
O χώρος της έκθεσης του Γιούργκεν Τέλλερ στο Onassis Ready .
Τέλλερ στα γερμανικά σημαίνει πιάτο και ο φωτογράφος μόδας Γιούργκεν Τέλλερ δεν χάνει τη ευκαιρία να το αξιοποιήσει. Η κεντρική φωτογραφία της έκθεσης You are invited που εγκαινίασε τον νέο χώρο Onassis Ready είναι μία ερωτική επιστολή προς τη σύζυγό και συνεργάτη του Dovile Drizyte. Φορώντας το αγαπημένο του ροζ σορτσάκι και κραδαίνοντας ένα πακέτο τσιγάρα στο χέρι, εξηγεί, κατά τη δημοσιογραφική παρουσίαση στην Αφροδίτη Παναγιωτάκου την ιστορία πίσω από την εικόνα:
«Τηλεφώνησα στη γυναίκα μου που ήταν στη Γαλλία και τη ρώτησα Τι κάνεις τώρα – και μου απάντησε Τρώω σαλιγκάρια. Και έτσι της έστειλα τη φωτογραφία: Είσαι ένα ροδάκινο και εγώ είμαι το πιάτο». Peach είναι ένα κομπλιμέντο με διάφορες διαβαθμίσεις κοσμιότητας, αλλά δεν χρειάζεται ίσως να ξέρεις όλη την ιστορία για να αισθανθείς τον πολύ προσωπικό χαρακτήρα της εικόνας που προκρίθηκε για την αφίσα της έκθεσης και για το εξώφυλλο του χορταστικού τελλεριανού καταλόγου.
Γεννημένος στο Erlangen της Γερμανίας το 1964, ο Teller αναδείχθηκε τη δεκαετία του 1990 με ένα πολύ προσωπικό ύφος που απέρριπτε τη στημένη εξιδανίκευση που κυριαρχούσε στα περιοδικά μόδας της εποχής, προτείνοντας αντίθετα μια πολύ πιο τσαλακωμένη εικόνα των μοντέλων και των ρούχων. Αναδείχθηκε περίπου την ίδια εποχή με την Kate Moss, ένα από τα αγαπημένα του μοντέλα, που θα βρείτε κάπου στον κατάλογο διπλωμένη μέσα σε ένα καρότσι οικοδομής. Η Charlotte Rampling είναι επίσης μία από τις μούσες του. Τη φωτογράφισε σε ηλικία 62 ετών μαζί με την Raquel Zimmermann ολόγυμνες εμπρός από τη Μόνα Λίζα στο Λούβρο. Εϊναι μία από τις εμβληματικές φωτογραφίες του.
Πώς κατάφερε να τον αφήσουν να βγάλει αυτή τη φωτογραφία; Είναι και αυτό ένα από τα μυστικά του καταφερτζή Τέλλερ. Το 2024 φωτογράφισε τον Πάπα Φραγκίσκο στις γυναικείες φυλακές της Τζουντέκα για την Μπιενάλε τη Βενετίας. Δεν άφησε τη γνωριμία να πάει χαμένη. Το καλοκαίρι του 2025 στο Harper’s Bazaar Italia The Jubilee Issue 21 δημοσίευσε μία συλλογή από φωτογραφήσεις μόδας σε εκκλησίες. Όπως παραδέχτηκε στη συζήτηση με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, πιθανότατα δεν θα τα κατάφερνε αν δεν είχε πρώτα φωτογραφήσει τον Πάπα.

Φωτογραφία που τράβηξε ο Γιούργκεν Τέλλερ στο ξενοδοχείο Bellagio to 2022.
Αυτές τις φωτογραφίες, σε υπερφυσικό μέγεθος, μπορείτε να τις δείτε στο υπόγειο του Onassis Ready. Για την έκθεση δημιουργήθηκε μία ξύλινη κατασκευή σαν δωμάτιο μέσα στο δωμάτιο που θυμίζει η ίδια καθεδρικό. Η μυρωδιά του ξύλου ήταν ακόμα έντονη στην επίσκεψη, προσθέτοντας μια ακόμα αισθητηριακή διάσταση στην εμπειρία. Στο κέντρο αυτής της υπόγειας βασιλικής υπάρχει ο σκοτεινός θάλαμος προβολής της ταινίας MEN. Μην παραλείψετε να το δείτε, παρασυρμένοι από τις φωτογραφίες. Ο τρόπος που φέρνουν σε διάλογο δύο μεγάλες ευρωπαϊκές παρδόσεις, τη μόδα και τη θρησκεία, ξεπερνά το απλό σοκ της αντιπαράθεσης των φαινομενικά ασυμβίβαστων και σε γοητεύει.
Οι φωτογραφίες είναι όλες χωρίς πλαίσιο, απλά καρφιτσωμένες στον τοίχο (αστειεύτηκε μάλιστα για την αντίσταση των τοίχων του Onassis Ready στις πινέζες. Χρειάστηκε να βρει ειδικού τύπου). Και είναι σε διαφορετικά μεγέθη. Ορισμένες είναι σε μέγεθος απλής φωτογραφίας οικογενειακού άλμπουμ, τοποθετημένες σε πυκνή σειρά, και άλλες σε μεγάλο μέγεθος. Είναι μία παγίδα να δεις μόνο τις μεγάλες. Ορισμένες (ελάχιστες) συνοδεύονται από σχετικά κείμενα. Οι ζωντανές, σπαρταριστές αφηγήσεις είναι και αυτές κομμάτι της τέχνης του.

