IMG_2244

Ο Kim de Molenaer στην έκθεσή του «Hellenic Nostalgic» στην Αμβέρσα.

Ιανουάριος του 2017. Φτάνω στην πρώτη έκθεση του Kim de Molenaer στην Αμβέρσα, τον τόπο καταγωγής του στο Βέλγιο. Ο φωτογράφος, που από την κοινή μας αγάπη για την φωτογραφία είχαμε δημιουργήσει μία σειρά από λήψεις επηρεασμένες από Τζάκι Κένεντι και Αριστοτέλη Ωνάση στην Ελλάδα το 2014, κάνει την πρώτη του σόλο με τον τίτλο Hellenic Nostalgic.

Με υποδέχεται μιλώντας μου άπταιστα Ελληνικά, το ίδιο και η αδερφή του, τρώμε σε Ελληνικό εστιατόριο στο λιμάνι ενός Έλληνα μετανάστη, εκείνου που είχε προτείνει στον Kim να με φωτογραφήσει πριν με γνωρίσει. Κοιτάζω τα υπέροχα πορτραίτα του, όλα με ελληνικά πρόσωπα, ελληνικές παραλίες, αναπαραστάσεις προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, και δεν αισθάνομαι Hellenic Nostalgic καθόλου, αντιθέτως, αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει καθόλου από την Ελλάδα.

Ρωτάω εάν έχει ελληνικές ρίζες, μου απαντάει αρνητικά. Ο Έλληνας μετανάστης φωνάζει «Ο Kim είναι Έλληνας». Δεν ξέρω λοιπόν αν πρέπει να χαρακτηρίσω τον Kim Έλληνα ή φιλέλληνα, ίσως ο δεύτερος χαρακτηρισμός να είναι λίγος. Είναι ο μόνος φωτογράφος που ξέρω που έχει ταξιδέψει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο -Βέλγιο, Παρίσι, Νέα Υόρκη-, στην διεθνή έκθεση Fotofever στο μουσείο του Λούβρου ήταν ο μόνος με φωτογραφίες από την Ελλάδα, η πρώτη του σόλο δουλειά είναι όλη αφιερωμένη στην Ελλάδα. Έτσι καταλήγω στον χαρακτηρισμό: φιλέλληνας με ελληνική ψυχή.

kim_kolaz1

«Η φωτογραφία είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να εκφραστώ, να εκφράσω τις σκέψεις και το όραμά μου» λέει ο Kim.

Ένας πραγματικά μετριοπαθής και συνεσταλμένος καλλιτέχνης, δεν μιλάει πολύ, προτιμάει να σκέφτεται. Μόλις 30 χρονών, ανακαλύφθηκε από μικρός από την γκαλερί Van Campen and Rochtus στο Βέλγιο, όταν δούλευε ως βοηθός του διάσημου στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας Marc Langrage. «Αυτό το παιδί έχει ταλέντο, δείτε το μία στιγμή» αναπολεί η διευθύντρια της γκαλερί, που του δίνει την πρώτη του αντιπροσώπευση και ξεκινάει το ταξίδι στον χώρο της τέχνης.

Ο Kim κάνει συχνά ταξίδια στην Ελλάδα και μαγεμένος από το ελληνικό φυσικό φως δημιουργεί πορτραίτα με σκιές και αντιθέσεις, καθώς και υπέροχα καλοκαίρια της παλιάς Αθήνας. Αρχίζει και συμμετάσχει σε εκθέσεις διεθνούς κύρους της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, όπως την Accessible Art Fair σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη για 4 συνεχείς χρονιές με δικιά του φωτογραφία στην καμπάνια του 2014, την Art Breda και την Fotofever για δύο χρονιές στο Καρουζέλ του Λούβρου – μαζί του συμμετέχει και η Ελλάδα, εν άγνοιά της, γιατί ο Kim δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις. Μιλάει λίγο, αλλά περιεκτικά, καθώς ψάχνω τον Mr. O.

10

«Did you see Mr O» του Kim de Molenaer.

Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;
Είναι το σπίτι μου, το δεύτερο σπίτι μου.

Τι σημαίνει φωτογραφία;
Η φωτογραφία είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να εκφραστώ, να εκφράσω τις σκέψεις και το όραμά μου. Για μένα η φωτογραφία έχει μία ξεκάθαρη και βασική όψη, μία καλή φωτογραφία είναι μία απλή φωτογραφία που προσφέρει στον θεατή ένα πιο δυνατό συναίσθημα καθώς την κοιτάζει.

Στην πρώτη σας σόλο έκθεση έχετε συνδυάσει τη φωτογραφία με την Ελλάδα. Ποιο είναι το όραμα πίσω από την επιλογή σας;
Η δουλειά μου είναι αφιερωμένη στην ομορφιά, καθώς και στην (αρχαία) Ελλάδα όλα ήταν αφιερωμένα στην ομορφιά. Προσπαθώ να μεταφράζω την ομορφιά με τον δικό μου τρόπο και να αναδεικνύω εκείνη την ομορφιά που πέρασε στο παρελθόν. Είμαι εμπνευσμένος από την αρχαία Ελλάδα και την Ελλάδα του 1960.

07

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, για το ελληνικό όνειρο, είναι το μάρμαρο». (Φωτογραφία του Kim, με τον τίτλο «Greek Athlete»)

Ποιοι φωτογράφοι δίνουν κινητήριο έναυσμα στη δουλειά σας;
Οι φωτογράφοι που αποτελούν έμπνευση για εμένα είναι ο Irving Penn, ο Herbert List, ο οποίος ήταν επίσης μεγάλος θαυμαστής της Ελλάδας, ο Paolo Roversi και ο Richard Avedon.

Πως ονειρεύεστε την καριέρα σας στο μέλλον; 
Ονειρεύομαι να δείξω την δουλειά μου σε ένα μεγαλύτερο κοινό, και να οργανώσω εκθέσεις σε Άμστερνταμ, Λονδίνο και Παρίσι. Η έκθεση στο Παρίσι έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

03

«Rays of sun» του Kim de Molenaer.

Εάν γνωρίζατε ότι παίρνατε την τελευταία φωτογραφία σας, πώς και που θα ήταν αυτή;
Δύσκολη ερώτηση, ίσως ένα δικό μου πορτραίτο.

Η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό για το ελληνικό όνειρο;
Tο μάρμαρο!

09

«Είμαι εμπνευσμένος από την αρχαία Ελλάδα και την Ελλάδα του 1960» δηλώνει ο Kim de Molenaer.

02

«Elisabeth & the bodyguards» του Kim de Molenaer.

11

«Atlas» του Kim de Molenaer.

15

«Air Nostalgie» του Kim de Molenaer.

Η έκθεση «Hellenic Nostalgic» φιλοξενείται από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 5 Μαρτίου στην γκαλερί Van Campen and Rochtus Leopold de Waelplaats 24A, στην Αμβέρσα.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Ελισάβετ Κατσαμάκη συναντά τον φωτογράφο των σταρ Βίνσεντ Πίτερς για το Andro 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top