβουν εσένα.

Ειδάλλως μπορεί να ξεφύγει το πράγμα, κι εκεί που στοιχίζεις πάλι Παπαδιαμάντη και Ντοστογιέφσκι, Φιλοκαλία και Μπουκόβσκι, μπορεί να τρομάξεις, και να ονειρευτείς το όνειρο του Νίκου Βελή, ή τον εφιάλτη του Κανέτι, στην Τύφλωση, και να την πατήσεις όπως ο Κιν, και να τους βάλεις φωτιά, συμβαίνουν κι αυτά (με σκότωσε γιατί την αγαπούσα, δεν λέει ο άλλος;) και μετά να φρικάρεις, και να πυρποληθείς –αλλά όχι, είπαμε, θέλει ηρεμία η βιβλιοθήκη, θέλει τέχνη, και θέλει κι αγάπη, προπαντός αυτό, όπως τα πλάσματα μέσα της, όπως εσύ όταν επιστρέφεις και γίνεσαι νόστιμος μέσα της.

//Ray Bradbury, Φαρενάιτ 451, μτφρ. Βασίλης Δουβίτσας, Άγρα/ Περί Βιβλιοθηκών [Συλλογικό], Άγρα/ Elias Kanetti, Η Τύφλωση, μτφρ. Τζένη Μαστοράκη, Γράμματα.

                                                                                                                             ΚΜ                                                                                                                                                                                                                                                                                               Εκδήλωση για την έκδοση του Φανερνάιτ 451 του Ray Bradbury στο Free Thinking Zone. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Εκδήλωση για την έκδοση του Φανερνάιτ 451 του Ray Bradbury στο Free Thinking Zone. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

              

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top