12939461_10153558793556903_1920808548_n

Ο Γρηγόρης Αρς κινήθηκε ερευνητικά στην απέραντη επικράτεια των ρωσικών αρχείων και πλούτισε το έργο του με πρωτογενείς πληροφορίες που αποτελούν πολύτιμες εισροές στην εγχώρια ιστοριογραφία.

Υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ),  εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ασίνη το βιβλίο του μεγάλου Ρώσου ελληνιστή, ιστορικού καθηγητή Δρ. Γκριγκόρι Arš, Επίτιμου Διδάκτορα του ΕΚΠΑ, με τίτλο Ο Ιωάννης Καποδίστριας στη Ρωσία.

Η ελληνική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται με ένα ακόμη έργο του Γρηγόρη Αρς, μια βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια, με έμφαση στα χρόνια της ζωής του στη Ρωσία και της υπηρεσίας του σε μεγάλα αξιώματα της αυτοκρατορικής Αυλής. Ο Γρηγόρης Αρς δεν είναι μόνο ένας δοκιμασμένος ιστορικός των ελληνορωσικών σχέσεων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Είναι ο μελετητής της ζωής και της σταδιοδρομίας των Ελλήνων στις ρωσικές χώρες, ο ιστορικός που κινήθηκε ερευνητικά στην απέραντη επικράτεια των ρωσικών αρχείων και πλούτισε το έργο του με πρωτογενείς πληροφορίες που ακόμη και στην τελευταία τους λεπτομέρεια αποτελούν πολύτιμες εισροές στην ελληνική ιστοριογραφία.

Στο έργο αυτό, διαπιστώνονται βασικά χαρακτηριστικά του Καποδίστρια, όπως το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ διαγράψει την ελληνική του ταυτότητα.

Ο Αρς δίνει στο βιβλίο του μια ευρεία περιγραφή των υπηρεσιών του Καποδίστρια στο ρωσικό κράτος και παρουσιάζει τα Υπομνήματα προς τον τσάρο σχετικά με σημαντικά ζητήματα, όπως «Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», τη διπλωματική δραστηριότητα του Καποδίστρια σχετικά με το Ιονικό Ζήτημα. Παρουσιάζει επίσης λεπτομέρειες για το «ελληνικό εθνικό διαφωτιστικό κίνημα στη Ρωσία», τη σχέση του με τη Φιλική Εταιρεία και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο έργο αυτό, διαπιστώνονται από τον έγκυρο Ρώσο ιστορικό βασικά χαρακτηριστικά του Καποδίστρια, όπως το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ διαγράψει την ελληνική του ταυτότητα. Επίσης, τα περί της συμμετοχής του Καποδίστρια στο Συνέδριο της Βιέννης (1815) και της ίδρυσης της «Εταιρείας των Φιλομούσων» αναδεικνύουν τη δραστηριότητά του, η οποία είχε έτσι πανευρωπαϊκή διάσταση.

Αναδεικνύονται επίσης, όπως διατυπώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, «…τα πρόδρομα ιονικά πατριωτικά αισθήματα του Καποδίστρια…» και «…η σταθερή διαθεσιμότητά του, η ενασχόληση, η αναζήτηση λύσεων, …που δημιουργεί την αίσθηση του de facto ηγέτη της εθνότητας….  Κυκλοφορούσε ως φήμη και διακινούσε την ελπίδα και την προσδοκία του μεγάλου Αρχηγού-Ελευθερωτή….»

Τέλος, διαπιστώνεται, από τα γραφόμενα του Άρς, και η ελβετική του εμπειρία, η οποία τεκμηριώνει ότι στάθηκε καθοριστική στη μετέπειτα ζωή του, αλλά και στις πολιτικές του αποφάσεις και επιλογές.

 

Διαβάστε ακόμα: Το παράδειγμα του Αντώνη Μπενάκη. Ο ευπατρίδης «Τρελαντώνης» μας εμπνέει ακόμα με τον πατριωτισμό και το στυλ του.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top