Το ροδάκινο είναι το αγαπημένο του φρούτο, καθότι έτσι αποκαλεί τη γυναίκα του με την «πονηρή» σημειολογία που έχει στα social. Πιάτο γιατί αυτό σημαίνει το επώνυμό του και σαλιγκάρι γιατί αυτά έτρωγε η γυναίκα του όταν της έστειλε μια πρόταση για την αφίσα της έκθεσης.
Στα εγχειρήματά του έχει πλέον ως δημιουργική συνεργάτιδα την από το 2021 σύζυγό του Dovile Drizyte, μοντέλο από τη Λιθουανία. Συχνά ποζάρουν μαζί σε κοινά φωτογραφικά πρότζεκτ. Καθώς η ελληνική σκέψη δεν θα μπορούσε να λείψει από την ελληνική έκθεση αποφάσισαν να αποτυπώσουν φωτογραφικά μία από τις πιο διάσημες ιδέες της πλατωνικής παράδοσης. Φωτογραφήθηκαν γυμνοί σε μια προστατευόμενη από την UNESCO αμμουδιά της Λιθουανίας και μετά συνένωσαν τις φωτογραφίες σε ένα ενιαίο σώμα. Έτσι μπόρεσαν να οπτικοποιήσουν τον περίφημο μύθο για το αρχικό ανδρόγυνο που αφηγείται ο Αριστοφάνης στο Συμπόσιο (η νεοελληνική μετάφραση με εισαγωγή του Ιωάννη Συκουτρή παραμένει χρηστική και διαθέσιμη στο εμπόριο), επανενώνοντας τα σώματα και τις αδελφές ψυχές. Το αποτέλεσμα είναι ερωτικό, ποιητικό, και παιχνιδιάρικο.
Αυτές οι τρεις λέξεις θα μπορούσαν γενικά να περιγράψουν τη φωτογραφική τέχνη του Γιούργκεν Τέλλερ σε πολλά από τα πρότζεκτ του, κάποια από τα οποία έχουν έντονη αυτοβιογραφική διάσταση, όπως η γυμνή φωτογραφία του στον τάφο του πατέρα του – μια απόπειρα συμφιλίωσης. Ο γυμνός εαυτός είναι ένα επανερχόμενο θέμα, όπως στη φωτογραφία με τη μούσα του Σαρλότ Ράμπλινγκ να τον ξυρίζει γυμνό στο μπάνιο.
Σε μια άλλη φωτογραφία εκθέτει το κάτω γυμνό μέρος του εαυτού του επάνω σε ένα πιάνο με ουρά στο οποίο παίζει πάλι η Σαρλότ Ράμπλινγκ. Η φωτογραφία αυτή στάλθηκε ως προσκληση σε μια έκθεση και ένας συλλέκτης έσπευσε να ζητήσει από τον γκαλερίστα να αγοράσει το έργο πάνω στο πιάνο. Αναγκάστηκαν να τον απογοητεύσουν. Ένα άλλο πρότζεκτ είναι το αφιέρωμα στην κόρη του Ίγκυ (από τον νονό της Ίγκυ Ποπ). Με το βρέφος ως μοντέλο έχει ξανατραβήξει ορισμένες από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του ως οικογενειακό άλμπουμ. Μια από αυτές, και η φωτογραφία επάνω στο πιάνο.

Μια από τις φωτογραφίες-μνημεία του Γιούργκεν Τέλλερ με τον Πάπα Φραγκίσκο στις γυναικείες φυλακές της Τζουντέκα για την Μπιενάλε τη Βενετίας.
Πληροφορίες για την έκθεση
Το χιούμορ του Τέλλερ ενίοτε μπορεί να είναι και σκατολογικό ή μάλλον σκατογραφικό, αλλά επειδή μπορεί να μην αρέσουν σε όλους τους αναγνώστες οι ιστορίες με εκκρίματα του πεπτικού σωλήνα, το αφήνουμε να το δείτε μαζί με κάποια άλλες πιο σκληρές φωτογραφίες στην έκθεση ή/και στον κατάλογο. Θα τον βρείτε στο πωλητήριο της έκθεσης και επίσης φωτογραφικά λευκώματα όπως τα “Handbags”, “The Myth”, “Fashion Photography for America 1999-2016” (στο οποίο αφηγείται και τη φωτογράφηση της Μαρί Σαντάλ με φόρεμα Balmain, επιλογή του Oscar de la Renta), κάρτες, αφίσες και tote bags.
Από Παρασκευή έως Κυριακή, 17:30-23:00, στο Onassis Ready θα λειτουργεί και μπαρ με tailor made κοκτέιλ επιμελημένο από τους Επτά Μάρτυρες του Νέου Κόσμου. Εμπνευσμένοι επίσης από τα γαλλικά bistro και τα τσιπουράδικα του Βόλου, συνεργάζονται με το NOKELA PROJECT σε ένα μενού αποκλειστικά φτιαγμένο για την έκθεση, βασισμένο σε ένα street food concept που συνδυάζει διεθνείς επιρροές με ελληνικές πρώτες ύλες.
Η πρόσβαση από την εθνική οδό γίνεται εύκολα από το ρεύμα της ανόδου προς βορρά ενώ καλή επιλογή είναι να πάρετε ταξί από και προς το σταθμό του Μετρό Ελαιώνας. Με τον κωδικό READY30 έχετε έκπτωση -30% για 2 διαδρομές με UBER. Κοντινότερη γραμμή λεωφορείου είναι η 838 στις Στάσεις 2η Αγίας Άννης (300 μ.) και Σχολείο 3η Αγίας Άννης (280 μ.), αλλά πρέπει να πετύχετε τα δρομολόγια (τα βρίσκετε στην εφαρμογή του ΟΑΣΑ).
* Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε από τον ίδιο τον φωτογράφο στη σελίδα της Στέγης εδώ.
** Photo credits: Juergen Teller/Onassis Ready




